Κυριακή 18 Μαΐου 2014

ARCTUROS News

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ φροντίζει τη Ζωή, ένα ορφανό αρκουδάκι

Τη φροντίδα μίας ορφανής αρκούδας, 3,5 μηνών, με στόχο την περίθαλψη και τελική επανένταξή της στη φύση ανέλαβε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Το μικρό αρκουδάκι βρέθηκε από τη Δασική Υπηρεσία Καστοριάς στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αυγής. Η φροντίδα που λαμβάνει από το ειδικευμένο προσωπικό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ η Ζωή, όπως ονομάστηκε το αρκουδάκι, έχει ήδη φέρει εμφανή αποτελέσματα. Δείχνει πλέον πολύ καλά, τρώει κανονικά και με αρκετή όρεξη, έχοντας επανακτίσει τις δυνάμεις και το βάρος που είχε χάσει όταν περιπλανήθηκε χωρίς τη μητέρα του.
Διαβάστε περισσότερα
ΕΠΕΙΓΟΝ! Κάτω τα χέρια από τις ακτές μας!

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και 10 ακόμη περιβαλλοντικές οργανώσεις συμπορεύονται με την κοινωνία των πολιτών ενάντια στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Μέσα από τη νέα ιστοσελίδα «SOS για τις ακτές» οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απαιτούν την επίσημη απόσυρση του νομοσχεδίου «Οριοθέτηση, διαχείριση, και προστασία αιγιαλού και παραλίας» του Υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό χώρο φιλοξενίας όλων των πρωτοβουλιών κινητοποίησης ενάντια στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, αλλά και χώρο ενημέρωσης των πολιτών.
Διαβάστε περισσότερα
Γίνε εθελοντής για την άγρια ζωή

Θέλεις να βοηθήσεις τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στο έργο του για την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα; Μπορείς να το κάνεις συμμετέχοντας ως εθελοντής στις δράσεις μας, στα Καταφύγια του Λύκου και της Καφέ Αρκούδας και στο Κέντρο Ενημέρωσης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επικοινωνήσεις με την Υπεύθυνη Εθελοντών, Έλενα Ποντίκη (2386041500, epontiki@arcturos.gr) ή να συμπληρώσεις απευθείας την ηλεκτρονική αίτηση!
Παγκοσμίως απειλούμενος γύπας διασώθηκε από δηλητηρίαση

Σε άσχημη κατάσταση βρέθηκε ένας Ασπροπάρης, παγκοσμίως απειλούμενο είδος γύπα, την Πέμπτη, 1η Μαΐου, στην περιοχή των Κομνηνών Κοζάνης. Τα εργαστηριακά αποτελέσματα αναμένεται να επιβεβαιώσουν μία εκ των δύο πιθανών αιτιών δηλητηρίασης, είτε από μόλυβδο είτε από δηλητηριασμένο δόλωμα. Ο αδύναμος γύπας παραδόθηκε στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ από το Δασονομείο Πτολεμαΐδας (Δασαρχείο Κοζάνης) και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων της Καστοριάς όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ακολούθησε η μεταφορά του στην ΑΝΙΜΑ, στην Αθήνα, για περαιτέρω εξετάσεις, ανάρρωση και προετοιμασία της επανένταξής του και πάλι στη φύση.
Διαβάστε περισσότερα
«Έφυγε» ο Dag

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με λύπη ανακοινώνει το θάνατο, λόγω χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, του Dag, ενός από τους λύκους του Καταφυγίου. Μαζί με τον αδερφό του, τον Dustin, βρέθηκαν ορφανά σε πολύ μικρή ηλικία από αγρότη στη Σλοβακία και φιλοξενήθηκαν από τον ίδιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν ο αγρότης αποφάσισε να τους παραδώσει στις αρχές δεν υπήρχε διαθέσιμο καταφύγιο για να τους φιλοξενήσει στη χώρα τους κι έτσι σε συνεργασία με την Slovak Wildlife Society και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ENDCAP μεταφέρθηκαν από τη Σλοβακία στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ το Νοέμβριο του 2006.
Παιδικό tshirt ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Το αγαπημένο παιδικό tshirt Άρκτος με το λογότυπο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα το βρείτε σε διάφορα καλοκαιρινά χρώματα και νέα μειωμένη τιμή (8€).
Δείτε το tshirt
«Συνέδριο Λύκων» από το 1ο Δημοτικό σχολείο Βριλλησίων

Ένα διαφορετικό συνέδριο διεξήχθη το Σάββατο 3 Μαΐου στο Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα, στη Νίκειο Σχολή. Πρόκειται για το «1ο Συνέδριο Λύκων», μία παρουσίαση ιστοριών και παραμυθιών με επίκεντρο το λύκο, από το 1ο Δημοτικο σχολείο Βριλλησίων. Οι μαθητές Α’ Δημοτικού που συμμετείχαν ανέδειξαν μέσα από την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, από τα «Τρία γουρουνάκια» και τα «Εφτά κατσικάκια» ότι ο λύκος είναι παρεξηγημένο ζώο και ότι συνήθως οι ήρωες του κάθε παραμυθιού του έβαζαν τρικλοποδιές για να φαίνεται κακός!
Διαβάστε περισσότερα
Ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο των ΒΙΟτόπων

Το πρώτο στάδιο του τριετούς προγράμματος «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας», το οποίο σχεδίασε και υλοποιεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την αιγίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του. Το πρόγραμμα αφορά στην ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και βιωματικής εκπαίδευσης για παιδιά και εφήβους, μέσω της δημιουργίας πρότυπων Βοτανικών Κήπων.
Διαβάστε περισσότερα
Ολιγωρία του ΥΠΕΚΑ στην προστασία του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου

Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, λίγες μόνο μέρες προτού ξεκινήσει η φετινή περίοδος ωοτοκίας, καθώς ο κυπαρισσιακός κόλπος, η δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta, κινδυνεύει με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας παραπέμπεται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή δεν έχει εξασφαλίσει επαρκώς την προστασία του απειλούμενου είδους στην περιοχή, οι ελληνικές αρχές επιδεικνύουν και πάλι ολιγωρία.
Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: