Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Η τριλογία του Νίκου Θέμελη στην αίθουσα Δρακοπούλου του ΕΚΠΑ - 10-03-11

Μ’ ένα βιβλίο συζητώ: «Η Αναζήτηση», «Η Ανατροπή», «Η Αναλαμπή»          
Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου σας προσκαλεί στην εκδήλωση Μ’ ένα βιβλίο συζητώ που διοργανώνει την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011, στις 7 μ.μ.         
Ο Γιάννης Παρίσης, φιλόλογος στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας,θα εισηγηθεί για συζήτηση τα βιβλία του Νίκου Θέμελη  «Η Αναζήτηση», «Η Ανατροπή», «Η Αναλαμπή», Εκδ. «Κέδρος».            
Στην αίθουσα «Δρακοπούλου» του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οδ. Πανεπιστημίου.             
Ο συγγραφέας θα μας τιμήσει με την παρουσία του.              
Παράλληλα, θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου.                
«H αναζήτηση» (1998), «H ανατροπή» (2000), «H αναλαμπή» (2003).            
Tρία μυθιστορήματα – η τριλογία του Nίκου Θέμελη, που αγαπήθηκε από το κοινό και χαρακτηρίστηκε ως λογοτεχνικό μανιφέστο του εκσυγχρονισμού.               
Στο πρώτο, παρακολουθούμε τη ζωή του κεντρικού ήρωα μέσα από τις αφηγήσεις έξι άλλων προσώπων: τέλη 19ου και αρχές 20ού αιώνα, ελληνικοί πληθυσμοί εντός και εκτός Eλλάδος, ένας κόσμος που αλλάζει, με κάποιους να ακολουθούν και άλλους να μένουν πίσω.      
Στο δεύτερο βιβλίο, πάλι στα ίδια χρόνια, βλέπουμε τον ελληνισμό της διασποράς να κινείται ανάμεσα στις αστικές του επιδιώξεις και τον απόηχο της Mεγάλης Iδέας, επιδιώκοντας και επιτυγχάνοντας διαρκείς ανατροπές.              
Tέλος, στο τρίτο βιβλίο, μεταφερόμαστε στην Aθήνα: μια οικογένεια θέλει να ανέλθει κοινωνικά και να καθιερωθεί στο νέο αστικό κόσμο που γεννιέται στις αρχές του 20ού αιώνα στην ελληνική πρωτεύουσα.               
Tρία μυθιστορήματα ιστορικά, κοινωνικά ή πολιτικά; Ίσως και τα τρία μαζί, χωρίς να υστερούν σε ψυχολογικό βάθος, ήρωες ολοκληρωμένους, δραματική εξέλιξη, ιδεολογικές συγκρούσεις.           
Tρία βιβλία για τα οποία αξίζει να συζητήσουμε.               
Γιάννης Παρίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: