Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

54ο ΦΚΘ: News

FestivalNews #423
Το πολυσύνθετο, εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα της μετανάστευσης και η θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο σκηνικό ως πέρασμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ήταν ο κεντρικός θεματικός άξονας της ανοιχτής συζήτησης «Λάθος προορισμός». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ Ενδιάμεσος σταθμός του Καβέ Μπαχτιαρί στη φετινή διοργάνωση.

Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στο ΑΠΘ,  Ανδρέας Τάκης, ο αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,  Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης και ο Γιακούμπ Αλιζάντε, αναγνωρισμένος πρόσφυγας από το Ιράν που ζει στην Ελλάδα. Δεν κατάφερε να παραστεί, λόγω προβλήματος υγείας, ο σκηνοθέτης της ταινίας, Καβέ Μπαχτιαρί. Τη συζήτηση συντόνισε η Έλενα Χρηστοπούλου, η οποία παρατήρησε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης προσεγγίζουν και άλλες ταινίες που προβάλλονται στο 54ο ΦΚΘ, όπως το Κελί από χρυσάφι του Διέγο Κεμάδα – Δίες, η Εξαφάνιση του Μίλος Πούσιτς και τα Γραφεία του Θεού της Κλερ Σιμόν, τιμώμενης δημιουργού του φεστιβάλ.

Το ντοκιμαντέρ Ενδιάμεσος σταθμός (επαναληπτική προβολή: Σάββατο 9 Νοεμβρίου, 15.00, Τζον Κασσαβέτης),  επιχειρεί να ρίξει φως στα προβλήματα διαβίωσης και στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες τις οποίες αντιμετωπίζουν μετανάστες που βρέθηκαν στην Ελλάδα, ελπίζοντας να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα πολλές φορές είναι οι απελπισμένες και συχνά επικίνδυνες παράνομες απόπειρες διαφυγής από τη χώρα.
 
 
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Προμηθευτείτε τις εκδόσεις και τα αναμνηστικά του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τα πωλητήρια του Φεστιβάλ. Στις τιμές των εκδόσεων, οι κάτοχοι της Κάρτας Μέλους CineΚάρταF GOLD έχουν έκπτωση 50%, ενώ οι κάτοχοι της ετήσιας Kάρτας Mέλους CineΚάρταF, έχουν έκπτωση 30%.
  ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΝΤΟΥ
Η εφαρμογή του 54ου ΦΚΘ για κινητό τηλέφωνο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης παρέχεται δωρεάν και δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να δει το σύνολο του προγράμματος του Φεστιβάλ, να δημιουργήσει το προσωπικό του πρόγραμμα, να σχολιάσει και να λάβει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο μέσω του twitter για όσα συμβαίνουν στο δεκαήμερο.
  ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με καφέ και εστιατόρια της πόλης, παρέχει στους προσκεκλημένους της διοργάνωσης, στους κατόχους της CineΚάρταF και σε κατόχους εισιτηρίων ημέρας ειδικές προσφορές σε μενού, καφέ και ποτά.
 
 
Μη χάσετε αύριο Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στο 54ο ΦΚΘ!
Συνέντευξη τύπου της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής
Δευτέρα 4/11 (Αποθήκη Γ΄, 12:00)
Αλεξάντερ Πέιν, σκηνοθέτης – πρόεδρος επιτροπής
Σκοτ Φούντας, βασικός κριτικός κινηματογράφου του περιοδικού Variety
Άντα Σόλομον, παραγωγός
Εντουάρ Ουαϊντρόπ, καλλιτεχνικός διευθυντής στο «Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών
Κ. Βήτα, μουσικός
Συνέντευξη τύπου για την ταινία Miss Violence
Δευτέρα 4/11 (Αποθήκη Γ΄, 13:00)
Συνέντευξη Τύπου για την ταινία Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά, παρουσία του σκηνοθέτη και συντελεστών της ταινίας.

 
Συναυλία του Κ. Βήτα - Μετασχηματισμοί
Δευτέρα 4 & Τρίτη 5/11 (Βασιλικό Θέατρο, 22:00)
Ο Κωνσταντίνος Βήτα θα παρουσιάσει στο κοινό της πόλης το έργο του Μετασχηματισμοί/ Transformations live με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ (CineΚάρταF, φοιτητικό)
 
Μουσικές του Σινεμά
Δευτέρα 4/11 (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 21:00)
Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με έργα των Τσάπλιν, Ρότσα, Γκέρσουιν, Ντελερύ, Χέρμαν, Πετιζιράρ (διεύθυνση ορχήστρας: Philippe Bender - πιάνο: Απόστολος Παληός). Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης & ΚΟΘ
Εισιτήρια: 18€-9€