Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 
FestivalNews #477
Για θέματα όπως η χρηματοδότηση, η διανομή και άλλες προκλήσεις στην εκτέλεση παραγωγής μιας ταινίας μίλησε ο σκηνοθέτης Ραμίν Μπαχράνι στο  masterclass που έδωσε σήμερα Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Ανεβασμένος του Ραμίν Μπαχράνι, όπου ο πρωταγωνιστής βασανίζεται από την προαιώνια απορία εάν έκανε το αυγό την κότα ή η κότα το αυγό. Σε μια παραλλαγή αυτού του ερωτήματος, σχετικά με το αν προηγήθηκε η επιθυμία για δημιουργία ή αν αυτή γεννήθηκε παρακολουθώντας κινηματογράφο, κλήθηκε να απαντήσει ο σκηνοθέτης. «Από παιδί ασχολιόμουν με τη δημιουργία, αρχικά με το σχέδιο, τη ζωγραφική και γενικά τις εικαστικές τέχνες. Ως έφηβος άρχισα να αγαπώ το διάβασμα και ήμουν τυχερός γιατί στο σπίτι είχαμε βιβλία των Κάφκα, Τολστόι, Ντοστογιέφσκι. Με είχε απορροφήσει το διάβασμα και είχα αρχίσει να γράφω ιστορίες. Στο λύκειο ένας καθηγητής μου γνώρισε τον κινηματογράφο μέσα από τις ταινίες του Κόπολα, του Σκορσέζε, του Γούντι Άλεν. Νοίκιαζα από το βιντεοκλάμπ κάθε είδους ταινία, ξέφυγα σιγά σιγά από τη δεκαετία του '70 και πλέον έβλεπα και κλασικά φιλμ» είπε ο σκηνοθέτης. 
 
 
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΕΛΙΜΙΡ ΖΙΛΝΙΚ


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τίμησε τον σέρβο σκηνοθέτη Ζέλιμιρ Ζίλνικ με τον Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο του έργου του, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στο πλαίσιο της φετινής 55ης διοργάνωσης, η οποία πραγματοποιεί αφιέρωμα στον δημιουργό.   
  ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ IDA ΤΟΥ ΠΑΒΕΛ ΠΑΒΛΙΚΟΦΣΚΙ, ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ LUX
Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης - Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, 15:00
Πολωνία, 1962. Η Άννα είναι μια όμορφη 18χρονη γυναίκα. Ετοιμάζεται να γίνει καλόγρια στο μοναστήρι όπου έζησε από τότε που, ως παιδί, έμεινε ορφανή, όταν μαθαίνει πως έχει ακόμα μία συγγενή εν ζωή – την αδελφή της μητέρας της, Βάντα. Οι δύο γυναίκες ξεκινούν μαζί για ένα ταξίδι στο οποίο ανακαλύπτουν η μία την άλλη και το παρελθόν τους.
 
 
 
 
Πάρτι προσωπικού & εθελοντών
DJ Set –  Αλέξανδρος Αβδαρμάνης Τετάρτη 5/11 (Αποθήκη Γ, 22:00)
 

(Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας)
 
Μουσικές επαφές τρίτου τύπου
Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, 21:00
Διεύθυνση ορχήστρας: Στέφανος Τσιαλής
Αίθουσα «Φίλοι της Μουσικής» – Μέγαρο Μουσικής  Θεσσαλονίκης
Σάουντρακ ταινιών επιστημονικής φαντασίας από την  Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Μια  διοργάνωση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης,  σε  συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής  Θεσσαλονίκης.
     
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: