Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ




ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η περιπέτεια της φιλοσοφίας
Φιλοσοφική βραδιά με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του Will Durant και την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, στις 8:30 μ.μ.
Επειδή η φιλοσοφία μάς αφορά όλους και η θέση της δεν είναι μόνο στα βιβλία ούτε στα πανεπιστήμια, αλλά στην καθημερινότητά μας, σας περιμένουμε σε μια βραδιά μύησης
στον κόσμο των σημαντικότερων φιλοσόφων.
Από τον Πλάτωνα έως τον Σανταγιάνα και από τον Φράνσις Μπέικον έως τον Μπέρτραντ Ράσελ, θα γνωρίσουμε τη ζωή και σκέψη των μεγάλων φιλοσόφων.
Ελάτε να κινητοποιήσουμε τη σκέψη μας, και να δούμε πώς η φιλοσοφία μάς βοηθά να ξεπεράσουμε σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα αλλά και πώς μας εμπνέει να ζήσουμε μια ζωή ευρύτερης προοπτικής και αντίληψης.
Παρουσιάζει και συντονίζει ο Νίκος Δήμου.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Το μωρό που του κλέψανε το μπιμπερό και Ο Αναστάσης και η ουρά της στάσης
Δραματοποιημένη αφήγηση των Παραμυθιών Ντορεμυθιών του Ευγένιου Τριβιζά με την ηθοποιό Μαρία Τερζάκη
Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014, στις 12:30 το μεσημέρι
Δύο μασκοφόροι κλέψανε το μπιμπερό από το μικρούλι το μωρό και αυτό ξεκινάει μια ριψοκίνδυνη αποστολή μέσα από κακόφημα λιμάνια με αδίστακτους κακοποιούς, μπαρ με πληρωμένους δολοφόνους και καταγώγια για να βρει το άντρο των κακοποιών και να πάρει πίσω το μπιμπερό του.
Η ηθοποιός Μαρία Τερζάκη αφηγείται το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά και παρασύρει τα παιδιά σε μια αστυνομική περιπέτεια που θα μας κάνει να δούμε τα μωρά και τα μπιμπερό με άλλο μάτι.
Μόλις εξιχνιάσουμε το μυστήριο του κλεμμένου μπιμπερό, θα επιβραβευτούμε παίζοντας ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μνήμης βασισμένο στο παραμύθι ο Αναστάσης και η ουρά της στάσης,
Όλοι μαζί θα διαπιστώσουμε πως δεν πειράζει αν καμιά φορά το λεωφορείο αργήσει. Σκεφτείτε πως είναι ευκαιρία να συναντήσουμε και να γνωρίσουμε ένα σωρό απίθανους τύπους: μουσικούς, στρατηγούς, ψαράδες, κατασκόπους και ό,τι άλλο χωράει η φαντασία του αγαπημένου μας παραμυθά!
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).



ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
Η συμβολή των παιδικών ταινιών της Disney / Pixar στην ανάδειξη ηθικών αξιών και προτύπων συμπεριφοράς
Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014, στις 7 μ.μ.
Είναι ευρέως γνωστό ότι τα παιδιά αγαπούν την τηλεόραση. Δείχνουν μάλιστα ιδιαίτερη προτίμηση στις παιδικές ταινίες της Disney / Pixar, μέσα από τις οποίες γνωρίζουν νέους ήρωες, ακολουθούν τις ιστορίες τους, ταυτίζονται με αυτούς και προσπαθούν να τους μιμηθούν.
Ένας υπέροχος τρόπος, λοιπόν, για να έρθουμε κοντά στα παιδιά είναι να αξιοποιήσουμε κατάλληλα τα ερεθίσματα που λαμβάνουν από τις ταινίες αυτές και τους πρωταγωνιστές τους.
Με αφορμή τις αγαπημένες τους ταινίες μπορούμε να οργανώσουμε δραστηριότητες, να συζητήσουμε διάφορους προβληματισμούς τους, να τους περάσουμε μηνύματα και να τα βοηθήσουμε να αναγνωρίσουν, να εκφράσουν, αλλά και να διαχειριστούν κατάλληλα τα συναισθήματά τους.
Στην ημερίδα μας δύο εκπαιδευτικοί και μία ψυχολόγος συζητούν και προτείνουν τρόπους ανάπτυξης των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών, και καλλιέργειας των ηθικών αξιών με όχημα το σινεμά και τους αγαπημένους τους ήρωες.
Εισηγητές:
Δρ Λήδα Αναγνωστάκη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων
Γκέλη Μανούσου, εκπαιδευτικός
Νίκος Παπαδόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά ενός οποιουδήποτε βιβλίου της Disney από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 7 ευρώ. Δείτε ΕΔΩ τα βιβλία της Disney που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα και ειδικότητα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ DISNEY / PIXAR). Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αφιέρωμα στη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Άλις Μονρό
Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014, στις 8 μ.μ.
Θα μιλήσουν η Αργυρώ Μαντόγλου, συγγραφέας, μεταφράστρια, κριτικός λογοτεχνίας, ο Νίκος Ξένιος, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, δημοσιογράφος,
και η Σοφία Σκουλικάρη, μεταφράστρια των βιβλίων της Άλις Μονρό.
Συντονίζει ο Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας και διευθυντής του bookpress.gr.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ


Η θάλασσα έφυγε της Αθηνάς Χατζή
Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014, στις 7:30 μ.μ.
Γιορτινή βραδιά με τη συγγραφέα Αθηνά Χατζή με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα. Σας περιμένουμε για ποτό και κουβέντα με καλή μουσική από το σάουντρακ του βιβλίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Το φανταστικό ημερολόγιο της Μπεατρίς της Λάιλα Ρασίντ
Εργαστήρι για κορίτσια από 9 ετών μαζί με τις μαμάδες τους
Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Μαρέττας Σιδηροπούλου συζητάμε για το πώς μπορείς να έρθεις πιο κοντά με τη μητέρα σου μέσα από ένα κοινό ημερολόγιο.
Μια ιδέα που απευθύνεται σε κορίτσια ηλικίας από 9 ετών και δίνει τη δυνατότητα σ’ εσένα και τη μαμά σου να γνωρίσετε η μία την άλλη, με έναν καινούριο τρόπο, μέσα από την καθημερινή γραφή.
Με το κοινό ημερολόγιο μαμάς-κόρης μοιραζόμαστε τις ανησυχίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας για τους φίλους μας και το καθετί, και το πώς νιώθουμε που μεγαλώνουμε. Σχεδιάζουμε, φτιάχνουμε λίστες και ό,τι μας έρχεται στο μυαλό. Πάνω απ’ όλα γινόμαστε φίλες. Έτσι, το ημερολόγιο γίνεται σημείο συνάντησης δύο διαφορετικών οπτικών και βοηθάει στην επικοινωνία, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει πολύς χρόνος μεταξύ σας.
Η Μαρέττα Σιδηροπούλου είναι εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στη δημιουργική γραφή
και διδακτορική διατριβή στην ανάγνωση και τις χρήσεις των βιβλίων.
Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά ενός βιβλίου της σειράς «Το φανταστικό ημερολόγιο της Μπεατρίς». Δείτε ΕΔΩ όλα τα βιβλία της σειράς.
Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΝΕΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Επιμέλεια – Διόρθωση επιστημονικών και δημοσιογραφικών κειμένων, Συναντήσεις με συγγραφείς (διάρκεια: 15 διδακτικές ώρες / 5 συναντήσεις)
Έναρξη: Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου
• Επιστημονική υπεύθυνη – Διδασκαλία – Συντονισμός: Άννα Ιορδανίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
• Αντικείμενο: Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν στην επιμέλεια-διόρθωση επιστημονικών και δημοσιογραφικών κειμένων συζητώντας με γνωστούς επιστήμονες και δημοσιογράφους για τους τρόπους με τους οποίους τα ζητήματα επιμέλειας-διόρθωσης αντιμετωπίστηκαν στα κείμενά τους.
• Μέρα και ώρες μαθημάτων: Πέμπτη και Παρασκευή 16:00-18:30
• Κόστος: 160 € - Για φοιτητές και ανέργους καθώς και για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο Κατάρτισης Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ή κάποιο άλλο συναφές σεμινάριο: 145 €
• Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν είτε το νέο βιβλίο της Άννας Ιορδανίδου Είναι λάθος ή δεν είναι; Ιδού η απορία… είτε κάποιο βιβλίο από τους συγγραφείς που θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο.
Μπορείτε να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ*.
Αναλυτικά: Το σεμινάριο περιλαμβάνει παρουσίαση δημοσιογραφικών και επιστημονικών κειμένων της σύγχρονης ελληνικής και συζήτηση με τους συντάκτες/συγγραφείς τους, ώστε να αναδειχθούν οι διάφορες οπτικές γωνίες αντιμετώπισης των γλωσσικών θεμάτων (από την πλευρά του συντάκτη/συγγραφέα, του εκδοτικού οργανισμού, του επιμελητή/διορθωτή).
Οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται επιλεγμένα δημοσιογραφικά κείμενα και συζητούν ζητήματα ταυτότητας του εντύπου όπου έχουν δημοσιευτεί, ζητήματα τυπογραφικού σχεδιασμού και διαμόρφωσης σελίδων, καθώς και ζητήματα ορθογραφίας, στίξης, λεξιλογίου και σύνταξης. Σε ό,τι αφορά τα επιστημονικά κείμενα, η συζήτηση εστιάζεται στην ιδιαιτερότητα του ύφους, στη διασφάλιση της επιστημονικής εγκυρότητας, καθώς και σε θέματα στίξης, λεξιλογίου, σύνταξης και παρουσίασης της βιβλιογραφίας.
Οι συγγραφείς και δημοσιογράφοι που θα φιλοξενηθούν στο σεμινάριο είναι:
• Δημήτρης Μαστρογιαννίτης στις 4 Δεκεμβρίου
• Μικέλα Χαρτουλάρη στις 5 Δεκεμβρίου
• Κωστής Παπαϊωάννου στις 12 Δεκεμβρίου για το βιβλίο του Τα «καθαρά χέρια» της Χρυσής Αυγής, Εφαρμογές ναζιστικής καθαρότητας (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)
• Δημήτρης Κυρτάτας στις 18 Δεκεμβρίου για το βιβλίο του Μαθήματα από την αθηναϊκή δημοκρατία (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου)
• Στις 11 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί το βιβλίο Η άγνωστη πλευρά του Βυζαντίου (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) των Γιάννη Γρυντάκη, Γιώργου Δάλκου, Άγγελου Χόρτη και Έκτορα Χόρτη
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο στέλνοντας e-mail στο polychoros@metaixmio.gr. Στο θέμα του ηλεκτρονικού σας μηνύματος θα πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του σεμιναρίου και στο σώμα του να σημειώνονται τα πλήρη στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας).



ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Οι τρεις τυχεροί του διαγωνισμού μας που κερδίζουν το βιβλίο Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν της Λάιονελ Σράιβερ είναι:
1. Δημήτρης Ανδριανός
2. Μαρία Γιαμούρη
3. Μαρία Ζαχαριάδου
Οι νικητές μπορούν να παραλάβουν το δώρο τους από τον Πολυχώρο με την επίδειξη της ταυτότητάς τους έως τις 29 Νοεμβρίου 2014.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: