Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ  
Το νόμισμα του Ακράγαντα
Αντρέα Καμιλέρι
Μετάφραση: Μαρία Φραγκούλη
ISBN: 978-960-03-5775-2
«Η συγκεκριμένη ιστορία προέρχεται από ένα οικογενειακό χρονικό ή θρύλο. Σύμφωνα με αυτό, ένας μακρινός συγγενής μας, μακρινός ακόμη και μέσα στο χρόνο, ο οποίος ήταν γιατρός και νομισματολόγος, συνάντησε κάποτε έναν αγρότη που του έδειξε, προκειμένου να του χαρίσει, ένα χρυσό νομισματάκι που ανακάλυψε σκάβοντας. Ο γιατρός το αναγνώρισε αμέσως, ήταν ο μυθικός “μικρός Ακράγας”. Πήγε να το πάρει και έπεσε από το άλογο, σπάζοντας το πόδι του».
Αυτά σημειώνει στο τέλος του βιβλίου του ο Αντρέα Καμιλέρι. Στο μεταξύ όμως επινοεί ένα σωρό άλλα πράγματα –ονόματα, γεγονότα και καταστάσεις– και μπλέκοντάς τα με πραγματικά συμβάντα (όπως π.χ. το σεισμό της Μεσίνα) περιδιαβαίνει και πάλι με άνεση τους οικείους σ’ αυτόν «τόπους» του ιταλικού Νότου και σκαρώνει μια πρωτότυπη τελικά ιστορία που όπως πάντα γοητεύει αλλά και καθηλώνει τον αναγνώστη. 

ΝΕΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  
Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο
Βασίλης Παπαθεοδώρου
ISBN: 978-960-03-5110-1
Τι συμβαίνει στην Καμάργκ;
Γιατί έχουν αναστατωθεί οι κάτοικοι αυτής της πανέμορφης περιοχής στο Δέλτα του Ροδανού;
Ποιο ρόλο παίζουν τα εντυπωσιακά φλαμίνγκο που ζουν σε αυτό τον υγροβιότοπο;
Η Λίντσεϋ και ο Πωλ, οι συνεργάτες-ερευνητές που γνωρίσαμε στο Μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, αναλαμβάνουν μια νέα αποστολή: να διερευνήσουν μια σειρά από περίεργα περιβαλλοντικά φαινόμενα και να εξιχνιάσουν τα αίτια μιας ακραίας οικολογικής καταστροφής που έχει πλήξει την Καμάργκ, όπου ζουν σπάνια είδη ζώων και βρίσκεται η μεγαλύτερη ίσως αποικία αναπαραγωγής φλαμίνγκο στην Ευρώπη. Στον τόπο αυτό οι άνθρωποι συμβίωναν εδώ και αιώνες αρμονικά με τη φύση, μέχρι τη στιγμή που το κλείσιμο των τοπικών αλυκών θα προκαλέσει τη μετανάστευση των πανέμορφων πτηνών, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή ανατροπή στην τροφική αλυσίδα του υγροβιότοπου. Οι εργάτες απεργούν και τα φλαμίνγκο θα τους συμπαρασταθούν απεργώντας κι αυτά με το δικό τους τρόπο. Οι δύο επιστήμονες θα ζήσουν μια συναρπαστική και γεμάτη αγωνία και ανατροπές περιπέτεια, ενώ παράλληλα θα βρεθούν στο μέσο αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων και θα έρθουν αντιμέτωποι με την απληστία και την εχθρότητα των κατοίκων, αλλά και με τον κίνδυνο να κλονιστεί ανεπανόρθωτα η ισορροπία στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Ένα οικολογικό-κοινωνικό θρίλερ βασισμένο σε πραγματικό γεγονός που συνέβη το 2007 στη Γαλλία. Ένα βιβλίο που καταδεικνύει τη σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στον άνθρωπο και στη φύση και θα συναρπάσει τους νεαρούς αναγνώστες.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Τα εργαλεία της ηθικής
Τζούλιαν Μπαγκίνι,
Πήτερ Φοσλ
ISBN: 978-960-03-5755-4
Τα Εργαλεία της ηθικής φιλοσοφίας είναι μια γοητευτική εργαλειοθήκη που βοηθάει τους χρήστες της να εμπλέκονται σε καθημερινές ασκήσεις ηθικής σκέψης και πράξης, και ενδεχομένως να «μαστορεύουν» πάνω στον ίδιο τον… χαρακτήρα τους.
Τα Εργαλεία της ηθικής φιλοσοφίας αποτελούν ένα ευσύνοπτο, κατανοητό και ενδιαφέρον εγχειρίδιο που περιλαμβάνει έννοιες, θεωρίες και τεχνικές μεθόδους που αφορούν τη φιλοσοφική πρακτική του ηθικού στοχασμού και την κριτική αξιολόγησή του. Ακολουθεί το σχήμα και τη δομή του βιβλίου Τα εργαλεία του φιλοσόφου (Καστανιώτης, 2005) και αποτελεί ένα παραπληρωματικό εγχειρίδιο φιλοσοφίας, που εστιάζει στην ηθική, αναλύοντας τρόπους στοχασμού που εμπλουτίζονται από σχετικές φιλοσοφικές εφαρμογές και θεωρίες ή αντιπαραθέσεις. Μπορεί να διαβαστεί από σπουδαστές της φιλοσοφίας, αλλά και από κάθε ενδιαφερόμενο έξω από τα αμφιθέατρα, εφόσον προσφέρει στον αναγνώστη ζωντανά παραδείγματα από την καθημερινότητα, εφαρμοσμένες επεξηγήσεις, ειδικές περιπτώσεις, κριτικές αξιολογήσεις και πολλαπλές παραπομπές. Το υλικό εμπλουτίζεται επίσης από ένα χρήσιμο ευρετήριο όρων και κύριων ονομάτων. Η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει τους τίτλους των μεταφρασμένων βιβλίων.
«Τα Εργαλεία της ηθικής φιλοσοφίας είναι ένα εξαίρετο διδακτικό βοήθημα για δασκάλους και σπουδαστές, αλλά και ένα κατατοπιστικό βιβλίο ηθικής φιλοσοφίας για κάθε αναγνώστη. Ως εισαγωγικό εγχειρίδιο αποτελεί έναν άκρως πολύτιμο συνεργάτη σε προπτυχιακά μαθήματα ηθικής φιλοσοφίας. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από τα συμβατικά εγχειρίδια φιλοσοφίας. Σε έλκει να το ρουφήξεις αναγνωστικά από το εξώφυλλο μέχρι το οπισθόφυλλο, διότι είναι συνάμα κι ένας χρήσιμος οδηγός που μας διευκολύνει να πλοηγηθούμε στον κόσμο των ηθικών εννοιών, τόσο κρίσιμων στις καθημερινές απορίες μας περί ηθικής».
―AVERY KOLERS, Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ
«Τα Εργαλεία της ηθικής φιλοσοφίας είναι μια πραγματικά καινοτόμος εισαγωγή στην ηθική. Είναι πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε εγκυκλοπαιδικό λεξικό της ηθικής και αποκαλύπτουν στον αναγνώστη τη ζωτική σημασία που έχει η ηθική στην καθημερινή ζωή μας».
―ROSEMARY TONG, Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα (Σάρλοτ)
«Με πολύ καλή αίσθηση των συγγραφέων για τις έννοιες που πραγματεύονται, με εκφραστική σαφήνεια και γλωσσική διαύγεια, ο αναγνώστης μπορεί να εντρυφήσει στις ιδέες που αφορούν τον πυρήνα ή τις παρυφές της ηθικής, για τις οποίες αντιδικούμε συχνά».
―TED HONDERICH, University College London
ΨΗΦΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Άσωτοι έρωτες
Χρήστος Ναούμ
ISBN: 978-960-03-5733-2

Ένα επείγον τηλεφώνημα στον υπουργό Πολιτισμού Βρασίδα Μπουρμά προκαλεί μεγάλη αναστάτωση: η σύζυγός του Νάντια, γνωστή ψυχίατρος των Αθηνών, έχει απαχθεί. Ο γιος του Αιμίλιος, ένας όμορφος, αργόσχολος νέος, επιδίδεται αμέσως σε εναγώνια αναζήτηση, αλλά τον ερωτεύεται ο υπαστυνόμος που αναμειγνύεται στην έρευνα. Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο έπειτα από μία καταδίωξη, έναν χωρισμό και πολλές άλλες συνωμοσίες της μοίρας.
Το «πολιτικό» τοπίο συμπληρώνουν ο συμβουλάτορας του υπουργού και διαβόητο μούτρο του παρασκηνίου, η χυμώδης Κρητικιά ιδιαιτέρα του και μια δαιμόνια δημοσιογράφος από την Αραβία. Γιατί όμως όλοι αυτοί, αντί να τον στηρίξουν, τον καταβαραθρώνουν; Τι κρύβεται πίσω από τις μίζες και τις υποσχέσεις; Ποιο το μέλλον της Νάντιας και ποιος ο ρόλος της περπατημένης τραβεστί Μπεμπέ;

Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας
Ελισάβετ Παπαδοπούλου
ISBN: 978-960-03-5769-1

Η Αθηνά μεγαλώνει τη δεκαετία του ’70 σ’ ένα χωριό κοντά στο Διδυμότειχο, σε μια ιδιόρρυθμη οικογένεια, γεμάτη συναισθηματικά κενά. Μακριά ο κόσμος δονείται από μεγάλα γεγονότα, μεταβάλλεται, ζει συναρπαστικά, σε μέρες και νύχτες που δεν είναι δικές της. Καθώς νιώθει ξένη σε ό,τι την περιβάλλει, ερωτεύεται παράφορα τον «Ξένο» – έναν στρατιώτη, τον Αλέξανδρο, που υπηρετεί εκεί τη θητεία του. Χωρίζουν με την αναχώρησή του, αλλά αυτή η σχέση τούς σημαδεύει βαθιά. Θα ξαναβρεθούν αργότερα στην Αθήνα, επιτυχημένοι επαγγελματίες και οι δύο, κι επιπλέον εκείνος παντρεμένος με τη Λώρα. Γύρω τους, πλήθος νεόπλουτοι, μέλη μιας κοινωνίας που χάνει σταδιακά την αθωότητά της. Κι αυτοί οι δύο, που ζούνε χωριστά, μοιάζουν ακόμα στοιχειωμένοι από το παλιό πάθος, αλλά κι από όσα ονειρεύτηκαν για μια χώρα που αλλάζει δραματικά και πια δεν τους ταιριάζει.
Μια μεγάλη ιστορία αγάπης, που κινείται ανάμεσα στον σκληρό ρεαλισμό και στη φαντασία, με φόντο την Ελλάδα της ψεύτικης ευημερίας αλλά και την έρημο της ακριτικής επαρχίας. Ένα μυθιστόρημα για τον τραυματικό μικρόκοσμο της οικογένειας, που η συγγραφέας προστατεύει με συμπόνια, ανιχνεύοντας τα μονοπάτια που οδηγούν στην εξιλέωση.

Τελευταία διορία
Άννα Μιχαλιτσιάνου
ISBN: 978-960-03-5761-5

Στη δεκαετία του ’70, η Ειρήνη εγκαταλείπει την οικογένειά της με τη βοήθεια του γαιοκτήμονα του χωριού. Γεμάτη όνειρα και φιλοδοξίες, με το μυαλό να ταξιδεύει διαρκώς «στη γραμμή του ορίζοντα», πιάνει δουλειά στον μεγαλύτερο όμιλο της χώρας. Γίνεται κορυφαίο στέλεχος, ερωτεύεται τον πρόεδρο, χωρίς ανταπόκριση, και μετά από είκοσι χρόνια αναμονής οδηγείται σε συμβατικό γάμο με έναν άλλο επιχειρηματία. Τα καταιγιστικά γεγονότα όμως μιας ημέρας αλλάζουν τη ζωή της ριζικά. Κατηγορείται για την αυτοκτονία ενός οικονομικού μετανάστη.
Είναι ένοχη ή αθώα; Τι στάση θα κρατήσουν οι φίλοι, οι συνάδελφοι, ο αυριανός σύζυγος και ο θετός της πατέρας; Ποια θα είναι η ετυμηγορία και πώς η ίδια θα τη δεχτεί;
Η Τελευταία διορία –με σαρκασμό, υποδόριο χιούμορ και σασπένς κοινωνικού θρίλερ– αναδεικνύει ήρωες που είναι ταυτόχρονα ανήθικοι και ηθικολόγοι, αδίστακτοι και τρομοκρατημένοι, επαναστάτες και βολεμένοι. Θύτες και θύματα μιας εποχής που αναζήτησε την ευτυχία στο εφήμερο, την ελευθερία στο παράνομο, αδιαφόρησε για το χτες και εκτίμησε το ψέμα ως αλήθεια.

Το νόμισμα του Ακράγαντα
Αντρέα Καμιλέρι
Μετάφραση: Μαρία Φραγκούλη
ISBN: 978-960-03-5776-9


«Η συγκεκριμένη ιστορία προέρχεται από ένα οικογενειακό χρονικό ή θρύλο. Σύμφωνα με αυτό, ένας μακρινός συγγενής μας, μακρινός ακόμη και μέσα στο χρόνο, ο οποίος ήταν γιατρός και νομισματολόγος, συνάντησε κάποτε έναν αγρότη που του έδειξε, προκειμένου να του χαρίσει, ένα χρυσό νομισματάκι που ανακάλυψε σκάβοντας. Ο γιατρός το αναγνώρισε αμέσως, ήταν ο μυθικός “μικρός Ακράγας”. Πήγε να το πάρει και έπεσε από το άλογο, σπάζοντας το πόδι του».
Αυτά σημειώνει στο τέλος του βιβλίου του ο Αντρέα Καμιλέρι. Στο μεταξύ όμως επινοεί ένα σωρό άλλα πράγματα –ονόματα, γεγονότα και καταστάσεις– και μπλέκοντάς τα με πραγματικά συμβάντα (όπως π.χ. το σεισμό της Μεσίνα) περιδιαβαίνει και πάλι με άνεση τους οικείους σ’ αυτόν «τόπους» του ιταλικού Νότου και σκαρώνει μια πρωτότυπη τελικά ιστορία που όπως πάντα γοητεύει αλλά και καθηλώνει τον αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: