Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΑΜΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΛΙΤΣΑ ΜΙΛΟΣΑΒΛΙΕΒΙΤΣ-ΜΠΑΡΜΠΑ
Διφυής Όψις
Εγκαίνια: Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014, στις 8 μ.μ.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 13 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου 2014.
Ανοιχτή για το κοινό: Καθημερινά 9:00-21:00, Σάββατο 9:00-15:00
Χαμένα στη μυθολογική ομίχλη περιφέρονται φιλοπόλεμα όντα με αχαλίνωτα ένστικτα, προσωποποιώντας πολλές φορές φυσικά φαινόμενα. Αρχικά έφιπποι άνδρες που από μακριά δεν ξεχώριζαν παρά μόνο το πάνω μέρος τους και το κάτω ενός αλόγου έδωσαν το έναυσμα στη φαντασία να δημιουργήσει το πρότυπο του αλογανθρώπου.
Από την άλλη έφιπποι άγιοι, στρατηλάτες, πολεμιστές, υπέρμαχοι της πίστης τους και των φτωχών, καταξιωμένες κοινωνικά προσωπικότητες, κατέχουν εξέχουσα θέση στο χριστιανικό πάνθεον.
«Διφυής Όψις», λοιπόν, που μπορεί να επικεντρωθεί στους άξονες άνθρωπος-άλογο, ανθρώπινο-θείο, υλικό-πνευματικό.
Στην παρούσα έκθεση, μέσα από τις διαφορές και τις αντιθέσεις τους οι δημιουργοί πετυχαίνουν να αναδείξουν μια μοναδική θεματική σύζευξη. «Συνομιλούν» μεταξύ τους έχοντας ως αφετηρία διαφορετικά ερεθίσματα και ερευνώντας ο καθένας με τον δικό του τρόπο έκφρασης. Κυριαρχούν η ένταση στα χρώματα, οι δυναμικές φόρμες, η προσωπική γραφή.
Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός οργανικού εικαστικού συνόλου που καθορίζεται τόσο από τις ιδιαιτερότητες της κάθε δουλειάς όσο και από το κοινό πεδίο έκφρασής τους.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΣΕΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014, στις 8 μ.μ

Σας αρέσει το διάβασμα; Θεωρείτε ότι η λογοτεχνία είναι ακριβή στις μέρες μας; Αγοράζετε βιβλία για να στολίσετε τη βιβλιοθήκη του σαλονιού σας ή για να τα ρουφήξετε όπου κι αν είστε; Διαβάζετε στο ταξίδι, στο αεροπλάνο, στο τρένο, στο λεωφορείο, στο μετρό; Τι γνώμη έχετε για τα βιβλία τσέπης (pocket);
Θεωρείτε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα λογοτεχνικά είδη που λειτουργούν καλά ως βιβλία τσέπης, και άλλα που δεν θα έπρεπε να εκδίδονται σε αυτή τη μορφή; Είναι τα βιβλία τσέπης προορισμένα μόνο για καλοκαιρινές αναγνώσεις ή για αναγνώσεις... παντός καιρού;
Ή μήπως αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι καν το είδος του βιβλίου ή το αν είναι βολική ή όχι η έκδοση, αλλά η τιμή;
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κάνουν το ελληνικό pocket πραγματικότητα και σας προσκαλούν σε συζήτηση για τα βιβλία τσέπης στην Ελλάδα με τους συγγραφείς Βασίλη Γκουρογιάννη, Πέτρο Τατσόπουλο και Χίλντα Παπαδημητρίου.
Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Νόρα Ράλλη.
Όσοι παρευρεθούν στην εκδήλωση θα πάρουν δώρο ένα βιβλίο pocket.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τέσσερις Μικρές Καληνύχτες
Θεατρική παράσταση βασισμένη στη σειρά βιβλίων «Μικρές Καληνύχτες» από την ομάδα Πιτς Φιτίλι
Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, στις 12:30 το μεσημέρι
Τι δουλειά μπορεί να κάνει μια μάγισσα που το μόνο της ταλέντο είναι η περιέργεια; Τι γυρεύουν τρεις μικροί φίλοι στο ρουθούνι ενός γίγαντα; Θα βρεθεί κανείς να εκτιμήσει το τραγούδι ενός φάλτσου νάνου; Ποιον θα διαλέξουν τελικά οι λύκοι για βασιλιά;
Η μουσικοθεατρική ομάδα Πιτς Φιτίλι παρουσιάζει τις Τέσσερις Μικρές Καληνύχτες, μια παράσταση δραματοποιημένης αφήγησης, με ζωντανή, πρωτότυπη μουσική, τραγούδια και διαδραστικά παιχνίδια. Μια Μάγισσα, ένας Λύκος, ένας Γίγαντας και ένας Νάνος μάς παίρνουν απ’ το χέρι και μας ταξιδεύουν σε έναν μαγικό κόσμο, όπου οι «καληνύχτες» ξυπνάνε, οι αδυναμίες γίνονται δύναμη και η διαφορετικότητα πολύτιμο συστατικό για δυνατές και πολύχρωμες φιλίες!
Η παράσταση βασίζεται στα παραμύθια:
Η τρίτη μάγισσα της Μαρίας Αγγελίδου Οι τρεις φίλοι του γίγαντα της Καλλιόπης Κύρδη Ο βασιλιάς λύκος της Ιωάννας Μπαμπέτα Ο φάλτσος νάνος της Ράνιας Μπουμπουρή
από τη σειρά «Μικρές Καληνύχτες» των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Η ομάδα Πίτς Φιτίλι αποτελείται από τη Μαρία Τερζάκη (ηθοποιό, εμψυχώτρια), τη Σταυρούλα Παυλίκου (μουσικό, μουσικοθεραπεύτρια) και τον Δημήτρη Κουφογιώργο (μουσικό, συνθέτη).
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η περιπέτεια της φιλοσοφίας
Φιλοσοφική βραδιά με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του Will Durant και την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, στις 8:30 μ.μ.
Επειδή η φιλοσοφία μάς αφορά όλους και η θέση της δεν είναι μόνο στα βιβλία ούτε στα πανεπιστήμια, αλλά στην καθημερινότητά μας, σας περιμένουμε σε μια βραδιά μύησης
στον κόσμο των σημαντικότερων φιλοσόφων.
Από τον Πλάτωνα έως τον Σανταγιάνα και από τον Φράνσις Μπέικον έως τον Μπέρτραντ Ράσελ, θα γνωρίσουμε τη ζωή και σκέψη των μεγάλων φιλοσόφων.
Ελάτε να κινητοποιήσουμε τη σκέψη μας, και να δούμε πώς η φιλοσοφία μάς βοηθά να ξεπεράσουμε σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα αλλά και πώς μας εμπνέει να ζήσουμε μια ζωή ευρύτερης προοπτικής και αντίληψης.
Παρουσιάζει και συντονίζει ο Νίκος Δήμου.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Το μωρό που του κλέψανε το μπιμπερό και Ο Αναστάσης και η ουρά της στάσης
Δραματοποιημένη αφήγηση των Παραμυθιών Ντορεμυθιών του Ευγένιου Τριβιζά με την ηθοποιό Μαρία Τερζάκη
Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014, στις 12:30 το μεσημέρι
Δύο μασκοφόροι κλέψανε το μπιμπερό από το μικρούλι το μωρό και αυτό ξεκινάει μια ριψοκίνδυνη αποστολή μέσα από κακόφημα λιμάνια με αδίστακτους κακοποιούς, μπαρ με πληρωμένους δολοφόνους και καταγώγια για να βρει το άντρο των κακοποιών και να πάρει πίσω το μπιμπερό του.
Η ηθοποιός Μαρία Τερζάκη αφηγείται το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά και παρασύρει τα παιδιά σε μια αστυνομική περιπέτεια που θα μας κάνει να δούμε τα μωρά και τα μπιμπερό με άλλο μάτι.
Μόλις εξιχνιάσουμε το μυστήριο του κλεμμένου μπιμπερό, θα επιβραβευτούμε παίζοντας ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μνήμης βασισμένο στο παραμύθι ο Αναστάσης και η ουρά της στάσης,
Όλοι μαζί θα διαπιστώσουμε πως δεν πειράζει αν καμιά φορά το λεωφορείο αργήσει. Σκεφτείτε πως είναι ευκαιρία να συναντήσουμε και να γνωρίσουμε ένα σωρό απίθανους τύπους: μουσικούς, στρατηγούς, ψαράδες, κατασκόπους και ό,τι άλλο χωράει η φαντασία του αγαπημένου μας παραμυθά!
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

ΝΕΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Επιμέλεια – Διόρθωση επιστημονικών και δημοσιογραφικών κειμένων, Συναντήσεις με συγγραφείς (διάρκεια: 15 διδακτικές ώρες / 5 συναντήσεις)
Έναρξη: Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου
• Επιστημονική υπεύθυνη – Διδασκαλία – Συντονισμός: Άννα Ιορδανίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
• Αντικείμενο: Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν στην επιμέλεια-διόρθωση επιστημονικών και δημοσιογραφικών κειμένων συζητώντας με γνωστούς επιστήμονες και δημοσιογράφους για τους τρόπους με τους οποίους τα ζητήματα επιμέλειας-διόρθωσης αντιμετωπίστηκαν στα κείμενά τους.
• Μέρα και ώρες μαθημάτων: Πέμπτη και Παρασκευή 16:00-18:30
• Κόστος: 160 € - Για φοιτητές και ανέργους καθώς και για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο Κατάρτισης Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ή κάποιο άλλο συναφές σεμινάριο: 145 €
• Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν είτε το νέο βιβλίο της Άννας Ιορδανίδου Είναι λάθος ή δεν είναι; Ιδού η απορία… είτε κάποιο βιβλίο από τους συγγραφείς που θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο.
Μπορείτε να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ*.
Αναλυτικά: Το σεμινάριο περιλαμβάνει παρουσίαση δημοσιογραφικών και επιστημονικών κειμένων της σύγχρονης ελληνικής και συζήτηση με τους συντάκτες/συγγραφείς τους, ώστε να αναδειχθούν οι διάφορες οπτικές γωνίες αντιμετώπισης των γλωσσικών θεμάτων (από την πλευρά του συντάκτη/συγγραφέα, του εκδοτικού οργανισμού, του επιμελητή/διορθωτή).
Οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται επιλεγμένα δημοσιογραφικά κείμενα και συζητούν ζητήματα ταυτότητας του εντύπου όπου έχουν δημοσιευτεί, ζητήματα τυπογραφικού σχεδιασμού και διαμόρφωσης σελίδων, καθώς και ζητήματα ορθογραφίας, στίξης, λεξιλογίου και σύνταξης. Σε ό,τι αφορά τα επιστημονικά κείμενα, η συζήτηση εστιάζεται στην ιδιαιτερότητα του ύφους, στη διασφάλιση της επιστημονικής εγκυρότητας, καθώς και σε θέματα στίξης, λεξιλογίου, σύνταξης και παρουσίασης της βιβλιογραφίας.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για το σεμινάριο που σας ενδιαφέρει στέλνοντας e-mail στο polychoros@metaixmio.gr. Στο θέμα του ηλεκτρονικού σας μηνύματος θα πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του σεμιναρίου και στο σώμα του να σημειώνονται τα πλήρη στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας).

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν της Λάιονελ Σράιβερ
Η Ίβα ποτέ δεν ήθελε πραγματικά να γίνει μητέρα. Σίγουρα δεν ήθελε να γίνει η μητέρα ενός ψυχρού αγοριού που δολοφόνησε εφτά συμμαθητές του, έναν υπάλληλο της σχολικής καντίνας και μια δημοφιλή καθηγήτριά του λίγες μέρες πριν κλείσει τα δεκάξι. Δύο χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα, παρακολουθούμε την Ίβα να αναλύει με ειλικρίνεια τον γάμο, την καριέρα της, την οικογένειά της, τη σχέση της με τα παιδιά της, το φονικό ξέσπασμα του Κέβιν σε μια σειρά από αφοπλιστικά εξομολογητικές επιστολές που απευθύνονται στον χαμένο σύζυγό της, τον Φράνκλιν.
Το βιβλίο της Σράιβερ έχει προκαλέσει, και δικαίως κατά τη γνώμη μου, πολλές συζητήσεις. Πολλοί έγραψαν ότι είναι ακραίο. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι καθόλου. Εάν παρακολουθήσει κανείς τη Σράιβερ (στα άρθρα που γράφει κατά καιρούς στον ξένο Τύπο και στις συνεντεύξεις της) θα καταλάβει πόσο κοφτή, αιχμηρή, κατηγορηματική είναι, πόσο κατασταλαγμένες απόψεις έχει. Τολμά να μιλήσει για δύσκολα θέματα και φτάνει το μαχαίρι στο κόκαλο. Το βιβλίο έχει επηρεάσει πολλούς σύγχρονους συγγραφείς ως προς το έργο τους, από την Έμα Ντόναχιου έως την Τζίλιαν Φλιν και τη Λίζα Μπαλαντάιν, και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Πρόκειται για ένα βαθιά φιλοσοφικό και ψυχαναλυτικό μυθιστόρημα. Κάθε παράγραφός του είναι αφορμή για μεγάλη φιλοσοφική συζήτηση. Το μυθιστόρημα είναι πολυδιάστατο καθώς δεν θίγει μόνο τη γονεϊκή ευθύνη σε ό,τι αφορά τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και το σημαντικό θέμα της μητρότητας, αλλά και την αρμονία-ισορροπία στον γάμο ενός ζευγαριού με τον ερχομό ενός παιδιού, το δίλημμα μάνα ή εργαζόμενη και πολλά ακόμα που δεν τα ανακαλύπτεις μόνο με την πρώτη ανάγνωση. Για μένα είναι ένα βιβλίο στο οποίο θα ανατρέχω ξανά και ξανά.
Το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο. Η ταινία δεν είναι καθόλου κακή, είναι όμως αρκετά κατώτερη του βιβλίου. Η Λιν Ράμσεϊ, όπως είχε ήδη αποδείξει με το «Morvern Callar», είναι μια εμπνευσμένη σκηνοθέτης που ξέρει να φτιάχνει ατμόσφαιρα και να δημιουργεί έντονες εικόνες. Το καστ είναι επίσης εξαιρετικά πετυχημένο. Από την οσκαρική Τίλντα Σουίντον μέχρι τον Τζον Σ. Ράιλι που ενσαρκώνει τον εγκληματικά άβουλο πατέρα με πειστικότητα και ακρίβεια και τον Έζρα Μίλερ του «Afterschool» που με την όψη και το βλέμμα του μας πείθει για το τι εμπεριέχει το Κακό. Η μόνη αδυναμία της ταινίας είναι το άνευρο και μονοδιάστατο σενάριο που είχε να ανταγωνιστεί το συγκλονιστικό αριστούργημα της Σράιβερ.
Ντόρα Τσακνάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Γραφείου Τύπου στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί ακόμα ένα βιβλίο της Λάιονελ Σράιβερ με τίτλο Αρκετά ως εδώ.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Στείλτε e-mail στο polychoros@metaixmio.gr (θέμα: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ NEWSLETTER), σημειώνοντας το ονοματεπώνυμό σας και μπείτε στην κλήρωση για τρία αντίτυπα του βιβλίου Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν. Ο διαγωνισμός θα λήξει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 14 Νοεμβρίου 2014 και οι τρεις νικητές θα ανακοινωθούν στο επόμενο newsletter. Θα πρέπει να παραλάβουν το δώρο τους από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ έως τις 29 Νοεμβρίου 2014.
Οι τρεις τυχεροί του προηγούμενου διαγωνισμού που κερδίζουν το βιβλίο Κινέζικοι ψίθυροι του Arne Dahl είναι:
1. Θεοδώρα Διαμαντοπούλου
2. Άρτεμις Ελευθερίου
3. Μανώλης Σακαβέλης
Οι νικητές μπορούν να παραλάβουν το δώρο τους από τον Πολυχώρο με την επίδειξη της ταυτότητάς τους έως τις 29 Νοεμβρίου 2014.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: