Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

«ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ 2011»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο και την Κυριακή (16&17/4/2011) το διήμερο σεμινάριο Διάσωσης που διοργάνωσε η εταιρία Firexpress Ε.Π.Ε με συνδιοργανώτρια την εταιρία Ford Βροχίδης-Χατζής Α.Ε, μια προσπάθεια που αξίζει και με το παραπάνω πολλούς επαίνους τόσο για την όλη κίνηση, όσο και για το αποτέλεσμα της.               
Το σεμινάριο ξεκίνησε το Σάββατο 16/4 στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων του Ε.Κ.Α.Β στην Πυλαία, όπου και πραγματοποιήθηκε το θεωρητικό τμήμα και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 17/4 στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Βροχίδης – Χατζής Α.Ε στο Καλοχώρι, όπου και έλαβε χώρα και το πιο Δύσκολο, αλλά συνάμα και πιο ενδιαφέρον κομμάτι του σεμιναρίου, αυτό της Πρακτικής εξάσκησης.                  
Οι εκπαιδευόμενοι που προερχόταν τόσο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και από διάφορες Εθελοντικές Οργανώσεις και την Πολιτική Προστασία, είχαν την ευκαιρία στο θεωρητικό μέρος να ενημερωθούν για τις Τεχνικές Διάσωσης, ορθές και λανθασμένες, για τη ΝΕΑ τεχνολογία στα οχήματα που κάνει ακόμα δυσκολότερο το έργο τους κατά την διάρκεια κάποιου συμβάντος, για θέματα Ατομικής Ασφάλειας – Προστασίας κατά την διάρκεια μιας διάσωσης, καθώς και για τη νέα τεχνολογία στα εργαλεία διάσωσης!                    
Για ΠΡΩΤΗ φορά στο σεμινάριο αυτό παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες επέμβασης – διάσωσης από θωρακισμένα οχήματα VIP καθώς και οχήματα χρηματαποστολών και μάλιστα αυτή η πρωτιά είναι σε Διεθνές επίπεδο!                    
Τόσο οι εκπαιδευόμενοι, όσο και οι επισκέπτες που παρακολούθησαν την πρακτική εξάσκηση την Κυριακή, κατάλαβαν ότι  η διάσωση δεν είναι κάτι εύκολο, κάτι που μπορεί να το κάνει κάποιος από τη μια στιγμή στην άλλη.                 
Στα σενάρια διάσωσης – απεγκλωβισμού θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, οι εκπαιδευόμενοι εργάστηκαν υπό «πραγματικές» συνθήκες ενός τροχαίου που συναντούν οι πυροσβέστες σε καθημερινή σχεδόν βάση σε όλη τη χώρα.                    
Υπό τη σωστή καθοδήγηση των εκπαιδευτών, επενέβηκαν και απεγκλώβισαν τρία θύματα τροχαίου από δυο αυτοκίνητα αντιμετωπίζοντας τις ίδιες σχεδόν συνθήκες ενός πραγματικού συμβάντος (πίεση χρόνου, κατάσταση εγκλωβισμένων, απρόοπτα που δυσχέραιναν το έργο τους, κλπ).                
Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτές Διάσωσης για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν εμφυτεύοντας ΓΝΩΣΕΙΣ σε όλους όσους συμμετείχαν στο σεμινάριο, αλλά και μαθαίνοντας τους ότι πρέπει σε μια διάσωση να λειτουργούν ΟΛΟΙ σαν ΟΜΑΔΑ (κάτι που δυστυχώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν συμβαίνει).                
Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι όποτε γίνονται τέτοιου είδους σεμινάρια και είναι ελεύθερη η είσοδος στο κοινό για να τα παρακολουθήσει, καλό είναι όλοι μας να είμαστε παρόντες εκεί γιατί μαζί με τους εκπαιδευόμενους θα μάθουμε ΠΟΛΛΑ, αφού τα «σενάρια» που παρουσιάζονται μπορούν να μας βρουν αύριο μεθαύριο και εμάς «πρωταγωνιστές» σε κάποιο τροχαίο.                
Βλέπουμε, μαθαίνουμε, για να μην πάθουμε.               
Συγχαρητήρια για ακόμα μια φορά στους διοργανωτές αλλά ιδιαίτερα στους εκπαιδευτές του σεμιναρίου.                   
Τέλος, ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους εκείνους που συμμετείχαν στο σεμινάριο (είτε μόνο στο θεωρητικό μέρος της πρώτης μέρας, είτε και στα δυο) για το ενδιαφέρον που έδειξαν                 
Για να δείτε τα βίντεο αποσπάσματα από την πρακτική εξάσκηση κάντε κλικ στον σύνδεσμο http://www.youtube.com/watch?v=XZXeiIsfIa4                          
Βασίλης Τσούγκαρης                     
tsougarisgnomi@gmail.com      

Δεν υπάρχουν σχόλια: