Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ARCTUROS News

Η Ζωή προσαρμόστηκε στο νέο της χώρο

Πολύ καλά εξελίσσεται το πρόγραμμα επανένταξης της μικρής Ζωής, της ορφανής αρκούδας που φροντίζει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με στόχο να την επιστρέψει στη φύση. Η Ζωή έχει ήδη συμπληρώσει περισσότερο από ένα μήνα στο νέο, μεγάλο περιφραγμένο δασικό χώρο έκτασης 15 στρεμμάτων και δείχνει ότι έχει προσαρμοστεί και ότι αποκτά συνήθειες και συμπεριφορά παρόμοια με των αρκούδων που ζουν ελεύθερες στη φύση. Διαβάστε τα νέα της μικρής Ζωής
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διοργανώνει το 23ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μελέτη και Διαχείριση της Αρκούδας

Το σημαντικότερο παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας διοργανώνει μέσα στον Οκτώβριο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μαζί με τη διεθνή επιστημονική εταιρεία International Association for Bear Research and Management (IBA). Το 23ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μελέτη και Διαχείριση της Αρκούδας θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 11 Οκτωβρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη με περίπου 200 συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο. Εκτιμώντας ότι η διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου στη χώρα μας αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη συμμετοχή σε αυτό και την παρακολούθηση των εργασιών από εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων το αντικείμενο των οποίων σχετίζεται με τη διαχείριση της αρκούδας, η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε τη θέσπιση ειδικής τιμολογιακής πολιτικής για τους έλληνες συμμετέχοντες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το συνέδριο (160€ για εγγραφές έως τις 26 Σεπτεμβρίου και 200€ μετά τις 26 Σεπτεμβρίου). Όλες οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να γίνουν ηλεκτρονικά ενώ αναλυτικές πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.
Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου
«Τρεις φίλοι στο ποτάμι» το νέο βιβλίο στο eshop του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Ήταν κάποτε μια αρκούδα, ένας τάρανδος κι ένας κάστορας, που ήταν φίλοι κολλητοί, αν και συχνά διαφωνούσαν μεταξύ τους. Μια ηλιόλουστη μέρα αποφάσισαν να πάνε βόλτα στο ποτάμι με κανό… Στην πορεία όμως θα ανακαλύψουν πως η συνεννόηση δεν είναι πάντα εύκολη, πως η φύση κρύβει κινδύνους και πως οι αναποδιές δεν είναι δύσκολο να συμβούν. Μετά την «Αρκούδα που αγαπούσε τα δέντρα», o Nicholas Oldland μας συστήνει τους φίλους της και μας μιλάει για το πώς οι φιλίες στεριώνουν με αγάπη, κατανόηση και αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Αγοράστε το βιβλίο
Μεγάλη η συμμετοχή με την ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο Μαραθώνιο

Πολύ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για να τρέξουν για τη μικρή Ζωή στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών στις 9 Νοεμβρίου. Περισσότεροι από 500 δρομείς αναμένεται να «πρασινίσουν» τους δρόμους της Αθήνας στις διαδρομές των 5, των 10 και των 42 χιλιομέτρων. Εκτός από τις μεμονωμένες συμμετοχές με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ θα τρέξουν επίσης μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα, συντελεστές και ακροατές του Amagi Radio, καθώς επίσης και εργαζόμενοι των εταιρειών Pharmathen, IFIT και Grant Thornton. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Royal Canin που υποστηρίζει το Πρόγραμμα Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης Ελληνικού Ποιμενικού θα συμμετάσχει με την ομάδα του Ποιμενικού στα 10 χλμ.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ απελευθέρωσε αρκούδα που πιάστηκε σε παράνομη παγίδα

Στην απελευθέρωση μίας αρκούδας που είχε πιαστεί σε παράνομη παγίδα για αγριογούρουνα προχώρησε τη Δευτέρα, 18 Αυγούστου, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στην Παηδονιά Ιωαννίνων. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ειδοποιήθηκε από τη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων για το περιστατικό και αμέσως στήθηκε η επιχείρηση απελευθέρωσης. Η διαδικασία αυτή- σύμφωνη με το νέο πρωτόκολλο που έχει οριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- ξεκίνησε με την αναισθητοποίηση της αρκούδας και συνεχίστηκε με την αφαίρεση του συρματοπλέγματος και τον καθαρισμό της πληγής που του είχε δημιουργήσει. Λίγο αργότερα ο νεαρός αρκούδος που ζύγιζε 150 περίπου κιλά, ξύπνησε και επέστρεψε στη φύση. Διαβάστε περισσότερα
Δύο αρκούδες νεκρές από σφαίρες στην Πρέσπα

Την έντονη ανησυχία των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και ΚΑΛΛΙΣΤΩ καθώς και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών προκάλεσαν τα δύο περιστατικά φόνου αρκούδων στην περιοχή των Πρεσπών στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι οργανώσεις με ανακοίνωσή τους υπενθυμίζουν ότι η άμεση εξόντωση, η σημαντικότερη ανθρωπογενής απειλή για την αρκούδα, εξακολουθεί δυστυχώς να υφίσταται παράλληλα με τα προβλήματα του κατακερματισμού και της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του βιότοπού της. Και οι 3 αυτές απειλές επιδρούν αρνητικά στην κατάσταση διατήρησης της αρκούδας στη χώρα μας.
Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: