Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Βραβεία Αγοράς
Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Εϊπίδη, έπεσε η αυλαία της Αγοράς του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Electra Palace, όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία του 8ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και των Works in Progress, στο πλαίσιο του 53ου ΦΚΘ.
...περισσότερα

*****
Συναυλία Ελένης Καραΐνδρου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσασλονίκης

...περισσότερα

Πέφτει η αυλαία του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Με μια λιτή τελετή έπεσε η αυλαία του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012, στις 21.00 στην ιστορική έδρα του θεσμού, το Ολύμπιον. Την τελετή λήξης παρουσίασε η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη, ενώ η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Ηρώ στο πιάνο, θα «έντυσε» μουσικά τη βραδιά.
Μετά την επίσημη λήξη της διοργάνωσης, προβλήθηκε η ταινία Στη χώρα των άλλων / In Another Country του κορεάτη δημιουργού Χονγκ Σανγκ-σου / Hong Sang-soo, με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Στην ταινία η ηθοποιός υποδύεται τρεις διαφορετικές γυναίκες με το ίδιο όνομα. Με φόντο την παραλιακή κορεάτικη πόλη Μοχάνγκ, ξετυλίγονται οι ισάριθμες ιστορίες τους. Η συναναστροφή με τους κατοίκους λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλαπλά επίπεδα: πολιτισμικό, ερωτικό, υπαρξιακό. Μια ατμοσφαιρική ελεγεία για την απομόνωση του ανθρώπου, τη ρευστότητα του χώρου και της μνήμης, αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Η ταινία λήξης εντάσσεται στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» που χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων δράσεων του 53ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.
*****
Περιφερειακές Εκδηλώσεις

Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξιδεύει και φέτος στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με πρωτοπόρους δημιουργούς και ταινίες.
Από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ θα βρεθεί μεταξύ άλλων σε Αλεξανδρούπολη, Αμοργό, Άνδρο, Βελβεντό, Βέροια, Βόλο, Ιτέα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κω, Λαμία, Λειβαδιά, Νάξο, Νέα Μάκρη, Ξάνθη, Πάτρα, Πεύκη, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σαμοθράκη, Σάμος, Σαντορίνη, Σέρρες, Φλώρινα, Χανιά, Νεάπολη Λασιθίου, Χίος. Οι προαναφερθείσες πόλεις θα φιλοξενήσουν μια επιλογή ταινιών από το πρόγραμμα του 53ου ΦΚΘ.
Οι προβολές των Περιφερειακών Εκδηλώσεων πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κινηματογραφικών λεσχών και πολιτιστικών οργανισμών των πόλεων.
Στο κινηματογραφικό ταξίδι του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχουν προστεθεί νέοι σταθμοί, στην προσπάθεια του Φεστιβάλ να αγκαλιάσει προορισμούς όπου οι εικόνες και τα μηνύματα φτάνουν πιο δύσκολα, όπως Καταστήματα Κράτησης και Ιδρύματα Αγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: