Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Thessaloniki International Film Festival

 
FestivalNews #417
Το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια συστήθηκε στο κοινό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1994. Φέτος γιορτάζει είκοσι χρόνια και σας καλεί να ανακαλύψετε ταινίες που έγραψαν ιστορία και σηματοδότησαν την ανοδική τροχιά του κινηματογράφου της βαλκανικής χερσονήσου. Εν μέσω καταλυτικών ιστορικών εξελίξεων οι κινηματογραφικές δυνάμεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, κατάφεραν να αναδυθούν, να κερδίσουν ένα φανατικό κοινό και να καθιερωθούν στο διεθνές στερέωμα. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το παρόν θα δώσουν στη Θεσσαλονίκη, πέντε σημαντικοί βαλκάνιοι σκηνοθέτες: οι Ρουμάνοι Κορνέλιου Πορουμπόιου και Κρίστι Πούιου, ο Τούρκος Ρεχά Ερντέμ, ο Κροάτης Βίνκο Μπρέσαν και ο Βούλγαρος Λιουντμίλ Τοντόροφ. Το αφιέρωμα συνοδεύεται από ειδική δίγλωσση έκδοση που επιμελήθηκε ο υπεύθυνος του τμήματος, Δημήτρης Κερκινός.
 
  Δείτε αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα (10-16/10/2013)
 ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Asghar Farhadi
Γαλλία
2013
  ΓΚΛΟΡΙΑ
Sebastián Lelio
Χιλή
2013
  SEPTEMBER
Πέννυ Παναγιωτοπούλου
Ελλάδα - Γερμανία
2013
  ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ελλάδα
2013
 
 
 
Γαλλικό Χρώμα ΙΙΙ: σε νουάρ ύφος
Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη δραστηριότητά της εστιάζοντας σε γαλλικές νουάρ ταινίες - σταθμούς, μέσα από το αφιέρωμα "Γαλλικό Χρώμα ΙΙΙ: σε νουάρ ύφος" από την Πέμπτη 10 έως την Κυριακή 13 Οκωβρίου 2013 στην Αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης Αποθήκη Α΄, Λιμάνι).

 
Σινεμά και Ψυχανάλυση
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει την σειρά εκδηλώσεων "Σινεμά και Ψυχανάλυση" που συνδιοργανώνουν η Ακαδημία Κλινικών Σπουδών Αθήνας και ο Κύκλος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας της Νέας Λακανικής Σχολής, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον τα Σάββατα 12 Οκτωβρίου, 16 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου 2013.