Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 
FestivalNews #478
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014 στην Αποθήκη Γ’, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Εϊπίδη.

Φέτος, η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον αυστριακό σκηνοθέτη Γκετς Σπίλμαν, αποτελείται από τους Ράσα Σαλτί (προγραμματίστρια φεστιβάλ), Γιοάνα Λαπίνσκα (καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ «New Horizons» της Πολωνίας), Μίρολιουμπ Βούτσκοβιτς (υπεύθυνος διεθνών σχέσεων και προώθησης του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας) και Θανάση Καραθάνο (παραγωγός). Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Κρασσακόπουλος.

Τη συνέντευξη Τύπου προλόγισε ο κ. Εϊπίδης λέγοντας: «Με μεγάλη ευχαρίστηση υποδέχομαι τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής. Είμαι ευτυχής που επιλέξαμε μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι μπορούν να συνεργαστούν τόσο καλά μεταξύ τους. Όλοι τους είναι άνθρωποι που ασχολούνται ενεργά με τον ανεξάρτητο κινηματογράφο, πέρασαν σημαντικό μέρος της ζωής τους στον τομέα αυτό. Πιστεύω ότι είναι η καταλληλότερη επιτροπή που θα μπορούσαμε να έχουμε και χαίρομαι που τους παρακολουθώ να εργάζονται με τόση προσήλωση». 
 
ΕΝΑΡΞΗ CROSSROADS
Η αυλαία του 10ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, το οποίο εντάσσεται στην Αγορά του ΦΚΘ, άνοιξε την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014 στο ξενοδοχείο Electra Palace, στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσία του διευθυντή του ΦΚΘ, κ. Δημήτρη Εϊπίδη.

Στο χαιρετισμό του, κηρύσσοντας την έναρξη του 10ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, ο κ. Εϊπίδης καλωσόρισε τους παραγωγούς και σκηνοθέτες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι κάθε χρόνο το Crossroads έχει περισσότερες συμμετοχές. Ο ίδιος χαρακτήρισε το θεσμό πολύτιμο όχι μόνο για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και για την ίδια την εξέλιξη του σινεμά. «Το Crossroads δίνει την ευκαιρία στους δημιουργούς να συναντηθούν με συμπαραγωγούς και διανομείς, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση ταινιών που ακόμη βρίσκονται σε στάδιο παραγωγής», συμπλήρωσε ο κ. Εϊπίδης και ευχήθηκε στους συμμετέχοντες να προβάλλουν σύντομα τα έργα τους στη μεγάλη οθόνη.
  ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ 
Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το γαλλόφωνο κανάλι TV5 MONDE, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Unifrance.
 
Στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσονται οι προβολές 3 γαλλόφωνων ταινιών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. Πρόκειται για τις ταινίες Ο πίνακας του Ζαν-Φρανσουά Λαγκυονί (αίθ. Παύλος Ζάννας, 10:30), Τα κορίτσια της Σελίν Σιαμά (αίθ. Τζον Κασσαβέτης, 14:45) -η οποία είναι και υποψήφια για το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- και Η απαγωγή του Μισέλ Ουελμπέκ του Γκιγιώμ Νικλού (αίθ. Τώνια Μαρκετάκη, 15.00)
 
 
 
 
Πάρτι Ελληνικού τμήματος
Πέμπτη 6/11 (Αποθήκη Γ, 22:00)
DJ Set – Λεωνίδας Αντωνόπουλος
(Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας)
 
Μουσικές επαφές τρίτου τύπου
Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, 21:00
Διεύθυνση ορχήστρας: Στέφανος Τσιαλής
Αίθουσα «Φίλοι της Μουσικής» – Μέγαρο Μουσικής  Θεσσαλονίκης
Σάουντρακ ταινιών επιστημονικής φαντασίας από την  Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Μια  διοργάνωση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης,  σε  συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής  Θεσσαλονίκης.
     
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: