Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το INSIDER στο Mavi Marmara

Φέτος, εκτός από την Αγιά Σοφιά, το Τοπ Καπί, το Μπλε Τζαμί αλλά και τον γιορτινά φωτισμένο πεζόδρομο της Ιστικλάλ, η Κωνσταντινούπολη απέκτησε ακόμα ένα σημείο αναφοράς και συλλογικής μνήμης.                 
Το πλοίο Mavi Marmara, που η περιπέτειά του έγινε αφορμή να αλλάξει η ρότα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή.                     
Στο Mavi Marmara πραγματοποιείται καθημερινά ένα πραγματικό λαϊκό προσκύνημα αλλιώτικο απ'τ'άλλα, που αποδεικνύει πόσο χαραγμένα έχουν μείνει στη μνήμη της τουρκικής κοινής γνώμης όλα όσα συνέβησαν στα ανοιχτά της Γάζας την τελευταία εκείνη μέρα του Μαΐου της χρονιάς που μόλις πέρασε.                
Δακρυσμένες γυναίκες αφαιρούνται παρατηρώντας τα παιδικά παιχνίδια που προορίζονταν για τα παιδιά της Γάζας και που βρίσκονται βαλμένα με προσοχή στα τραπέζια και τα καθίσματα του Mavi Marmara. Αφίσες με τα πρόσωπα και ένα σύντομο βιογραφικό των νεκρών στα σημεία του πλοίου όπου είχαν βρεθεί τα πτώματά τους.                 
Βίντεο στις οθόνες με το χρονικό της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης και φωτογραφίες από εκείνες τις στιγμές.                  
Δεκάδες τα βιβλία εντυπώσεων.                  
Φορτισμένες συναισθηματικά ξεναγήσεις υπό τον ήχο της σιωπής των επισκεπτών. Πλαστικές λωρίδες στους διαδρόμους του πλοίου, υπενθυμίζοντας ότι εκεί ακριβώς συνετελέσθη πριν λίγο ένα έγκλημα.                  
Τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες παντού. Εκθέσεις μαθητών του Δημοτικού, κολλημένες στους τοίχους με σελοτέηπ.                       
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ                     
ΤΟ INSIDER ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: