Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημήτρης Κ. Ψυχογιός
«Γιατί η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου έγινε εμφύλιος και δικτατορία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;» Ενδεικτικό ερώτημα που θέτει ο συγγραφέας στον πρόλογό του, για να καταλήξει στην βασική ιδέα που διαπνέει τα κείμενα αυτού του βιβλίου: «η βία εκδηλώνεται με αφορμή κοινωνικά-πολιτικά γεγονότα, έχει όμως πολιτισμικές ρίζες».Την αιτία πρέπει να την αναζητήσουμε στην κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας: η πολιτική βία διαιωνίζεται επειδή αποθεώνεται η πολεμική βία των πραγματικών ή φανταστικών προγόνων μας. Πρόκειται για την αγωνιστική ανάγνωση της ιστορίας που η Δεξιά αναδεικνύει ως «πολεμική αρετή των Ελλήνων» και η Αριστερά ως «αντιστασιακό ήθος του ελληνισμού».Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, «όντας ανίκανοι να διαπραγματευτούμε μεταξύ μας, είχαμε φτάσει σε κατάσταση τέτοιας αδυναμίας που δεν μπορούσαμε πια τίποτα να διαπραγματευθούμε με τους άλλους, για να καταλήξουμε στην αδιαπραγμάτευτη αποδοχή των δύο μνημονίων».
ISBN: 9789604584390
Τιμή: 13,00 €
Σελίδες: 834 Περισσότερα...
Η ΑΥΘΑΔΕΙΑ ΤΩΝ «ΑΘΩΩΝ»
Μίμης Σουλιώτης
Στο παρόν βιβλίο έχουν συμπεριληφθεί 30 κείμενα του Μίμη Σουλιώτη δημοσιευμένα στα ΝΕΑ από το 2011 ως το 2012. Ως επίμετρο έχει συμπεριληφθεί ένα παλιότερο κείμενό του, στο ΒΗΜΑ του 2008, για το Μακεδονικό. Παρότι μικρά σε έκταση, τα κείμενα του συγκροτούν ένα συνεκτικό corpus των βασικών ιδεών και αντιλήψεών του περί πολιτικής. Παραμένοντας ο ίδιος στην Αριστερά,, δεν δίσταζε να επισημαίνει ότι η διάκριση Αριστεράς – Δεξιάς ήταν απολύτως ατελής, εάν δεν λάμβανε κανείς υπόψη του το νέο στοιχείο του λαϊκισμού, με κύριο χαρακτηριστικό του την μαυρόασπρη θέαση του κόσμου, επισημαίνοντας πόσο λανθασμένο και αποπροσανατολιστικό είναι το δίπολο Μνημόνιο/Αντιμνημόνιο. Με τα δικά του λόγια, «καταθέτω την άποψη ότι ο διχασμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους είναι ένας καραμπινάτος δικομματισμός που τον διώξαμε από την πόρτα και μπήκε από το παράθυρο, ενώ η ουσία έγκειται στο ότι αντιμνημονιακοί είμαστε οι πλείστοι όσον αφορά τη «νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική λαίλαπα» και φιλομνημονιακοί οι πλείστοι επίσης στα ζητήματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής κτλ.. Το Μνημόνιο είναι αναγκαίο κακό που χρήζει αναδιαπραγμάτευσης, αλλά η πόλωση του εκλογικού σώματος διαστρεβλώνει την πραγματικότητα».
ISBN: 9789604584154
Τιμή: 12,00 €
Σελίδες: 192 Περισσότερα...
ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. Απειλή ή διόρθωση για τη Δημοκρατία;
Cas Mudde, Cristobal Rovira Kaltwasser (επιμέλεια)
Αν και ο «λαϊκισμός» έχει καταλήξει μία έννοια του συρμού στις πολιτικές συζητήσεις, τείνει να μελετάται ανά χώρα ή ανά περιοχή. Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που προσφέρει μία γνησίως συγκριτική οπτική γωνία στο λαϊκισμό και τις επιπτώσεις του στη δημοκρατία. Οι επιμελητές έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά ως προς τη συναρμογή ενός συνόλου περιπτωσιακών μελετών με την κατάλληλη διασπορά, ώστε να συνομιλήσουν ευθέως με το θεωρητικό ερώτημα που διατυπώνουν, τις διαφοροποιήσεις των συνεπειών του λαϊκισμού στη δημοκρατική συμμετοχή και αντιπαράθεση. Αναλύοντας τρέχουσες εμπειρίες λαϊκισμού στην Ευρώπη και την Αμερική, ο ανά χείρας συλλογικός τόμος καταδεικνύει πειστικά ότι ο λαϊκισμός μπορεί να αποτελεί παράλληλα απειλή και διόρθωση για τη δημοκρατία.
ISBN: 9789604584178
Τιμή: 27,00 €
Σελίδες: 416 Περισσότερα...
Εκδόσεις Επίκεντρο,
Καμβουνίων 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54621
τηλ 2310-256146 Fax 2310-256148
machi@epikentro.gr 
www.epikentro.gr