Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΚΑΙ .. «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ»



Τον τελευταίο καιρό μεγάλος θόρυβος γίνεται για τον υιό του Δυτικού Νείλου, και μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία φέτος τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με πέρσι.
Πριν μερικά χρόνια (έξι αν δεν κάνω λάθος) η Ελλάδα έμαθε για το τρομερό «κουνούπι τίγρη» το οποίο είχε τότε πρωτοεμφανιστεί (έτσι είχαν πει) στη χώρα μας, και είχαν πανικοβάλει τον κόσμο με το πόσο επικίνδυνο είναι.
Βέβαια, το ίδιο επικίνδυνα είναι και τα κοινά κουνούπια που η δουλειά τους είναι να μας πίνουν το αίμα και να μας μεταδίδουν διαφορές ασθένειες (αυτό το είχε πει χαριτολογώντας ένας φίλος γιατρός).
Όπως φαίνεται, τα πράγματα έγιναν πολύ σοβαρά, και αυτό οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα, αφού αυτός εξασφαλίζει την παραμονή των κουνουπιών σε διάφορες περιοχές αλλά και την επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ελονοσία που είχαν χαθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια..
Πως την εξασφαλίζει;
Κατ’ αρχήν για να μην παρεξηγηθώ, όταν μιλώ για ανθρώπινο παράγοντα, εννοώ όλα αυτά που θα έπρεπε να γίνουν σαν πρόληψη, και για πολλούς και διάφορους λόγους ΔΕΝ έχουν γίνει.
Για παράδειγμα, φέτος ΔΕΝ έγιναν καθόλου ψεκασμοί για τα κουνούπια, η, οι όποιοι ψεκασμοί έγιναν, έγιναν πολύ αργά (όπως λένε και οι ειδικοί).
Η ουσία είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ΔΕΝ έγιναν ψεκασμοί είτε γιατί δεν υπάρχουν κονδύλια, είτε γιατί οι όποιες «εγκρίσεις» αυτών έχουν κολλήσει στην γραφειοκρατία.
Και διαβάζουμε την είδηση….
«ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ με τις «κόκκινες» περιοχές σε ότι αφορά τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υπενθυμίζοντας στους πολίτες ότι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας.
Πρόκειται για 17 περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα και έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των κουνουπιών είναι μολυσμένο από τον ιό. Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Αττική οι περιοχές στις οποίες έχει σημάνει υγειονομικός συναγερμός είναι: Σπάτα, Παιανία, Παλλήνη, Μαρκόπουλο, Πικέρμι, Ηράκλειο, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Βριλήσσια και Πεντέλη.
ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΘΡΑΚΗ. Στη Θεσσαλονίκη, οι Δήμοι Μενεμένης - Αμπελοκήπων, Ευόσμου - Κορδελιού, Ωραιοκάστρου και το Ιο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονικέων. 
Στη Θράκη, ο Δήμος Ξάνθης βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων όπως και οι Δήμοι Τοπείρου και Αβδήρων.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου φέτος το καλοκαίρι έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα του ιού στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για τη συνέχιση του φαινομένου.
(Από ΤΑ ΝΕΑ)»
Κανονικά, «Υγειονομικός Συναγερμός» έπρεπε να έχει σημάνει σε όλη τη χώρα, γιατί κουνούπια έχει παντού πάρα πολλά, και όχι μόνο στις προαναφερόμενες περιοχές, οπότε, δεν είναι τίποτα να έχουμε και κρούσματα σε Κατερίνη, Λάρισα, Χαλκιδική, κλπ.
Είναι και τα … άλλα τα «κουνούπια», τα δίποδα, τα «πολιτικά» κουνούπια που και εκείνα μας πίνουν το αίμα, και μας αρρωσταίνουν χειρότερα από τον υιό του Δυτικού Νείλου!
Και αναφέρομαι σε αυτά, γιατί θυμήθηκα ένα μέρος από το τραγούδι ενός φίλου … 
Τι φταίνε τα κουνούπια τα καημένα
και ρίχνετε αροξόλ και αουτάν
αν θέλετε να ακούσετε κι εμένα
ψεκάστε αυτούς που στο αίμα σας βουτάν..

Κορόιδο άλλοι σου πινουνε το αίμα
μα αυτό εσύ δεν θέλεις να το δεις
Πολιτικά κουνούπια πουλημένα
Μας πίνουνε το αίμα εκ γενετής».
Και αυτά τα κουνούπια φίλοι μου, δεν αντιμετωπίζονται ούτε με ψεκασμούς, ούτε με «αντικουνουπικά» σκευάσματα και αλοιφές.
Βασίλης Τσούγκαρης