Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΚΤΟΥΡΟ

 
Στα ίχνη του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Το νέο ενημερωτικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Στα ίχνη του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» κυκλοφόρησε! Πρόκειται για μια ταινία μικρού μήκους μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να δει ευχάριστα το έργο και την ιστορία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Στο ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός Γιώργος Παπαγεωργίου ο οποίος μαζί με το προσωπικό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αναλαμβάνει να σας καθοδηγήσει στα Καταφύγια της Καφέ Αρκούδας και του Λύκου, στο Κέντρο Αναπαραγωγής Ελληνικού Ποιμενικού. Στη διαδρομή εξηγεί συνοπτικά μερικές από τις πιο σημαντικές δράσεις μας για την προστασία των αρκούδων στην Ελλάδα, το επιστημονικό έργο της ραδιοπαρακολούθησης και θυμάται τον Μικρό Τζον και το Νικήτα, τα δύο ορφανά αρκουδάκια που κατάφερε να επανεντάξει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στη φύση. Παραγωγή: N-ORASIS

 Παρακολουθήστε το βίντεο 
Οι νέες περιβαλλοντικές δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σε συνεργασία με το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ

Μετά από ψηφοφορία που διεξήχθη μέσω facebook, το κοινό επέλεξε τις νέες δράσεις του περιβαλλοντικού προγράμματος «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα», που υλοποιείται για 5η συνεχή χρονιά. Η ψηφοφορία, που έληξε στις 31 Μαΐου, ανέδειξε τις ακόλουθες 3 περιοχές στις οποίες θα υλοποιηθούν φέτος οι εξής δράσεις από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ σε συνεργασία με το ΑΥΡΑ: Δράμα – Βελτίωση και ανάδειξη της βλάστησης του Βοτανικού Κήπου (9.370 ψήφους). Καλάβρυτα – Συντήρηση και ανάδειξη του δασικού μονοπατιού (8.301 ψήφους). Σκιάθος – Εμπλουτισμός βιοτόπου κουκουναριών (6.815 ψήφους)
Προσφορές στο eshop του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ!

Τώρα τα αγαπημένα σας προϊόντα ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε ακόμη καλύτερες τιμές! Προϊόντα για όλες τις εποχές και για όλες τις ηλικίες θα τα βρείτε σε προσφορά στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Το κλασικό φούτερ ενηλίκων με την κουκούλα διατίθεται σε τιμές που ξεκινούν από 19,50€ αλλά υπάρχουν και καλοκαιρινές επιλογές που από 8€! Φυσικά θα βρείτε και αρκετές επιλογές για τα παιδιά με tshirt και καλοκαιρινά σετ!

Δείτε όλες τις προσφορές
6.500 μαθητές επισκέφθηκαν το Περιβαλλοντικό Κέντρο την Άνοιξη

Αυξημένο ήταν αυτή την Άνοιξη το ενδιαφέρον σχολικών τάξεων για το Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας και του Λύκου καθώς και το Κέντρο Ενημέρωσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Περίπου 6.500 μαθητές επισκέφθηκαν από το Μάρτιο έως και το Μάιο της εγκαταστάσεις μας, ξεναγήθηκαν στα Καταφύγια και ενημερώθηκαν από το ειδικευμένο προσωπικό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τις δράσεις μας για την προστασία των άγριων ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Το Περιβαλλοντικό Κέντρο που αποτελείται από τα δύο καταφύγια και το Κέντρο Ενημέρωσης στη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο θα παραμείνουν ανοικτά καθ’ όλη την περίοδο του καλοκαιριού και θα σας περιμένουν για να τα επισκεφθείτε!
Δείτε το ωράριο λειτουργίας του Περιβαλλοντικού Κέντρου
Κορυφώνεται η πίεση για τους λύκους και τις αρκούδες του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης

Την επόμενη αποφασιστική κίνηση για τη διεκδίκηση των λύκων και των αρκούδων που διαβιούν σε κακές συνθήκες στο Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να κάνει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Καθώς η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται και πλησιάζουν τις 20.000 ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ προτίθεται μέσα στο άμεσα προσεχές διάστημα να θέσει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας και επίσημα από τη διοίκηση του Ζωολογικού Κήπου να μεταφερθούν οι λύκοι και οι αρκούδες στα αντίστοιχα καταφύγια που αποτελούν πρότυπα πανευρωπαϊκά. Δυναμώστε τη φωνή μας υπογράφοντας το αίτημα για τη μεταφορά τους!
Υπογράψτε κάνοντας κλικ εδώ
Οι δράσεις των εθελοντών στο Καταφύγιο

Η πολύτιμη συνεισφορά των εθελοντών στις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συνεχίζεται αμείωτη ακόμα και το καλοκαίρι. Πριν λίγες μέρες οι εθελοντές στα καταφύγια αναμόρφωσαν τον προαύλιο χώρο του Καταφυγίου της Αρκούδας στο Νυμφαίο, ο οποίος παρουσίαζε προβλήματα λόγω βροχών και κατασκεύασαν ένα πέτρινο παγκάκι για τους επισκέπτες. Χωρίς τη συμβολή τους όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Παράλληλα, συνεχίζεται και φέτος το πρόγραμμα Οικογενειακού Εθελοντισμού για γονείς και παιδιά που θέλουν να ανακαλύψουν μαζί την άγρια φύση. Το ενδιαφέρον αυτή τη χρονιά ήταν αυξημένο γεγονός που είχε ως συνέπεια τη χρονική επέκταση του προγράμματος προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση. Αν ενδιαφέρεσαι να συμμετέχεις κι εσύ αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία σου μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή στο 2310555920 ή κάνοντας κλικ εδώ.
Διαβάστε περισσότερα
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η γιορτή για την Ημέρα του Περιβάλλοντος

Την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επέλεξε να τη γιορτάσει μαζί με τους μικρούς του φίλους. Στο πλαίσιο του προγράμματος Καινοτόμες Δράσεις Ενάντια στα Δηλητήρια συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Τρικκαίων στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πετρουλίου – Τρικκαίων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν τρια σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου με συνολικά 80 παιδιά ενώ το Σάββατο στις 8 Μαϊου ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ παρεβρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού στο Οικολογικό Πάρκο του Νέου Ψυχικού.
Ο Ανδρέας, ο γηραιότερος αρκούδος του κόσμου δεν ζει πια

Δυστυχώς, εδώ και μερικές ημέρες ο Αντρέας, η γηραιότερη αρκούδα του κόσμου, αλλά και σύμβολο του Καταφυγίου της Καφέ Αρκούδας δεν ζει. Ο Αντρέας έφυγε από κοντά μας, το πρωί της 23 Μαϊου 2013, όταν βρέθηκε νεκρός στη φωλιά του. Φέτος έκλεισε τα 50 και ήταν και ο πιο γηραιός κάτοικος του Καταφυγίου καθώς και όλων των Καταφυγίων Άγριας Ζωής του κόσμου. Αγαπήθηκε από χιλιάδες κόσμο, ενώ έχει αποτελέσει έμπνευση για λούτρινο παιχνίδι καθώς και παιδικό βιβλίο. Ο Ανδρέας ήταν μια από τις τελευταίες ζωντανές αρκούδες χορεύτριες που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο Αρκούδας καθώς το βάναυσο έθιμο έληξε στη χώρα μας με την επιτυχή δράση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ το 1997.
Διαβάστε περισσότερα
Ημερίδα στα πλαίσια του έργου ΚΑΛΧΑΣ


Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο πλαίσιο του έργου ΚΑΛΧΑΣ: “Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανάλυσης για την αποτελεσματική πυροπροστασία των δασών” του προγράμματος LIFE+Environment Policy and Governance (LIFE08 ENV/GR/000558) σας προσκαλεί σε ημερίδα για την παρουσίαση του συστήματος και ολοκλήρωση του έργου στην περιοχή του Γράμμου η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013 στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα. Στις δυο πρώτες ενότητες του συνεδρίου θα υπάρξουν ομιλίες ενώ στην τρίτη θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη λειτουργία του συστήματος σε στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των Δασικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του προγράμματος για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στα τηλέφωνα 2386041500 (εσωτ. 22), 6972640062 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση lgeorgiadis@arcturos.gr
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα
Ηλεκτροφόρες περιφράξεις για την πρόληψη των ζημιών από αρκούδα και λύκο επιδοτεί το ΥΠΑΑΤ

Το ΥΠΑΑΤ συμβαδίζοντας με τον πρωταρχικό στόχο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την αρμονική συμβίωση ανθρώπων και άγριας ζωής υιοθέτησε το επιτυχημένο μέτρο πρόληψης για την προστασία των γεωργικών,μελισσοκομικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με την τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων. Μια πρακτική που ξεκίνησε 16 χρόνια πριν όταν το 1997 ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διένειμε δωρεάν και εγκατέστησε 200 τέτοιες περιφράξεις για την προστασία από τις ζημιές των άγριων ζώων. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η δράση θα εφαρμοστεί μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές που αποτελούν οικότοπους της αρκούδας και οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Διαβάστε εδώ τους όρους και τις προϋποθέσεις
Η συνύπαρξη των μεγάλων οδικών αξόνων με τα μεγάλα θηλαστικά στην Ευρώπη
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στηρίζοντας την προσπάθεια για τη δημιουργία ασφαλών υποδομών μεταφοράς για τους πολίτες, στοχεύοντας πάντα στην προστασία της άγριας ζωής και στη συνέχεια των βιότοπων και της επικοινωνίας την πληθυσμών των μεγάλων θηλαστικών, στις 23 και 24 Μαϊου συμμετείχε στο επιστημονικό και τεχνικό Εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στο Lugoj της Ρουμανίας με τίτλο : “Intersecting Hihgways: the Lugoj-Deva Motorway” (τέμνοντας τους Οδικούς Άξονες: η περίπτωση Lugoj-Deva). Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΙΕΝΕ, του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου για τις Υποδομές Μεταφορών. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την κατασκευή του οδικού άξονα Lugoj-Deva στη Ρουμανία καθώς και τα σημαντικά προβλήματα που προκαλεί στο φυσικό τοπίο.

Διαβάστε περισσότερα Ημερίδα για τους κτηνοτρόφους που συμμετέχουν στο δίκτυο κατά της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο πλαίσιο του προγράμματος 09/NAT/ES/000533 με τίτλο «Καινοτόμες δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητιριασμένων Δολωμάτωνσε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» διοργάνωσε Ημερίδα για τους κτηνοτρόφους της πιλοτικής περιοχής του προγράμματος την Παρασκευή στις 17 Μαϊου στην Ένωση Γεωργικών Συναιτερισμών Καλαμπάκας. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κτηνοτρόφων ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαρτίζεται από κτηνοτρόφους στις 8 πολιτικές περιοχές υλποίησης του προγράμματος Ισπανία Πορταγαλία και Ελλάδα.
Διαβάστε περισσότερα