Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ενημέρωση από Disabled.GR και περιοδικό Αυτονομία (ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ)

Σας βλέπω ανήσυχους με αυτό που έγραψα στην προηγούμενη ενημέρωση το ότι δηλαδή το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ επιστρέφει από εκεί που ξεκίνησε: Από το σπίτι του! 
Τι εννοούσα; Όσοι παρακολουθείτε το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ από 1993 που δημιουργήθηκε αλλά και όσοι έχετε διαβάσει τα πρώτα τεύχη του περιοδικού http://www.disabled.gr/lib/?page_id=2475 θα θυμάστε ότι ξεκίνησε από τα σπίτια των ανθρώπων που συνεισέφεραν σε αυτό. Για πολλά χρόνια το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ δεν είχε ούτε γραφείο ούτε εξοπλισμό ούτε καν υπολογιστές. Από τότε το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ μεγάλωσε αλλά για πάρα πολλούς λόγους αναγκάζεται να μικρύνει: Υπάρχει πρόβλημα με όλα τα περιοδικά. 
Το κόστος της διακίνησης και της ταχυδρόμησης των περιοδικών έχει αυξηθεί τραγικά από τον Αύγουστο του 2011. Το χειρότερο είναι πως το ταχυδρομείο δεν κάνει καλά τη δουλειά του και δεν φτάνουν όλα τα τεύχη στους αναγνώστες τους. Εμείς τυπώνουμε, ταχυδρομούμε αλλά το περιοδικό δεν πηγαίνει παντού.
Αντιθέτως, το http://www.disabled.gr/ πηγαίνει παντού. Δεν εξαρτάται από την οικονομική κρίση ούτε από τις ελληνικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας. Εκτός αυτού, το περιοδικό πάντα ήταν πολύ μικρό για να φιλοξενήσει την απαραίτητη πληροφορία που θα ήθελα να φιλοξενήσει. Το http://www.disabled.gr/ και εδώ φαίνεται να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και να μπορεί να δημοσιεύει και να αναδημοσιεύει όλα αυτά που χρειαζόμαστε να ενημερώσουμε.
Το περιοδικό Αυτονομία θα συνεχίσει να εκδίδεται αλλά με περιορισμένες σελίδες. Από εκεί που είχε φτάσει στις 132 σελίδες έχει προσγειωθεί στις 40 σελίδες. Και μακάρι το πρόβλημα να ήταν μόνο οι σελίδες. Συχνά πυκνά εμφανίζονται νόμοι που πρέπει να ενημερωθούν όλοι όσοι απαρτίζουν την κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες αλλά δεν προλαβαίνει τις προθεσμίες έκδοσης. Το http://www.disabled.gr/ προλαβαίνει να ενημερώσει όλο τον κόσμο με καθυστέρηση τριών ωρών. Το ίδιο δεν συμβαίνει με το περιοδικό που πρέπει να περιμένει μέχρι την προθεσμία της έκδοσης.
Φίλοι και φίλες, το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ συνεχίζει χωρίς γραφείο, χωρίς επαγγελματικά στελέχη, χωρίς εξοπλισμό. Έχει συνηθίσει στα δύσκολα. 

Άλλωστε και όλα αυτά τα χρόνια η έκδοση και η λειτουργία του ήταν δύσκολη υπόθεση, ακόμη και τις πολύ καλές εποχές. Ποτέ δεν υπήρξε καλή εποχή για ομάδες αυτοβοήθειας. Η Ελλάδα σε αυτά είναι περίεργος πολιτισμός. Οι Έλληνες τα περιμένουν όλα από το κράτος.
Δεν παραπονιέμαι. Ειλικρινά, δεν υπήρξε ποτέ εύκολη εποχή για το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ. Πάντα έβγαινε με πολλή δουλειά, με υπερβολικά πολύ μεράκι και πάντα ήταν προϊόν της αγωνίας για την επιβίωση κάτω από συνθήκες αναπηρίας. Δεν θυμάμαι ποτέ να έχει λειτουργήσει το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ έστω και μία εβδομάδα χωρίς προβλήματα.
Η Ελλάδα είναι ένα κράτος και πολιτισμός που δεν αντέχει την αυτοβοήθεια και την αυθεντικότητα. Αυτό το ήξερα και δεν είχα ψευδαισθήσεις.
Συνεχίζουμε: Όλες οι ειδήσεις από τον ημερήσιο και από το περιοδικό τύπο δημοσιεύονται στο http://news.disabled.gr/ ενώ όλα τα κρίσιμα κείμενα και οι απαραίτητες πληροφορίες δημοσιεύονται στο http://www.disabled.gr/ αμέσως μόλις ενημερωθούμε..
Είναι δύσκολες εποχές και οι δυσκολίες του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ είναι ελάχιστες όταν συγκρίνονται με τις δυσκολίες που υφίστανται τα κατώτερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα της Ελλάδας. Τα προβλήματα του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ είναι ελάχιστα όταν συγκρίνονται με τα πραγματικά προβλήματα των λιγότερο προνομιούχων.
Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως αυτό το κράτος και ο πολιτισμός στερείται της διανοητικής δύναμης που θα τον οδηγούσε σε κάποια αξιόπιστη αλλαγή. Το κράτος και ο πολιτισμός έχουν πληγεί από τον κομφορμισμό. Είμαστε ένα κράτος που έχουμε στερέψει από επαναστάτες. Η κρίση είναι απλώς ένα σύμπτωμα. Το πρόβλημα είναι η απουσία μιας ιδεολογικής και πολιτιστικής δύναμης που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση του ορθού πολιτικού λόγου.
Κουράγιο!
Πολλούς χαιρετισμούς http://www.disabled.gr/ και περιοδικό Αυτονομία