Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ





ΤΑ E-BOOKS ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Συζήτηση με αφορμή την εβδομάδα «Διάβασε ένα e-book»
Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014, στις 7 μ.μ.
Ποιο είναι άραγε το μέλλον του βιβλίου στον ψηφιακό κόσμο; Το παραδοσιακό βιβλίο απειλείται από το ηλεκτρονικό; Τι αλλαγές επιφέρουν το ψηφιακό βιβλίο και η ψηφιακή ανάγνωση στον τρόπο που γράφεται η λογοτεχνία, συντάσσονται τα λεξικά, οι εγκυκλοπαίδειες κ.λπ.; Υπάρχει απόλαυση στην ψηφιακή ανάγνωση; Τι έχει αλλάξει για τους εκδότες, για τους βιβλιοπώλες, τις βιβλιοθήκες και τους αναγνώστες; Υπάρχουν παγίδες; Τι πρέπει να προσέχουν οι εκδότες, οι συγγραφείς, οι αναγνώστες; Ποιες είναι οι νέες ψηφιακές τάσεις και πώς διαμορφώνεται το τοπίο στη χώρα μας μέχρι σήμερα;
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και o Ηλεκτρονικός Αναγνώστης (eAnagnostis.gr) σας προσκαλούν σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Τα e-books και το μέλλον της ανάγνωσης» όπου θα γίνει προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω και πολλά άλλα ερωτήματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση ως δεδομένο και σημαντικό πλέον εργαλείο ευρύτερης πρόσβασης στην πολιτιστική δημιουργία.
Συζητούν οι:
• Θοδωρής Γεωργακόπουλος, συγγραφέας-δημοσιογράφος
• Μιχάλης Καλαμαράς, διαχειριστής του site eAnagnostis.gr
• Σωκράτης Καμπουρόπουλος, πρώην ειδικός σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ-υπεύθυνος για το Παρατηρητήριο του Ψηφιακού Βιβλίου
• Λήδα Μαντζουράνη, εξωτερική συνεργάτης της Future Library
• Νώντας Παπαγεωργίου, εκδότης
• Νίκος Πασχαλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της QnR (myebooks, digibooks4all, cosmotebooks)
Συντονίζει η δημοσιογράφος Όλγα Σελλά.

ΝΕΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Η Δημιουργική Γραφή στο σχολείο: Μαθαίνουμε παίζοντας (διάρκεια: 10 ώρες / 2 συναντήσεις) με τη Σοφία Νικολαΐδου
Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Μαρτίου 2014
• Υπεύθυνη εργαστηρίου – Διδασκαλία: Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας-φιλόλογος
• Μέρες και ώρες μαθημάτων: Σάββατο 8 Μαρτίου, 16.00-21.00 και Κυριακή 9 Μαρτίου 2014, 10.00-15.00
• Κόστος: 81,50 € - Για φοιτητές και ανέργους και για όσους παρακολουθήσουν και το Εντατικό εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: 69,50 €
• Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο του Τζάνι Ροντάρι Γραμματική της φαντασίας: Εισαγωγή στην τέχνη να επινοείς ιστορίες.
Μπορείτε να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ*.
Αντικείμενο: Το εργαστήριο με θέμα «Η Δημιουργική Γραφή στο σχολείο: Μαθαίνουμε παίζοντας» απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να εντάξουν τη δημιουργική γραφή στη διδασκαλία τους. Στόχος είναι να δοθεί μια πρώτη γεύση, ένα αλφαβητάριο τεχνικής, και να παρουσιαστούν ασκήσεις και δραστηριότητες που αφορούν την παραγωγή γραπτού λόγου στη σχολική τάξη.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν, με βάση εξειδικευμένες δραστηριότητες, τα ακόλουθα θέματα:
• Η δημιουργική γραφή στο σχολείο: ένα χρήσιμο εργαλείο για την παραγωγή συνεχούς γραπτού λόγου στην τάξη. Στόχοι της διδασκαλίας, προϋποθέσεις για την εφαρμογή, τι κερδίζει ο μαθητής, πώς αξιολογούμε τα μαθητικά κείμενα.
• Φτιάχνω το δικό μου βιβλίο: πώς οι μαθητές, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού, σχεδιάζουν, γράφουν και παρουσιάζουν το δικό τους βιβλίο στην τάξη.
• Ο λογοτεχνικός ήρωας: οι εκπαιδευτικοί συζητούν, με βάση συγκεκριμένα λογοτεχνικά παραδείγματα, πώς κατασκευάζεται ο λογοτεχνικός ήρωας και δοκιμάζουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την κατασκευή ενός λογοτεχνικού ήρωα, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν στην τάξη.
• Ποιητική φόρμα: πώς οι περιορισμοί στην ποιητική φόρμα μπορούν να λειτουργήσουν δημιουργικά για τους μαθητές. Ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος, λίμερικ, χαϊκού.
• Δημιουργική γραφή και θεωρία της λογοτεχνίας: πώς μπορώ να διδάξω στους μαθητές τεχνικές αφήγησης με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο.
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης επιμορφωτικού σεμιναρίου και σχεδιασμού εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 211 3003580 ή να στείλετε e-mail στο polychoros@metaixmio.gr. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο στέλνοντας e-mail στο polychoros@metaixmio.gr. Στο θέμα του ηλεκτρονικού σας μηνύματος θα πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του εργαστηρίου και στο σώμα του να σημειώνονται τα πλήρη στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας). Όπου απαιτείται βιογραφικό, θα πρέπει να επισυνάπτεται στο e-mail.



NOBEL POP
Μια διασκεδαστική ματιά στα Νόμπελ με τον συγγραφέα και μεταφραστή Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη
Από τον Φεβρουάριο, δύο φορές τον μήνα, αφιερώνουμε δύο ώρες σε γνωστούς νομπελίστες (8-10 το βράδυ). Θα ακούμε μουσικά θέματα που αντλούν την έμπνευσή τους από έργα τους, θα βλέπουμε αποσπάσματα από ταινίες που βασίστηκαν σε βιβλία τους, θα κάνουμε ζωηρές συζητήσεις, θα διαβάζουμε διαλεχτές σελίδες τους.
• Δύο πληθωρικοί παραμυθάδες: Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (1982) / Ορχάν Παμούκ (2006): Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014
• Δύο του Παραλόγου και του Θεάτρου: Αλμπέρ Καμύ (1957) / Χάρολντ Πίντερ (2005): Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014
Συνέχεια τον Μάιο με περισσότερα Νόμπελ!
Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 9 ευρώ πριν από κάθε συζήτηση.
Για να πάρετε μια γεύση διαβάστε ΕΔΩ τι γράφει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης στο site της LIFO και ΕΔΩ στο BHMAgazino.
Δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και την/τις ημερομηνία/ες των Νόμπελ που θέλετε να παρακολουθήσετε.

ΝΕΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Συγγράφοντας μια ερευνητική εργασία: Σχεδιασμός, μεθοδολογία και τεχνικές συγγραφής εμπειρικής εκπαιδευτικής έρευνας (διάρκεια: 8 ώρες / 4 συναντήσεις) με τη Βασιλεία Χατζηνικήτα
Έναρξη: 10 Μαρτίου 2014
• Επιστημονική υπεύθυνη – Διδασκαλία: Βασιλεία Χατζηνικήτα, Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Έρευνας στην Πράξη και Διευθύντρια Σπουδών Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Σπουδές στην Εκπαίδευση» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
• Αντικείμενο: Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο-εργαστήριο θα αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις της συγγραφής ερευνητικών εργασιών.
• Μέρα και ώρες μαθημάτων: Δευτέρα, 18:00-20:00
• Κόστος: 60 €
• Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο της Judith Bell Πώς να συντάξετε μια επιστημονική εργασία.
Αναλυτικά: Στόχος του σεμιναρίου-εργαστηρίου είναι η εισαγωγή και εξοικείωση των συμμετεχόντων με βασικές γνώσεις και δεξιότητες για τη συγγραφή ερευνητικών εργασιών που παρουσιάζουν εμπειρική έρευνα στην εκπαίδευση.
Κεντρικοί άξονες της θεματολογίας είναι οι ακόλουθοι:
• Βασικά στάδια και χαρακτηριστικά της συγγραφής μιας ερευνητικής εργασίας που παρουσιάζει εμπειρική έρευνα στην εκπαίδευση.
• Βασικά μέρη μιας ερευνητικής εργασίας (περίληψη, εισαγωγή, θεωρητικό πλαίσιο, μεθοδολογία, αποτελέσματα, συμπεράσματα), η λειτουργία και το περιεχόμενό τους.
• Αξιολόγηση της ποιότητας (δυνατά και αδύνατα σημεία) ερευνητικών εργασιών.
Το σεμινάριο-εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες στη συγγραφή εμπειρικών ερευνητικών εργασιών, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες, σε υποψήφιους/ες διδάκτορες και σε νέους ερευνητές/τριες στις Επιστήμες της Αγωγής.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 211 3003580 ή να στείλετε e-mail στο polychoros@metaixmio.gr. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο στέλνοντας e-mail στο polychoros@metaixmio.gr. Στο θέμα του ηλεκτρονικού σας μηνύματος θα πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του σεμιναρίου και στο σώμα του να σημειώνονται τα πλήρη στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας). Όπου απαιτείται βιογραφικό, θα πρέπει να επισυνάπτεται στο e-mail.
ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ
Διαβάζοντας και παίζοντας με τις Μικρές Καληνύχτες
Ένα φεστιβάλ αφήγησης και παιχνιδιού για παιδιά με μεγάλη φαντασία και για γονείς με πολλή όρεξη!
Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι
Μια φορά κι έναν καιρό… δηλαδή χτες ή σήμερα ή και αύριο…
Η αφήγηση είναι παλιά όσο ο λόγος. Ιστορίες, μύθοι, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια, έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής αφήγησης. Η αφήγηση συνδέεται με την κοινωνικότητα των ανθρώπων όταν τα βράδια μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά για να διηγηθούν τις εμπειρίες της ημέρας.
Στον φιλόξενο ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα συγκεντρωθούμε κι εμείς, συγγραφείς, ηθοποιοί, εμψυχωτές, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου), αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου (21 Μαρτίου), το Σάββατο 15 Μαρτίου, για να αφηγηθούμε σε μικρούς και μεγάλους τις Μικρές Καληνύχτες, ιστορίες με νάνους και νεράιδες, δράκους, μάγισσες και βασιλιάδες. Θα απολαύσετε εμπνευσμένες αφηγήσεις από αγαπημένους ηθοποιούς, θα συμμετάσχετε σε θεατρικό παιχνίδι και εικαστικές δραστηριότητες, ενώ οι ήρωες και οι ιστορίες θα γίνουν κουκλοθέατρο για όλους εσάς.
Οι ήρωες στις Καληνύχτες μας είναι οι ήρωες των Παραμυθιών. Σ’ αυτούς έχουμε αναθέσει πολλούς από τους φόβους μας και πολλά από τα όνειρά μας. Είναι η Νεράιδα και ο Βασιλιάς, ο Νάνος και η Μάγισσα, ο Λύκος και η Πριγκίπισσα που πάνε κι έρχονται ανάμεσα στα παραμύθια και στην αλήθεια. Δρόμο παίρνουν και δρόμο αφήνουν, φτάνουν στις άκρες του κόσμου κι ύστερα πάλι γυρίζουν πίσω κι έρχονται να μας βρουν στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Και τέλος ζούνε και ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!
12:00-12:45 – Η τρίτη μάγισσα της Μαρίας Αγγελίδου: Αφήγηση και θεατρικό παιχνίδι από την ομάδα του χώρου δημιουργικών δράσεων «Μικρές ιστορίες»
12:45-13:30 – Ο ραφτάκος των λέξεων του Αντώνη Παπαθεοδούλου: Δραματοποιημένη αφήγηση και παιχνίδι με κούκλες από την ηθοποιό και κουκλοπαίχτρια Εύα Νικηφόρου
13:30-14:00 – Ο βασιλιάς λύκος της Ιωάννας Μπαμπέτα: Αφήγηση και διαδραστικό παιχνίδι με τη συγγραφέα
14:00-14:30 – Ο βάτραχος και το φιλί της Εύης Γεροκώστα: Δραματοποιημένη αφήγηση από τη συγγραφέα και παραμυθού Εύη Γεροκώστα
14:30-15:00 – Οι τρεις φίλοι του γίγαντα της Καλλιόπης Κύρδη: Αφήγηση από την ηθοποιό Κόρα Καρβούνη
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ, τη/ις συγκεκριμένη/ες ενότητα/ες που θέλετε να παρακολουθήσετε και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014, στις 8 μ.μ.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν σε μια βραδιά με αναγνώσεις ποιημάτων. Ελάτε να ενώσουμε τις φωνές μας διαβάζοντας τα αγαπημένα μας ποιήματα και ακούγοντας μελοποιημένη ποίηση από τους μουσικούς Βασίλη Σαλταγιάννη (κιθάρα), Γεωργία Μαρίνη (βιολί) και Δημήτρη Παπαδάμη (ακορντεόν). Τραγουδά η Καίτη Ζαραβέλα.
Τη βραδιά θα συντονίσει ο ποιητής Γιάννης Κοντός.
Διαλέξτε το αγαπημένο σας ποίημα και ελάτε να το διαβάσετε στην παρέα μας την Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014, στις 8 το βράδυ, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Μεταξύ άλλων συμμετέχουν και διαβάζουν οι:
Μαριγώ Αλεξοπούλου, Νάσος Βαγενάς, Αναστάσης Βιστωνίτης, Ρέα Γαλανάκη, Μιχάλης Γκανάς, Κωστής Γκιμοσούλης, Μάνος Καρατζογιάννης, Αλέξιος Μάινας, Γιώργος Μαρκόπουλος, Μιχαήλ Μήτρας, Κώστας Παπαγεωργίου, Σταμάτης Πολενάκης, Γιώργος Συμπάρδης, Θωμάς Τσαλαπάτης.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ
Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να λάβετε μέρος στην ποιητική βραδιά του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ δηλώστε τη συμμετοχή σας στέλνοντας στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr τα εξής στοιχεία, με την ένδειξη «Βραδιά Ποίησης».
• Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail.
• Τον τίτλο του ποιήματος που θα διαβάσετε, τον ποιητή και τον αριθμό των λέξεων του ποιήματος.
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
• Το ποίημα που θα επιλέξετε δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200 λέξεις.
• Οι συμμετέχοντες μπορούν να διαβάσουν μόνο εκδοθέντα έργα τρίτων (ελλήνων και ξένων ποιητών).
• Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 14/3/2014.
• Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
• Οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.