Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

54ο ΦΚΘ: News

FestivalNews #429
H αυλαία του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επεσε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 στην ιστορική έδρα του θεσμού, το Ολύμπιον, με την τελετή λήξης, την οποία θα παρουσιάσει η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη. Μετά την επίσημη λήξη της διοργάνωσης, θα προβληθεί η ταινία Nebraska του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος φέτος είναι πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ και θα δώσει το «παρών» στην τελετή.
Η ταινία -ένας ασπρόμαυρος φόρος τιμής στη γενέτειρα του Πέιν, τη Νεμπράσκα- είναι ένα βαθιά ανθρώπινο road movie που εστιάζει στη γλυκόπικρη σχέση ενός πατέρα με το γιο του, οι οποίοι ταξιδεύουν εκεί για να εισπράξουν τα κέρδη ενός αμφιβόλου γνησιότητας λαχείου. Στο ρόλο του πατέρα συναντάμε τον Μπρους Ντερν, σε μια έξοχη ερμηνεία που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία αποτυπώνει εικόνες μιας άγνωστης Αμερικής, αναμνήσεις και αλήθειες, μέσα από τη συναισθηματικά φορτισμένη προσωπική διαδρομή του κεντρικού ήρωα.
 
Βραβεία Αγοράς
Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, έπεσε η αυλαία της Αγοράς του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013 στο ξενοδοχείο Electra Palace, όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία του 9ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και των Works in Progress, στο πλαίσιο του 54ου ΦΚΘ.
 
 
 
Ταινίες για παιδιά
Αίθουσα Σταύρος Τορνές, 10/11, 09:00-13:00
Οι νεαροί σινεφίλ έχουν την τιμητική τους και φέτος στο 54ο ΦΚΘ. Οι προβολές του τμήματος του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν πέντε ταινίες από την Δανία για παιδιά και εφήβους, την ενότητα "Short & Sweet" -ένα καλειδοσκόπιο του γερμανικού κινουμένου σχεδίου- καθώς και την απολαυστική σειρά ταινιών μικρού μήκους "Soirée Allemande - Everybody's Favourites".
Το ΦΚΘ ταξιδεύει στη Βόρεια Ελλάδα!
Mέσα από τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις, το 54ο ΦΚΘ φέρνει το κοινό σε επαφή με πρωτοπόρους δημιουργούς και ταινίες. Από τις 11 Νοεμβρίου το Φεστιβάλ θα βρεθεί σε Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Ξάνθη, Πτολεμαΐδα, Σέρρες και Φλώρινα. Οι πόλεις αυτές θα φιλοξενήσουν μια επιλογή ταινιών από το πρόγραμμα του 54ου