Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

FestivalNews #498
H αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Αιώνα άνοιξε με ρυθμούς χιπ χοπ την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015, στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον. Ακολούθησε  η προβολή του ντοκιμαντέρ Επιχείρηση χιπ χοπ του Μπριν Έβανς, μια αισιόδοξη ταινία με ήρωες ηλικιωμένους χιπ χόπερς από τη Νέα Ζηλανδία. Με αφορμή την ταινία έναρξης, η τελετή ξεκίνησε με την ομάδα χορευτών χιπ χοπ Mother Funkerz από τη Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσίασε στη σκηνή ένα θεαματικό χορευτικό, που χειροκροτήθηκε από το κοινό.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ιδρυτής-διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Δημήτρης Εϊπίδης, καλωσόρισε στη 17η διοργάνωση τους θεατές, τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και τους θεσμικούς φορείς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο έκφρασης και ενημέρωσης για θέματα που αφορούν όλους μας». Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, ο κ. Εϊπίδης τόνισε: «Θα προβληθούν 168 ταινίες από 45 χώρες. Έντεκα ακόμη ταινίες θα προβληθούν στην πρωινή ζώνη "Ντοκιμαντέρ για παιδιά’". Θα γίνουν δύο αφιερώματα: στον Αυστριακό πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Χούμπερτ Ζάουπερ, και στον Ρουμάνο Αλεξάντρου Σόλομον, που είναι απόψε μαζί μας». 
 
 
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΞΕΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες Σιλβί Ροκάμπ (Αγάπα τη φύση σου), Ζαν-Μισέλ Καρέ (Πούτιν για πάντα;), Μπριν Έβανς (Επιχείρηση χιπ χοπ), Τζούλιετ Μπράουν (Οικολογική καταστροφή – Φωνές απ’ τον Παράδεισο) και Μάικλ Μάθεσον Μίλερ (Φτώχεια ΑΕ).
  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΛΕΞΑΝΤΡΟΥ ΣΟΛΟΜΟΝ
«Πάντα υπάρχει μυθοπλασία στο ντοκιμαντέρ. Ο κόσμος πιστεύει ότι ένα ντοκιμαντέρ είναι απόλυτα αντικειμενικό, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο ρουμανικό σινεμά μία προσέγγιση ντοκιμενταρίστικη».
  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες Φίλιππος Κουτσαφτής (Αρκαδία χαίρε), Λώρα Μαραγκουδάκη (Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια) και Άγγελος Ράλλης & Χανς Ούλριχ Γκεσλ (Ένας τόπος για όλους).
 
 
 
 
Ντοκιμαντέρ για παιδιά
​Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα παρουσιάζει και φέτος μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες τεκμηρίωσης, που έχουν γυριστεί ειδικά για παιδιά και εφήβους. Οι ταινίες προέρχονται από την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Ναμίμπια, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τη Νορβηγία, τη Μεγ. Βρετανία, τη Νότιο Αφρική, τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, τη Δανία και τη Γαλλία. Τα ντοκιμαντέρ θα παιχτούν σε ειδικές προβολές για σχολεία από τη Δευτέρα 16 έως και την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015. Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη. Η ζώνη εκπαιδευτικών προβολών του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα φιλοδοξεί να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για το ντοκιμαντέρ και να τους εξοικειώσει με το συγκεκριμένο αφηγηματικό είδος.
 
Live Cinema
Προβολή ντοκιμαντέρ με συνοδεία ζωντανής μουσικής
(Ολύμπιον, Κυριακή 15 Μαρτίου, 20:30)
Πώς συνδυάζονται τα ρεκόρ Γκίνες, ένα ντοκιμαντέρ, μια εξαμελής μπάντα κι ένας αφηγητής; Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να το ανακαλύψει, σε μια μοναδική παράσταση-προβολή της ταινίας Μέτρο πάντων του Σαμ Γκριν, με συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ.
 
Doc Market
(Ξενoδοχείο Ηλέκτρα, Αίθουσα Bυζάντιον 15-21 Μαρτίου, καθημερινά 10:00-20:00)
Στον 17ο πλέον χρόνο της, η Αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα, μπορεί να περηφανεύεται για την πορεία που έχει διανύσει μέχρι τώρα. Ακέραιο και πολύτιμο κομμάτι του Φεστιβάλ, η Αγορά ξεκίνησε μεν ως μια βαλκανική αγορά που φιλοξενούσε αγοραστές και ταινίες από τα Βαλκάνια, αλλά πλέον έχει καθιερωθεί ως ένας τόπος όπου δημιουργοί απ’ όλο τον κόσμο συναντούν εκπροσώπους τηλεοπτικών σταθμών (ευρωπαϊκών ως επί το πλείστον, αλλά και αμερικανικών και ασιατικών), με απώτερο σκοπό την προώθηση και πώληση των ταινιών τους. Η προσέλευση αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και αποδεικνύει πως η Θεσσαλονίκη έχει πλέον κατοχυρώσει τη θέση της ως ένα σταυροδρόμι παγκόσμιας πολιτιστικής και εμπορικής συναλλαγής.
 
Κουβεντιάζοντας
(Ξενοδοχείο Ηλέκτρα, Αίθουσα Excelsior, 15-21 Μαρτίου, 16:00-17:30)
Η παράλληλη αυτή εκδήλωση επιστρέφει και στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, αφού ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων την κατέστησε θεσμό, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Η καθημερινή αυτή στρογγυλή τράπεζα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα γνωριμίας και επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων και ξένων προσκεκλημένων του Φεστιβάλ. Οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε διαπιστευμένους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: