Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ

Τα νέα του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ www.metaixmio.gr/polychoros
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ
Κι αν ο Γούντι γινόταν ο ψυχαναλυτής σας;
Εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο του Ερίκ Βαρτζμπέντ Πώς ο Γούντι Άλεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013, στις 8 μ.μ.
Ο Γούντι Άλεν έγινε γνωστός χάρη στις ταινίες του, στους ρόλους του νευρωτικού άντρα που ο ίδιος ενσάρκωσε μοναδικά, στην ποικιλία ύφους τόσο στις κωμικές όσο και στις δραματικές ταινίες του, αλλά και στους υπέροχους γυναικείους χαρακτήρες που έγραψε.
Ο κριτικός κινηματογράφου Ηλίας Φραγκούλης μιλάει για τον αγαπημένο του σκηνοθέτη.
Ο Γιώργος Χατζηπαύλου, ένας έλληνας κωμικός του stand up comedy, μιλά και παρουσιάζει μια σχετικά άγνωστη πτυχή του μεγάλου δημιουργού που έχει άμεση σχέση με το κινηματογραφικό έργο του: πώς άφησε το στίγμα του στον χώρο του stand up ως ένας από τους κορυφαίους του είδους όλων των εποχών.
Θα προβληθούν αποσπάσματα από εκπομπές (late night) της δεκαετίας του ’60 και του ’70 στις οποίες ο Γούντι Άλεν ήταν καλεσμένος και θα ανακαλύψετε έναν νέο, αρκετά εξωστρεφή Γούντι στα πρώτα του βήματα.

CINEMA THERAPY
Κινηματογράφος και ψυχολογία με τις Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων
Λατρεύετε το σινεμά όσο κι εμείς;
Με σινεφίλ διάθεση ξεκινά ένα νέο βιωματικό εργαστήριο στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Με πρώτη ύλη μια κινηματογραφική σεκάνς (λιγότερο ή περισσότερο γνωστή), συζητάμε, μοιραζόμαστε συναισθήματα, προσωπικές εμπειρίες, διλήμματα και προβληματισμούς, βγάζουμε τα …ξίφη μας και τα διασταυρώνουμε σε δημιουργικούς καυγάδες κινηματογραφικής φύσης. Έτοιμοι; Μπείτε στο παιχνίδι.
Πρεμιέρα την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013, στις 8 μ.μ. με τη θεματική: Τι γίνεται όταν τελειώνει ο έρωτας;
Στο Cinema Therapy το παραδοσιακό ψυχολογικό σεμινάριο συναντά την κινηματογραφική προβολή και το αποτέλεσμα είναι μια διαδραστική βιωματική άσκηση φωτισμένη από τη μαγική λάμψη του κινηματογράφου που μας επιτρέπει να μοιραστούμε συναισθήματα, να λύσουμε το κουβάρι των ανθρώπινων σχέσεων, να προβληματιστούμε και εν τέλει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους.
Οι συντονίστριες Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων -επαγγελματίες ψυχολόγοι και κατάλληλα καταρτισμένες στην κινηματογραφο-θεραπεία- επιλέγουν τα κινηματογραφικά ερεθίσματα και σας καλούν να τις ακολουθήσετε σε ένα δίωρο ταξίδι αυτογνωσίας, επιτρέποντας σε αγαπημένους κινηματογραφικούς ήρωες να σας συνεπάρουν και να «αναδείξουν» νέες πτυχές της προσωπικότητάς σας.
Με αφορμή το κινηματογραφικό απόσπασμα που θα προβάλλεται κάθε φορά, εκτός από τη διασκέδαση και τον προβληματισμό, απώτερος στόχος είναι η συνάντηση με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 10 ευρώ πριν από κάθε συνάντηση.
Οι υπόλοιπες συναντήσεις και θεματικές:
• Χάσμα Γενεών! Τετάρτη 20 Νοεμβρίου
• Έχεις έρθει ποτέ αντιμέτωπος με την προδοσία; Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου
Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 211 3003580, στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
ΘΕΜΑ: Η δημιουργική γραφή στο σχολείο: Μαθαίνουμε παίζοντας
Για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013, από 2 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
Στόχος είναι να δοθεί μια πρώτη γεύση, ένα αλφαβητάριο τεχνικής, και να παρουσιαστούν ασκήσεις και δραστηριότητες που αφορούν την παραγωγή γραπτού λόγου στη σχολική τάξη.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν, με βάση εξειδικευμένες δραστηριότητες, τα ακόλουθα θέματα:
• Η δημιουργική γραφή στο σχολείο: Ένα χρήσιμο εργαλείο για την παραγωγή συνεχούς γραπτού λόγου στην τάξη. Στόχοι της διδασκαλίας, προϋποθέσεις για την εφαρμογή, τι κερδίζει ο μαθητής, πώς αξιολογούμε τα μαθητικά κείμενα.
• Φτιάχνω το δικό μου βιβλίο: Πώς οι μαθητές, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού, σχεδιάζουν, γράφουν και παρουσιάζουν το δικό τους βιβλίο στην τάξη.
• Ο λογοτεχνικός ήρωας: Οι εκπαιδευτικοί συζητούν, με βάση συγκεκριμένα λογοτεχνικά παραδείγματα, πώς κατασκευάζεται ο λογοτεχνικός ήρωας και δοκιμάζουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την κατασκευή του, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν στην τάξη.
• Ποιητική φόρμα: Πώς οι περιορισμοί στην ποιητική φόρμα μπορούν να λειτουργήσουν δημιουργικά για τους μαθητές. Ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος, λίμερικ, χαϊκού.
• Δημιουργική γραφή και θεωρία της λογοτεχνίας: Πώς μπορώ να διδάξω στους μαθητές τεχνικές αφήγησης με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο.
Εισηγήτρια: Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας-φιλόλογος
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν δωρεάν με την εγγραφή τους το βιβλίο το βιβλίο του Τζάνι Ροντάρι Γραμματική της φαντασίας: Εισαγωγή στην τέχνη να επινοείς ιστορίες.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης επιμορφωτικού σεμιναρίου και σχεδιασμού εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ: Το πρόγραμμα διαρκεί δέκα διδακτικές ώρες και κοστίζει 100 ευρώ (85 ευρώ για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν κάποιο από τα υπόλοιπα επιμορφωτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ – δείτε περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ).
Δηλώσεις συμμετοχής
• στο τηλ.: 211 3003580
• στα e-mail: polychoros@metaixmio.gr

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Εργαστήριο θεατρικής αγωγής
Ένα εργαστήρι τεσσάρων συναντήσεων για παιδιά 7-9 ετών με την παιδαγωγό προσχολικής ηλικίας-συγγραφέα Κατερίνα Ανωγιαννάκη.
Ημερομηνίες: Παρασκευή, 1, 15 και 29 Νοεμβρίου, 6 Δεκεμβρίου 2013
Κόστος: 60 € για κάθε παιδί -100 € για δύο αδέρφια- (και για τις τέσσερις συναντήσεις)
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 1,5 ώρα, από τις 18.30 έως τις 20.00
Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσει στα παιδιά την τέχνη του θεάτρου μέσα από τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού.
Με ερέθισμα την ιστορία Ο ραφτάκος των λέξεων του Αντώνη Παπαθεοδούλου από τη σειρά «Μικρές Καληνύχτες», τα παιδιά θα παίξουν παιχνίδια ρόλων, θα αυτοσχεδιάσουν, θα στήσουν τον δικό τους σκηνικό χώρο και θα παρουσιάσουν στο κοινό με τον δικό τους μοναδικό τρόπο την ιστορία. Με έναν πλούσιο συνδυασμό τεχνικών αφήγησης, σωματικού θεάτρου, μουσικοκινητικής, θεατρικού παιχνιδιού και εικαστικών, τα παιδιά θα μάθουν να χρησιμοποιούν ως γλώσσα επικοινωνίας, εκτός από τη φωνή, τους ήχους και τη μουσική, τις κινήσεις, το σώμα, θα απελευθερώσουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την εκφραστικότητά τους, θα γνωρίσουν τα στάδια της θεατρικής πράξης και θα εξοικειωθούν με το σύνολο των εκφραστικών μέσων του θεάτρου.
Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με το ανέβασμα της παράστασης από τα ίδια τα παιδιά το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι.
Κάθε παιδί θα πάρει δώρο με την εγγραφή ένα παιδικό βιβλίο.
Δηλώσεις συμμετοχής για το εργαστήριο:
• στο τηλ.: 211 3003580
• στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού, τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), καθώς και τον τίτλο του εργαστηρίου.
Για να κατοχυρωθεί η θέση θα πρέπει να δοθεί προκαταβολή (το 50% του συνολικού κόστους του εργαστηρίου) μία εβδομάδα τουλάχιστον πριν από την έναρξη του κάθε εργαστηρίου στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Η εξόφληση του εργαστηρίου γίνεται στην πρώτη συνάντησή του.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
50 χρόνια Καπλάνι της βιτρίνας
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά 8-12 ετών
Μια συνάντηση με την Άλκη Ζέη με αφορμή το εμβληματικό βιβλίο της και αγαπημένο των παιδιών το οποίο μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει γενιές και γενιές.
Φέτος, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη έκδοση του βιβλίου Το καπλάνι της βιτρίνας. Η Άλκη Ζέη περιμένει τους μικρούς αναγνώστες στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, για να συνομιλήσουν για το βιβλίο και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.
Εμπνευστείτε από το βιβλίο και φέρτε μαζί σας ζωγραφιές, κείμενα, στίχους που η φαντασία σας θα γεννήσει. Και μην ξεχνάτε το σύνθημά μας: ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ;
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη.
Για να δηλώσετε συμμετοχή θα πρέπει να στείλετε e-mail στο polychoros@metaixmio.gr με τίτλο 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ. Στο μήνυμα θα πρέπει να σημειώνετε έως δύο ερωτήσεις που το παιδί θα ήθελε να θέσει στη συγγραφέα σχετικά με το βιβλίο και τα προσωπικά στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και e-mail επικοινωνίας) και του κηδεμόνα του.
Εφόσον υπάρχουν ελεύθερες θέσεις και η δήλωση συμμετοχής πληροί τις προϋποθέσεις, ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα σας επιβεβαιώσει την κράτηση της θέσης.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.