Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα προβολών
ΟΛΥΜΠΙΟΝ Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Ο Εξαιρετικός Κύριος Λαζάρ
(Καναδάς, 2011)

Σκηνοθεσία: Philippe Falardeau, Έγχρωμο, 94΄.

CINEDOC
Bird on a Wire

Σκηνοθέσια: Tony Palmer.
Έγχρωμο, 106΄

****
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

Barbara

(Γερμανία, 2012)
Σκηνοθεσία: Christian Petzold. Έγχρωμο, 105΄.

*****
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αίθουσα ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
(Μουσείο Κινηματογράφου)

Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922

(Ελλάδα, 2012)
Σκηνοθεσία: Μαρία Ηλιού, 87΄.

**
CINEDOC
Bird on a Wire

Σκηνοθέσια: Tony Palmer.
Έγχρωμο, 106΄

*****
Για τα παιδιά

...περισσότερα

*****
Εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα διαδραστικού κινηματογράφου

...περισσότερα

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Στις παρυφές του ιταλικού νεορεαλισμού

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης που εγκαινιάστηκε στη διάρκεια του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το αφιέρωμα «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής», συνεχίζει τη δράση της με ένα αφιέρωμα με τίτλο «Στις Παρυφές του Ιταλικού Νεορεαλισμού» που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 18 Νοεμβρίου 2012 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ταινίες Πίσω από τα κλειστά παράθυρα / Persiane chiuse του Luigi Comencini, Οι αρραβωνιασμένοι / I fidanzati του Ermanno Olmi, Θαύμα στο Μιλάνο / Miracolo a Milano του Vittorio De Sica και I vitelloni του Federico Fellini.
Και οι τέσσερις ταινίες του αφιέρωματος βρίσκονται πέρα από τα σύνορα του νεορεαλισμού, κουβαλώντας όμως στις αποσκευές τους τη σπουδαία κινηματογραφική του κληρονομιά. Η διαυγής κριτική φαινομένων κοινωνικής και ηθικής εξαχρείωσης, όπως η πορνεία στην ταινία του Κομεντσίνι, συνυπάρχει με το βαθιά ριζωμένο στην κοινωνική πραγματικότητα αλληγορικό παραμύθι του Θαύματος στο Μιλάνο, όπου οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι φτωχοδιάβολοι της παραγκούπολης, στο τέλος απογειώνονται για τη χώρα του ονείρου, κάτι που ουδόλως καταφέρνουν «τα παχιά μοσχάρια» (αυτό σημαίνει vitelloni) της τρίτης (και πρώτης σπουδαίας ταινίας του mestro Federico, τα οποία περιπλανώνται άσκοπα ξοδεύοντας, σε σχέδια και όνειρα που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ, την άχαρη και μονότονη επαρχιώτικη ζωή τους. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν Οι αρραβωνιασμένοι του Ερμάνο Όλμι, ο οποίος καταγράφει με οξύ κινηματογραφικό βλέμμα, στα όρια μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, το πικρό χρονικό μιας υπαρξιακής ήττας.
Ώρα προβολών: 20:30

Περιφερειακές Εκδηλώσεις

Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξιδεύει και φέτος στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με πρωτοπόρους δημιουργούς και ταινίες.

Από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ θα βρεθεί μεταξύ άλλων σε Αλεξανδρούπολη, Αμοργό, Άνδρο, Βελβεντό, Βέροια, Βόλο, Ιτέα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κω, Λαμία, Λειβαδιά, Νάξο, Νέα Μάκρη, Ξάνθη, Πάτρα, Πεύκη, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σαμοθράκη, Σάμος, Σαντορίνη, Σέρρες, Φλώρινα, Χανιά, Νεάπολη Λασιθίου, Χίος. Οι προαναφερθείσες πόλεις θα φιλοξενήσουν μια επιλογή ταινιών από το πρόγραμμα του 53ου ΦΚΘ.
Οι προβολές των Περιφερειακών Εκδηλώσεων πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κινηματογραφικών λεσχών και πολιτιστικών οργανισμών των πόλεων.
Στο κινηματογραφικό ταξίδι του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχουν προστεθεί νέοι σταθμοί, στην προσπάθεια του Φεστιβάλ να αγκαλιάσει προορισμούς όπου οι εικόνες και τα μηνύματα φτάνουν πιο δύσκολα, όπως Καταστήματα Κράτησης και Ιδρύματα Αγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: