Το e-Pontos, συνεχίζει, στα πλαίσια της καθημερινής του ενημέρωσης με νέα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις αλλά και θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό τη στήριξη και την προβολή των βιβλίων.
Πέρα από την παρουσίαση των βιβλίων μέσα από τις σελίδες του e-Pontos, θα προσπαθούμε να δίνουμε στους αναγνώστες του ιστολογίου μας, όταν αυτό είναι δυνατό, και κάποια από τα βιβλία που θα παρουσιάζουμε.
Έτσι λοιπόν προσφέρουμε 5 Ποντιακά Παραμύθια "Ο χαμαιλετάρτς και ο πάρδον", μία έκδοση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας για όσους από τους αναγνώστες του e-Pontos συμπληρώσουν από σήμερα και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011 το mail τους στη Mailing List του ιστολογίου μας.
Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει συμπληρώνοντας το mail τους στη Mailing List να κάνουν κλικ στο link που θα τους έρθει στο απαντητικό mail έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν και την καθημερινή του ενημέρωση.
Τα βιβλία θα αποσταλλούν στους 5 τυχερούς στη διεύθυνση που θα μας στείλουν μετά από επικοινωνία.
Η «Ένωση Ποντίων Πιερίας» δημιούργησε και κυκλοφόρησε τον Αισώπειο μύθο «Ο μυλωνάς και ο γάτος» στην Ποντιακή Διάλεκτο και τη Νεοελληνική γλώσσα, καθώς και το ομότιτλο DVD κινουμένου σχεδίου στην Ποντιακή Διάλεκτο, για πρώτη φορά πανελλαδικά, στα πλαίσια του «Εργαστηρίου Ποντιακής Διαλέκτου» που δημιούργησε για την εκμάθηση της Ποντιακής Διαλέκτου σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η «Ένωση Ποντίων Πιερίας» συνεχίζει ένα ταξίδι που άρχισε το 1932 στα μονοπάτια της παράδοσης ανιχνεύοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να έχουμε κάθε χρόνο περισσότερους συνταξιδιώτες σε αυτό το υπέροχο ταξίδι για να μοιραζόμαστε μαζί τα έντονα συναισθήματα που εννιούνται από την ανακάλυψη του πλούτου της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού του Πόντου.
Με τη δύναμη της εικόνας και την αλήθεια του παραμυθιού το «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ» της Ένωσης Ποντίων Πιερίας από το 2009 ανέλαβε να οδηγήσει τους μικρούς Πόντιους «κωπηλάτες» στα βαθειά νερά της Ποντιακής Διαλέκτου.
Οι παππούδες μας, για χιλιάδες χρόνια πάλεψαν και κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό το σπανιότερο δείγμα αρχαίας ομιλούσας γλώσσας στον πλανήτη!
Κόντρα σε εχθρούς και αντιξοότητες διατήρησαν και έφεραν τη γλώσσα τους πίσω στον τόπο που γεννήθηκε όπου και δυστυχώς κινδυνεύει να πεθάνει.
Σήμερα εμείς οι Πόντιοι δεύτερης και τρίτης γενιάς έχουμε ιστορικό χρέος να αποκρούσουμε τον άμεσο κίνδυνο αφανισμού της και να της δώσουμε την πνοή και το οξυγόνο που χρειάζεται ώστε να ξαναγίνει ζωντανή και ομιλούσα!
Τα νεαρά Ποντιόπουλα μας δείχνουν το δρόμο. Με τη μαζική τους συμμετοχή στα μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου και με την πρωτόγνωρη αγάπη και ζήλο με τον οποίο αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια.
Κάποτε ο Καζαντζάκης και ο Σικελιανός – σε εκδρομή τους – είδαν ένα λουλούδι που δεν το είχαν ξαναδεί. Ρώτησαν πιο πέρα τα παιδιά που έπαιζαν το όνομά του λουλουδιού.
Τα παιδιά τους είπαν δεν ξέρουν, αλλά υπάρχει μια γερόντισσα στο χωριό που ξέρει όλα τα ονόματα των φυτών. Πήγαν και έξω από το σπίτι της γερόντισσας, ήταν κόσμος, στεφάνια και ένα φέρετρο ακουμπισμένο στον τοίχο… «Εκείνο το απόγευμα εθρηνήσαμε δύο θανάτους» είπε ο Σικελιανός.
Εμείς μπορούμε να αποτρέψουμε τον έναν θάνατο!
Ελπίζουμε ότι θα σώσουμε τουλάχιστον το όνομα του λουλουδιού!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου