Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

54ο ΦΚΘ: News

FestivalNews #427
Συνέντευξη Τύπου για το βραβείο LUX που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013 στο πλαίσιο του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αφορμή η προβολή της ταινίας Μέλι της Βαλέριας Γκολίνο, ενός από τις τρεις ταινίες που διεκδικούν φέτος το βραβείο και προβάλλονται αποκλειστικά στη φετινή διοργάνωση.
Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν η Βαλέρια Γκολίνο, ο παραγωγός της ταινίας Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, η ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη, η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κριτικός και θεωρητικός κινηματογράφου Μισέλ Δημόπουλος -μέλος της επιτροπής ειδικών που επιλέγουν τις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX- και ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, η Βαλέρια Γκολίνο εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι βρίσκεται στο 54ο ΦΚΘ, ενώ παρατήρησε ότι της συμβαίνει το παράδοξο να δυσκολεύεται να μιλάει στα ελληνικά για την ταινία της, παρόλο που αυτή είναι η μητρική της γλώσσα.
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΛΕΡ ΣΙΜΟΝ

Συνέντευξη τύπου της Κλερ Σιμόν (Παρασκευή 8/11, 12:00, Αποθήκη Γ΄). 
  ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΛΕΝ ΓΚΙΡΟΝΤΙ
Συνέντευξη τύπου του Αλέν Γκιροντί (Παρασκευή 8/11, 12:30, Αποθήκη Γ΄).
 
 
 
Ημέρα Γαλλοφωνίας στο 54ο ΦΚΘ!
Οκτώ γαλλόφωνες ταινίες του 54ου ΦΚΘ συμμετέχουν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στην καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, μια συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του γαλλόφωνου καναλιού TV5 MONDE, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της Unifrance.
 
Πάρτι της «Αγοράς»
DJ Set – Blue Lagoon/Σtella/Costas Vamvacas
Παρασκευή 8/11 (Αποθήκη Γ, 22:00)
(Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας)
 
Ταινίες για παιδιά!
Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Σάββατο 9, Κυριακή 10 Νοεμβρίου, 09:00-13:00
Οι νεαροί σινεφίλ έχουν την τιμητική τους. Οι προβολές του τμήματος "Ταινίες για παιδιά" του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν πέντε ταινίες από την Δανία για παιδιά και εφήβους, την ενότητα "Short & Sweet" -ένα καλειδοσκόπιο του γερμανικού κινουμένου σχεδίου- καθώς και την απολαυστική σειρά ταινιών μικρού μήκους "Soirée Allemande - Everybody's Favourites".