Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΤΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

Πολύς ο θόρυβος που γίνεται τις τελευταίες μέρες και αφορά τα Νέα Μουδανιά. Θόρυβος που ξεκίνησε από ρεπορτάζ τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, και η είδηση, γέμισε ΟΛΑ τα ηλεκτρονικά (και όχι μόνο) ΜΜΕ τόσο της χώρας, όσο και στο εξωτερικό! Το ΘΕΜΑ, έχει να κάνει με οστά και άλλα είδη νεκρών τα οποία κατέληξαν στους κάδους απορριμμάτων και μπαζων του νεκροταφείου! Οι κάτοικοι της πόλης είναι ΕΞΑΛΛΟΙ με τον Δήμο, αλλά ας δούμε λίγο την είδηση όπως κυκλοφορεί, και θα τα πούμε στη συνέχεια.
«Χαλκιδική: Ξεθάβουν τους νεκρούς και πετούν τα οστά τους στα σκουπίδια

Αθήνα
Σοκάρουν οι εικόνες στο κοιμητήριο των Νέων Μουδανιών στη Νέα Προποντίδα της Χαλκιδικής, όπου σοροί ξεθάβονται και πετιούνται σε κάδους απορριμμάτων. Αιτία ήταν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νέας Προποντίδας, το οποίο επέβαλε ειδικό τέλος ταφής, το οποίο για τους μη δημότες της περιοχής να φτάνει τα 1.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα στο κοιμητήριο των Νέων Μουδανιών έλαβαν χώρα αλλεπάλληλες εκταφές νεκρών μετά την απόφαση αναπροσαρμογής των τελών (592/2014), σύμφωνα με την οποία ορίζονται τα εξής ποσά:
Κατά οικογενειακή μερίδα δημοτών 10 ευρώ κατ' έτος.
Για μη δημότες και μη κατοίκους 1.000 ευρώ κατ' έτος.
Για μη δημότες, εφόσον βεβαιώνεται η μόνιμη κατοικία στην περιοχή τα τελευταία πέντε χρόνια, 500 ευρώ κατ' έτος.
Σε περίπτωση εγγεγραμμένου στα δημοτολόγια που μεταδημότευσε, 500 ευρώ κατ' έτος.
Επίσης, για τη διατήρηση μονού τάφου μετά την επταετία επιβάλλεται τέλος διατήρησης 300 ευρώ, για διπλό τάφο 500 ευρώ και για τριπλό τάφο 800 ευρώ.
«Με αυτά τα ποσά ο κόσμος αναγκάζεται να βγάλει τους νεκρούς, χωρίς να υπάρχει δημοτικός υπάλληλος για αυτήν τη δουλειά» λέει στο in.gr ο Τριαντάφυλλος Χερουβείμ, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών στην περιοχή των Νέων Μουδανιών, με αποτέλεσμα, όπως προσθέτει, «οι συγγενείς να απευθύνονται σε μετανάστες για να γίνει η εκταφή, πληρώνοντας περίπου 100 ευρώ, δίχως αυτοί οι άνθρωποι να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις».
«Ως εκ τούτου, οι συγγενείς παίρνουν μεν κάποια οστά και το κρανίο στην οστεοθήκη, αλλά αφού οι συγκεκριμένοι εργάτες δεν έχουν την απαιτούμενη ειδίκευση, δεν ακολουθείται η σωστή διαδικασία» εξηγεί ο κ. Χερουβείμ για τις αποτροπιαστικές εικόνες από το κοιμητήριο των Νέων Μουδανιών.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, τόνισε πως «έχουμε 22 νεκροταφεία και δεν μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό. Τι να πρωτοκάνουμε; Να καθαρίσουμε τις παραλίες, να μαζέψουμε τα σκουπίδια;» διερωτάται και καταλήγει λέγοντας «είμαστε τουριστικός δήμος, αφού η Θεσσαλονίκη είναι σε απόσταση αναπνοής και μέχρι πριν λίγα χρόνια όποιος πέθαινε στη Θεσσαλονίκη, τον έθαβαν σε εμάς, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα νεκροταφεία μας».
Άγγελος Προβολισιάνος
Newsroom ΔΟΛ»

Εδώ είμαστε…..
Βγήκε ο «τιμοκατάλογος» λοιπόν, πάρθηκαν οι «αποφάσεις» για εκταφές, και άρχισαν τα «όργανα». Να μην σχολιάσω τις δικαιολογίες του Δημάρχου που προσπάθησε να μαζέψει τα αμάζευτα, απλά, θα απαντήσω στην τελευταία ενότητα των δηλώσεων του. ΟΧΙ κύριε Δήμαρχε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΡΩΜΙΑ, ΣΤΗ ΔΥΣΩΔΙΑ, ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ, ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΕΤΣΙ, ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΤΡΥΠΕΣ, ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Να σας θυμίσω, γιατί είστε στο Δήμο ΧΡΟΝΙΑ, πως για το θέμα του νεκροταφείου, ΔΕΝ ήταν λίγοι εκείνοι που φώναζαν και έλεγαν ότι το συγκεκριμένο, η πρέπει να «επεκταθεί» γιατί η πόλη μεγάλωσε, η θα πρέπει να γίνει καινούργιο σε άλλο σημείο.
ΤΩΡΑ θυμηθήκατε να λειτουργήσει «βάσει κανονισμού» όπως τα νεκροταφεία των πόλεων; Και μάλιστα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, έρχεστε και βάζετε «τιμοκατάλογους», γνωρίζοντας ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα, άρα τι θα κάνει, θα ξεθάψει όπως μπορεί τον νεκρό του. Και φυσικά, η ΑΣΕΒΕΙΑ προς τους ζωντανούς, προς τους δημότες σας, εκείνους που σας ψηφίσαν και εκείνους που δε σας ψήφισαν, επεκτείνεται και στους νεκρούς τους.
Αναρωτιέμαι γιατί να πετάτε τα κόκαλα των νεκρών στους κάδους, αφού τα Μουδανιά έχουν τόσα αδέσποτα….
Το λόγο έχει η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, και η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ.
Αυτό δεν θα περάσει έτσι, να είστε σίγουροι ΟΛΟΙ εκεί μέσα στο δήμο.

Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: