Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Νέες κυκλοφορίες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ 

Αξέχαστοι καιροί
Λευτέρης Αλεξίου
ISBN: 978-960-03-5817-9

Σαν ήμουνα μικρός, άκουα κάποτε τις γυναίκες του σπιτιού να μου δηγιένται για φαντάσματα. Μα το σπίτι μας δεν ήταν για τέτοια. Δεν ήταν οι γονιοί μου σαν τους άλλους γονιούς. Είχαν έργο να καθαρίζουν απ’ αυτά τα κακά σπέρματα την ψυχή μου. Κατάληξα να γίνω τρανός αρνητής των κάθε λογής φαντασμάτων. Όμως ο καιρός ήρθε να με πείσει για τ’ αντίθετο. Σήμερα δεν πιστεύω μόνο, πως υπάρχουν φαντάσματα, παρά και, πως δεν υπάρχει τίποτ’ άλλο παρά τέτοια!
Ηράκλειο του Μεσοπολέμου. Μια συντροφιά νέων καλλιτεχνών και διανοουμένων ακροβατεί μεταξύ δόξας και ήττας. Ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Τάκης Καλμούχος, ο Βελισσάριος Φρέρης, ο Κώστας Σφακιανάκης και άλλοι γίνονται οι «κρυφοί» πρωταγωνιστές μιας εκ βαθέων εξομολόγησης. Σημαντικός λόγιος της εποχής, ο Λευτέρης Αλεξίου, αδελφός της Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη, στη δύση της ζωής του συνθέτει την αναπαράσταση μιας απουσίας, αναμετράται με τις αγωνίες και τους φόβους του, καταγράφει αθησαύριστα περιστατικά της μακρόχρονης φιλίας του με τον Νίκο Καζαντζάκη σ’ ένα μυθιστορηματικό χρονικό προσδοκιών και διαψεύσεων. Ένα συγκινητικό ντοκουμέντο σε νέα έκδοση, με εισαγωγή και εμπεριστατωμένα σχόλια του Νίκου Χρυσού, που αποκρυπτογραφούν το κείμενο, τους ήρωες και την εποχή τους.

Μελίσσια
Αλέξης Σταμάτης
ISBN: 978-960-03-5809-4
H Αγάπη, grande dame της ελληνικής λογοτεχνίας, βρίσκεται κατάκοιτη στο κρεβάτι της σ’ ένα μεγάλο αρχοντικό στα Μελίσσια. Στον ίδιο χώρο εμφανίζονται ένας μυστηριώδης βοηθός που επιμελείται την αυτοβιογραφία της, τα δύο της παιδιά, ο άντρας της κόρης της και μια παράξενη, γοητευτική κοπέλα. Κάποια στιγμή ένας πίνακας πάνω από το προσκεφάλι της Αγάπης ξυπνάει παλιές πληγές.
Τι ζητάει το κάθε πρόσωπο; Ποιες είναι οι κρυφές προθέσεις του; Τι είναι αλήθεια και τι όχι; Πόσο καθορίζει το παρελθόν τη μοίρα των ανθρώπων;
Με θεατρική ένταση και μέσα σε συγκρουσιακή συχνά ατμόσφαιρα, η «οικογενειακή γιορτή» εξελίσσεται απρόβλεπτα. Το δωμάτιο της Αγάπης μετατρέπεται σταδιακά από ένα σκηνικό που σιγοβράζει σε ένα θάλαμο που εκρήγνυται.
Ένα βιβλίο για τη μνήμη και το πάθος, το τραύμα και την ασθένεια, το «αίμα» της οικογένειας και την ίδια την αφήγησή του.

Φρανκενστάιν Rec
Κώστας Ζάπας
ISBN: 978-960-03-5826-1
Σε μια πόλη φτάνει ένας θίασος που ανεβάζει στη σκηνή τον Φρανκενστάιν, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Μαίρης Σέλλεϋ. Μια νεαρή δημοσιογράφος που ερευνά το μύθο, πιστεύει πως δεν πρόκειται για ένα παραμύθι, αλλά για την αληθινή ιστορία μιας παρέας αλχημιστών, με ιδρυτή τον νεαρό γιατρό Βίκτορ Φρανκενστάιν, που το 1817 κατάφεραν να νικήσουν το θάνατο και να επανέλθουν στη ζωή από τον κόσμο των νεκρών. Παίρνοντας συνεντεύξεις από το θίασο, έρχεται αντιμέτωπη με τους σκοτεινούς ήρωες του μυθιστορήματος, που εμφανίζονται στην πόλη πιο ζωντανοί από ποτέ. Η έρευνα την οδηγεί σε έναν κόσμο τεράτων και τελικά στην αποκάλυψη του μυστικού μιας αιώνιας αγάπης, που κατάφερε να μείνει ζωντανή ακόμα και μετά το θάνατο. Αλλά τι είναι αληθινό και τι υπάρχει μόνο στην φαντασία της; Ποιοι είναι αυτοί οι «ηθοποιοί»; Και γιατί ήρθαν στην πόλη της; Και ποια είναι επιτέλους η νεαρή δημοσιογράφος;
«Η Μαίρη Σέλλεϋ και ο Βίκτορ Φρανκενστάιν σε μια ηλεκτρισμένη συνωμοσία. Αυτό το βιβλίο δίνει μια νέα διάσταση στο περίφημο τέρας και στη δημιουργό του. Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα για τον διάσημο μύθο, μια ευπρόσδεκτη έκπληξη».
–ComicBookMovie
«Ο Φρανκενστάιν, σε σκηνοθεσία του εξαιρετικού Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα, θα ανανεώσει τον κλασικό μύθο της Μαίρης Σέλλεϋ».
–The Hollywood Reporter
«Μια συναρπαστική ανανέωση του κλασσικού, γοτθικού μύθου του Victor Frankenstein με έναν απρόβλεπτο τρόπο».
–Grady Harp, top 10 Hall of Fame Amazon reviewer
«Ένα επικό μυθιστόρημα τρόμου που συνδυάζει την φιλοσοφία, μια ιστορία αγάπης, τρομακτικά ανθρώπινα τέρατα και τον μύθο του Φρανκενστάιν».
–Horror Cabin
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο χρόνος που θα ήθελα
Φάμπιο Βόλο
Μετάφραση: Στέφανος Δημητριάδης
ISBN: 978-960-03-5813-1

«Θα άλλαζα όλα μου τα αύριο για ένα και μόνο χθες», τραγουδά η Τζάνις Τζόπλιν. Και ίσως, το βιβλίο Ο χρόνος που θα ήθελα να είναι ακριβώς αυτό.
Ο Λορέντσο δεν μπορεί να αγαπήσει, ή απλώς δεν μπορεί να το δείξει. Γι’ αυτό και βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο αγάπες που είναι δύσκολο να ξανακερδηθούν: με έναν πατέρα που ίσως και να μην υπήρξε ποτέ και με μία «εκείνη» που έφυγε.
Ίσως το να μεγαλώνουμε σημαίνει να μαθαίνουμε να αγαπάμε και να συγχωρούμε, να κάνουμε ένα μακρύ ταξίδι σε αναζήτηση του χρόνου που έχουμε χάσει και δεν έχουμε πια. Κι αυτή είναι και η διαδρομή που πραγματοποιεί ο Λορέντσο, ένα ταξίδι σε αναζήτηση του ίδιου του εαυτού του και των πιο γνήσιων και δυνατών συναισθημάτων του.
Αυτό το βιβλίο του Φάμπιο Βόλο είναι ισως το πιο αληθινό, το πιο βιωμένο. Ο αναγνώστης βρίσκεται συχνά να γελάει σε στιγμές σαρωτικής ειρωνείας. Μα πάνω απ’ όλα μένει βαθιά επηρεασμένος, ίσως ακόμα και συγκινημένος, όσο και έκπληκτος απ’ το πόσο η ζωή του Λορέντσο μοιάζει μ’ εκείνη του καθένα μας.

Η ζωή ενός άγνωστου άντρα
Αντρέι Μακίν
Μετάφραση: Αγγελική Σιγούρου
ISBN: 978-960-03-5814-8

Η αναχώρηση του ήρωα για την Αγία Πετρούπολη αναγγέλλει ένα από κείνα τα μυστηριώδη ταξίδια όπου αναζητάμε όχι ν’ αλλάξουμε χώρα αλλά ζωή. Ο Σούτοφ, συγγραφέας και πρώην αντικομφορμιστής, ελπίζει να ξεφύγει έτσι από τον αδιέξοδο δεσμό του με τη Λέα, να νιώσει πάλι τη φλόγα των νεανικών του ιδανικών και, κυρίως, να ξαναβρεί τη γυναίκα που αγαπούσε τριάντα χρόνια πριν. Η φυγή του θα τον οδηγήσει σε μια Ρωσία άγνωστη όπου, αγανακτισμένος, κατάπληκτος και αναγκασμένος να προσπαθεί να κατανοήσει την καινούργια πραγματικότητα, μέσα από τη γνωριμία του με έναν άγνωστο άντρα και τις αφηγήσεις του (συγκλονιστικές οι περιγραφές της πολιορκίας του Λένινγκραντ), θ’ ανακαλύψει το πρότυπο ενός έρωτα που θ’ αποκαλυφθεί ως ο αληθινός προορισμός του ταξιδιού του.
Σ’ αυτό το πυκνό και επιβλητικό βιβλίο, ο Μακίν ξαναζωντανεύει το πεπρωμένο της πατρίδας του, μακριά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν την οδυνηρή ανάδυση της «νέας Ρωσίας». Οι ήρωές του επιβεβαιώνουν μέσα από τις πράξεις τους την ορθότητα των λόγων του Ντοστογιέφσκι για την ομορφιά που καλείται να σώσει τον κόσμο.
ΓΕΦΥΡΕΣ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

Το ημερολόγιο ενός δειλού
Βασίλης Παπαθεοδώρου
ISBN: 978-960-03-5835-3
Ο Νίκος και ο Θοδωρής. Ο θύτης και το θύμα. Το χτες και το σήμερα. Με φόντο ένα ιδιωτικό σχολείο ξετυλίγονται δυο προσωπικές αφηγήσεις νίκης και ήττας, χαράς και απόγνωσης, που διασταυρώνονται καθημερινά σε μια βάναυση ιστορία κακοποίησης, σ’ ένα διαρκή βασανισμό. Το bullying. Συμμαθητές και φίλοι, οικογένειες και καθηγητές γίνονται αργά ή γρήγορα μάρτυρες ακραίων συμπεριφορών. Ποιος θα αντιδράσει, πότε και πώς; Υπάρχει τρόπος διαφυγής από αυτή την κατάσταση; Και ποιοι τελικά ευθύνονται για τη διαιώνισή της;
Το νεανικό μυθιστόρημα του Βασίλη Παπαθεοδώρου Το ημερολόγιο ενός δειλού σκιαγραφεί με τον πιο παραστατικό τρόπο καθημερινές καταστάσεις τις οποίες βιώνουν όλο και περισσότερα παιδιά. Πρόκειται για μια κατάδυση στην ψυχολογία των εφήβων, μια εξερεύνηση των πιο σκοτεινών πτυχών του μυαλού τους και των συμπεριφορών τους. Ένα μυθιστόρημα γραμμένο με χιούμορ και πίκρα, που περιγράφει όνειρα και προδοσία, φιλίες κι εγκατάλειψη, αποδοχή και περιθωριοποίηση. Ένα βιβλίο που μιλά για όσα όλοι μας έχουμε νιώσει και σκεφτεί, αλλά ντρεπόμαστε να τα ομολογήσουμε.
ΔΟΚΙΜΙΑ

Εικόνες κρατών
Αθανάσιος Ν. Σαμαράς
ISBN: 978-960-03-5639-7
Η φήμη, η αξιοπιστία, η διεθνής εικόνα κάθε κράτους αποτελούν τόσο παράγοντα ισχύος όσο και πηγή κινδύνου. Η οικονομική κρίση συντέλεσε στην κατάρρευση της διεθνούς εικόνας και της αυτο-εικόνας της Ελλάδας. Η έξοδος από την κρίση απαιτεί την αποτελεσματική διαχείριση της εικόνας της χώρας και προϋποθέτει τη συστηματική αναζήτηση των αιτιών που διαμορφώνουν αυτή την εικόνα. Η πολυδιάσπαση των θεωριών, των φορέων και των προσπαθειών που αφορούν τη διαχείριση της εικόνας δημιουργούν την ανάγκη για γόνιμο διάλογο και προβληματισμό. Το βιβλίο εστιάζει στη στρατηγική επικοινωνία, την ήπια ισχύ και τον ρόλο των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Καλύπτει θεματικές όπως οι διεθνείς δημόσιες σχέσεις, η δημόσια διπλωματία, η πολιτιστική διπλωματία, το λόμπι, το nation branding, η διπλωματία των πολιτών, η λειτουργία του μηχανισμού παραγωγής των ειδήσεων, η επίδραση των γεγονότων και η επίδραση των κομματικών στρατηγικών και της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Στόχος είναι να ανασυγκροτηθεί ένας κατακερματισμένος χώρος προβληματισμού και δράσης σε ενιαίο πεδίο, προσφέροντας μια χρηστική εργαλειοθήκη εννοιών και τεχνικών σε κάθε ενδιαφερόμενο.  

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ 

Αναμνήσεις ενός Αθηναίου
Γιάννης Καιροφύλας
ISBN: 978-960-03-5832-2
Οι αναμνήσεις σε γυρίζουν πίσω στις όμορφες εκείνες εποχές που δεν ξεχνιούνται και σε κάνουν συχνά να ξαναζείς τις ευτυχισμένες μέρες των νεανικών σου χρόνων που τώρα τις νοσταλγείς· πολλές φορές όμως θυμάσαι και τις δύσκολες ώρες, τα δίσεκτα χρόνια, που θέλεις να ξεχνάς, γιατί σου μαύρισαν κάποτε την ψυχή.
Παλιός Αθηναίος, με πολλά χρόνια στην πλάτη του, ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου μάς γυρίζει πίσω στα προ του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου παιδικά του χρόνια, μας μιλάει για τη μαύρη Κατοχή της περιόδου 1941-1944 και φτάνει στη μεταπολεμική περίοδο, που συνθέτουν οι δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70, θυμίζοντάς μας όσα ζήσαμε εκείνη την εποχή των μεγάλων αλλαγών που έγιναν στην Αθήνα, σε αυτή την όμορφη αλλά και ταλαιπωρημένη πόλη όπου ζούμε και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: