Όταν λέμε ότι κάποιοι παίρνουν «ληγμένα» η αγνώστου προελεύσεως σκευάσματα, ορισμένοι «γνώστες πολιτικής» παρεξηγιούνται, και αντιδρούν, επειδή τους θίγουμε την λατρευτή κυβέρνηση.
Εντάξει, οι άνθρωποι τόσα γράφει το κοντέρ, τόσα λένε και αυτοί.
Η ελληνική πολιτική πραγματικότητα όμως καθημερινά τους στέλνει «περίπατο».
Κατηγορούν όσους αντιδρούν για «παρωπίδες και σκοπιμότητες» παραλείποντας σκόπιμα το σφάξιμο ενός ολόκληρου λαού ο οποίος βλέπει κάθε μέρα που περνά να χρεώνεται όλο και περισσότερο.
Κανείς δε θέλει να χρωστάει, και μάλιστα στο κράτος, μόνο που τα όποια μέτρα παίρνονται σε συνδυασμό με την κρίση, την ανεργία, κλπ, μας καταδικάζουν εμάς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να έχουμε να δίνουμε άγνωστο μέχρι πότε.
Είχαν πει για διακανονισμό χρεών, να πάμε στις εφορίες και να κάνουμε ρύθμιση σε μικρόποσες δόσεις και για πολλούς μήνες και άλλα πολλά, όχι ότι υπήρχαν χρήματα, αλλά κάτι θα γινόταν, με το να δίνουμε από λίγα κάθε μήνα.
ΕΙΧΑΝ πει.
Και ήρθε η σφαλιάρα, χάσαμε το μέτρημα από τόσες που έχουμε φάει (και πόσες ακόμα θα μας ρίξουν) δια στόματος του «αρμόδιου» υπουργού.
Και διαβάζουμε την είδηση.
«Ξεχάστε τις πολλές και μικρές δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών προς το δημόσιο
Οι φορολογούμενοι πολίτες καλά θα κάνουν να μην περιμένουν άλλο πια να έρθει μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση χρεών προς την εφορία, όπως γίνεται ξεκάθαρο από τον υπουργό Οικονομικών. Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει σκέψη για νέα ρύθμιση, οι δόσεις που προβλέπουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις είναι αρκετές», βάζοντας «ταφόπλακα» στα σχέδια του καλοκαιριού για εξόφληση μέχρι 100 δόσεις των 100 ευρώ.
Οι σκέψεις αυτές «σκόνταψαν» στην άρνηση της Τρόικα που απαίτησε να μην έρθει νέα ρύθμιση χρεών, αλλά οι ενδιαφερόμενοι να εξαντλήσουν τις δυνατότητες που τους προσφέρουν οι υφιστάμενες.
Έτσι ουσιαστικά απομένουν δύο μόνον τρόποι για να ζητήσει κανείς ρύθμιση χρεών του στην εφορία:
Η «πάγια ρύθμιση» (ν. 2648/1998) προβλέπει διακανονισμό σε 48 δόσεις, αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων. Συνήθως οι έφοροι δίνουν ρύθμιση έως 15 μήνες αλλά οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν και περισσότερες δόσεις, που ξεκινούν από 36 και μπορούν να φτάσουν έως και τις 48 (ανάλογα με την κρίση του εφόρου). Αν και δεν επέρχεται έτσι μείωση των προσαυξήσεων, η ένταξη στη ρύθμιση αναστέλλει τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και τυχόν ποινική δίωξη του φορολογούμενου, που προβλέπεται για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.
Σε ισχύ βρίσκεται ακόμη όμως και η «έκτακτη» ρύθμιση του ν.3888/2010, που προβλέπει και μείωση των προσαυξήσεων. Η ρύθμιση προέβλεπε αρχικά 48 χαμηλόποσες μηνιαίες δόσεις, αλλά για να υπαχθεί σήμερα κάποιος σε αυτήν, θα πρέπει να καταβάλει εφάπαξ «μια και έξω» τις πρώτες 26 μηνιαίες δόσεις που έχουν παρέλθει από την έναρξη εφαρμογής της το 2010. Αυτό σημαίνει ότι θα δικαιούται 22 μηνιαίες δόσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά για το υπόλοιπο ποσό που απομένει μετά την αποπληρωμή του ποσού των 26 δόσεων. Είναι προφανές πάντως ότι πλέον ελάχιστοι θα είχαν την δυνατότητα και τα λεφτά να πληρώσουν «εδώ και τώρα» κάτι παραπάνω από το μισό της συνολικής οφειλής τους, για να αξιοποιήσουν τις χαμηλές δόσεις για το υπόλοιπο χρέος.»
Όπως στο σινεμά, που ο «μαφιόζος» αποφασίζει να ζορίσει το θύμα του, και ζητάει πιο γρήγορα τα λεφτά του.
Εδώ ο κόσμος ζοριζόταν στο να δώσει ΜΙΑ δόση, και τώρα θα πρέπει για να πάει στο μέτρο αυτό, να δώσει μαζεμένες 26;
Λάλησαν μου φαίνεται εκεί κάτω στο υπουργείο.
Το ξαναέγραψα, ότι οι άνθρωποι κρίνουν από τις δικές τους τσέπες που είναι γεμάτες.
Αλλιώς δεν εξηγείται.
Και εμείς έτσι και παίρναμε κάποια χιλιάρικα κάθε μήνα, δεν θα νοιαζόμασταν για δόσεις και διακανονισμούς γιατί απλά δεν θα χρωστούσαμε.
Παρόλα αυτά, προσπαθούμε με τα ψίχουλα που έχουμε, ΟΣΟΙ έχουμε πλέον, να πληρώσουμε αλλά…..
Σε αυτή τη χώρα, εκεί που λέγαμε Δόξα το Θεό, μας έκαναν να λέμε κατευθείαν Παναγιά βοήθα.
Ήταν και είναι η πάγια – προσφιλής τακτική όλων εκείνων που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν.
Τώρα θα σταματήσουν, που έχουν και το άλλοθι των απαιτήσεων της Τρόικα;
Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου