Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

16th Thessaloniki Documentary Festival

 
 
FestivalNews #449
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώνεται το πρώτο τριήμερο προβολών του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα. Το κοινό της Θεσσαλονίκης, με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό, στηρίζει και φέτος τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, πλημμυρίζοντας τις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ συζητά με ενθουσιασμό με τους σκηνοθέτες, έλληνες και ξένους. Από αύριο Δευτέρα, εκατοντάδες μαθητές κάθε ηλικίας αναμένονται στις αίθουσες του Λιμανιού προκειμένου να παρακολουθήσουν τα Docs for Kids, μικρού μήκους ταινίες τεκμηρίωσης που θα καλλιεργήσουν το ενδιαφέρον τους για το ντοκιμαντέρ και θα τους εξοικειώσουν με το συγκεκριμένο αφηγηματικό είδος. Το ίδιο βράδυ ξεκινά και το πρωτοποριακό εγχείρημα Ταυτόχρονης Ψηφιακής Μετάδοσης Ντοκιμαντέρ από την αίθουσα του Ολύμπιον σε 5 πόλεις της Ελλάδας -Ρέθυμνο, Λάρισα, Πάτρα, Κόρινθο και Ρόδο-, καθώς και στη Λευκωσία της Κύπρου, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
 
 
Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες μιλούν για τις ταινίες τους 

Ο κύκλος των συνεντεύξεων Τύπου του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης άνοιξε την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014, με τους σκηνοθέτες Νάστια Ταράσοβα (Λίναρ) και Κρίστοφ Σάουμπ (Εκατομμύρια μπορούν να περπατήσουν).

περισσότερα... 
 
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014, στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες Έμιλυ Γιαννούκου και Αλέξανδρος Παπανικολάου (Στο νήμα), Στάθης Γαλαζούλας (Ο άλλος άνθρωπος), Αλεξάνδρα Άνθονυ (Lost in the Bewilderness) και Κώστας Πλιάκος (Yusef’s Song).

περισσότερα...
 
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014, στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες Ίβα Ραντιβόγιεβιτς (Εξατμιζόμενα σύνορα), Νοθέμ Κογιάδο (Η γυναίκα και το νερό), Άξελ Σαλβατόρι–Σινς (Οι Σεμπάμπ του Γιαρμούκ), Οράθιο Αλκαλά (Ακουμπώντας τον ουρανό) και Σόνι Κόεν (Η έπαυλη).

περισσότερα...
 
 
 
 
Μη χάσετε το Πρώτο Πλάνο
Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες μιλούν στο νέο τεύχος της εφημερίδας του Φεστιβάλ "Πρώτο Πλάνο". Θα το βρείτε στους χώρους του Φεστιβάλ, σε επιλεγμένα σημεία της Θεσσαλονίκης και βέβαια στην ιστοσελίδα μας www.filmfestival.gr 
Ντοκιμαντέρ για παιδιά
Αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι)
17-21 Mαρτίου, 9:00-11:00 & 11:00-13:00
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει και φέτος μικρού μήκους ταινίες τεκμηρίωσης, που έχουν γυριστεί ειδικά για παιδιά και εφήβους. Οι ταινίες προέρχονται από τη Σουηδία, την Ελλάδα, την Δανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Ρωσία. Τα ντοκιμαντέρ θα παιχτούν σε ειδικές προβολές για σχολεία με ελεύθερη είσοδο.
 
Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση
Το επιτυχημένο πρωτοποριακό εγχείρημα του Streaming Project - Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση συνεχίζεται να εφαρμόζεται και φέτος, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου. Η πρώτη προβολή γίνεται τη Δευτέρα 17 Μαρτίου (Ολύμπιον, 20:30) με την ταινία Δρομείς της ερήμου. 
 
Παρουσίαση βιβλίου 
Οι εκδόσεις Καστανιώτη, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και ο IANOS διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Παύλου Θ. Κάγιου Μη μ'αφήσεις να χαθώ τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο IANOS. Στο πλαίσιο της βιβλιοπαρουσίασης θα προβληθεί και το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με τίτλο Μη μ'αφήσεις να χαθώ, βασισμένο σε ιστορικο-κοινωνικο-πολιτικά γεγονός και αγαπημένες ταινίες που διατρέχουν τα 40 χρόνια (1973-2013) της ιστορίας των ηρώων του βιβλίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: