Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Masterclass EDN
Στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki Pitching Forum 2013 του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, masterclass με τίτλο «Ανατομία της Πράξης του φόνου». Εισηγήτριες του masterclass, το οποίο αποτελεί συν-διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ήταν η παραγωγός Σίγκνε Μπίργκε Σέρενσεν και η αντιπρόσωπος πωλήσεων Φιλίπα Kοβάρσκι.
Αφορμή για το εργαστήριο στάθηκε Η πράξη του φόνου των Τζόσουα Όπενχαϊμερ, Κριστίν Σιν και ανώνυμου σκηνοθέτη, ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ευρωπαϊκά ντοκιμαντέρ της τελευταίας δεκαετίας, το οποίο προβάλλεται στη φετινή επετειακή διοργάνωση. Οι εισηγήτριες αποτελούν δύο από τους βασικούς συντελεστές που συνέβαλαν στην επιτυχία του φιλμ.
H Πράξη του φόνου έχει προκαλέσει θόρυβο στους κύκλους της διεθνούς βιομηχανίας ντοκιμαντέρ το τελευταίο διάστημα, ενώ απέσπασε το βραβείο κοινού στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι πρώην εκτελεστές που έδρασαν στην Ινδονησία, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 όταν η κυβέρνηση της χώρας ανατράπηκε με πραξικόπημα, οι οποίοι στο ντοκιμαντέρ αναπαριστούν με τη μορφή ταινίας και θεατρικού έργου τους φόνους που διέπραξαν.
...περισσότερα
*****
To αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ» στην Αθήνα
Το επετειακό αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή», το οποίο πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία με αφορμή το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, «ταξιδεύει» στην Αθήνα από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός).
Συνολικά 36 ντοκιμαντέρ δημοφιλή και πολυσυζητημένα, αποκαλύπτουν τις πιο αθέατες όψεις της ζωής μας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα από αυτά προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ντοκιμαντέρ που αγαπήθηκαν και εντυπώθηκαν στη μνήμη, συναρπάζουν και προβληματίζουν, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο.
...περισσότερα Οι σκηνοθέτες μιλούν για τις ταινίες τους
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες Μαριάννα Οικονόμου (Food for Love), Γιώργος Μουστάκης και Νίκος Labot (Οι αθάνατοι στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης) και Χριστίνα Κουτσοσπύρου και Άραν Χιουζ (Στο λύκο).
...περισσότερα
*****
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες Νικόλα Ζαμπέλι (Η γη του αύριο-Πώς αποφασίσαμε να γκρεμίσουμε το αόρατο τείχος – συν-σκηνοθεσία με τον Αντρέα Πάκο Μαριάνι), Τινατίν Γουρτσιάνι (Η μηχανή που κάνει τα πάντα να εξαφανίζονται) και Νίκος Νταγιαντάς (Little Land).
...περισσότερα
*****
Κουβεντιάζοντας 21/03
Η ενότητα «Κουβεντιάζοντας» του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013. Συμμετείχαν οι σκηνοθέτες Ελιάνα Αμπραβανέλ (Roughcut), Λόρα Γκάμσι (Οι δημιουργοί), Σόουραβ Σάρανγκι (Τσαρ... Το νησί φάντασμα), Κεσάνγκ Τσετέν (Ποιος θα γίνει Γκούρκα) και Πετρ Λομ (Πίσω στην πλατεία).
...περισσότερα 
Πρόσβαση στη ζωή 23 Μαρτίου, 14:30-16:30 Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης
Με αφορμή την ταινία Φωτιά στο αίμα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα την πρόσβαση στα γενόσημα φάρμακα και το πώς τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες όσο και οι κυβερνήσεις της Δύσης την εμποδίζουν συνειδητά. Αν και το ντοκιμαντέρ εστιάζει σε αναπτυσσόμενες χώρες, η επικαιρότητα του θέματος για την Ελλάδα είναι σαφής, καθώς στα χρόνια της κρίσης οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες αρνούνται να επιδείξουν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Συμμετέχουν στο πάνελ: ο σκηνοθέτης της ταινίας Ντίλαν Μόαν Γκρέι, ο γιατρός και υπεύθυνος προγραμμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης και ο Αλέξης Μπένος, καθηγητής υγιεινής, κοινωνικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Συντονισμός: Έλενα Χρηστοπούλου
*****
Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
Εγκαίνια: Σάββατο 23 Μαρτίου, 12:00

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, ένας σημαντικός θεσμός που ιδρύθηκε πρόσφατα (το Νοέμβριο του 2012) ως μία πρωτοβουλία του Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διευρύνει τις δραστηριότητές της και με χαρά ανακοινώνει την ίδρυση της μεγαλύτερης κινηματογραφικής βιβλιοθήκης στην Ελλάδα που θα εγκαινιαστεί τον Μάρτιο του 2013.H κινηματογραφική Βιβλιοθήκη θα λειτουργεί στο χώρο του Μουσείου Kινηματογράφου Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Α στο Λιμάνι.
Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει:
– Το σύνολο της συλλογής (περίπου 2.000 κινηματογραφικά βιβλία και περιοδικά) του Μουσείου κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
– Το σύνολο της συλλογής (6.000 κινηματογραφικά βιβλία και περιοδικά) του μη κερδοσκοπικού κινηματογραφικού οργανισμού Studio - Παράλληλο κύκλωμα, που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από δωρεές (ενδεικτικά αναφέρονται η προσωπική κινηματογραφική βιβλιοθήκη του αείμνηστου Παύλου Ζάννα και του κριτικού Αντώνη Μοσχοβάκη) και συνέχισε να εμπλουτίζεται στα είκοσι οκτώ χρόνια λειτουργίας του οργανισμού.
Στις συλλογές αυτές περιλαμβάνονται κινηματογραφικά βιβλία (εκδόσεις για την ιστορία, τη θεωρία και την αισθητική του κινηματογράφου, για κινηματογραφικά είδη και εθνικές κινηματογραφίες, λεξικά και ετήσιοι οδηγοί, μονογραφίες σκηνοθετών, βιογραφίες ηθοποιών, κινηματογραφικά σενάρια κ.ά.), καθώς και ελληνικά και ξένα κινηματογραφικά περιοδικά, ορισμένα εκ των οποίων υπάρχουν στο σύνολο των τευχών τους (π.χ. Cahiers du Cinéma, Sight and Sound, Σύγχρονος Κινηματογράφος κ.ά.). Μέρος της συλλογής της Βιβλιοθήκης είναι ήδη ψηφιοποιημένο, γεγονός που επιτρέπει τη διάσωση και ασφαλή διατήρηση του υλικού, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ευκολότερη πρόσβαση σε αυτό μεγαλύτερου αριθμού ενδιαφερομένων. Επιπλέον, η ψηφιοποίηση συμβάλλει στην οργάνωση και λειτουργία της Βιβλιοθήκης σύμφωνα με τους πιο σύγχρονους όρους βιβλιοθηκονομίας και εξασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ ελληνικών και διεθνών βιβλιοθηκών. Η διαδικασία της ψηφιοποίησης συνεχίζεται με την υλοποίηση νέου εγκεκριμένου ΕΣΠΑ. Η ανακαίνιση του χώρου της κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».