Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΚΕΔΡΟΣ | νέες εκδόσεις |ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015

Σας ενημερώνουμε για τις νέες εκδόσεις μας που μόλις κυκλοφόρησαν.
Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι:

το βιβλίο ΜΑ, ΜΠΑΜΠΑ, ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ! της Παναγιώτας Πλησή
τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας
του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου
και
το ΑΪΒΑΛΙ μας ταξιδεύει...
κυκλοφόρησε στα γαλλικά, από τις εκδόσεις Steinkis.
 
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΙΣΤΗΝΟΣ - ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΙ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ
Γιώργος Αριστηνός
ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΙ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ
Δοκίμια για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό
Δοκίμια, άρθρα, κριτικές, scripta minima, αναγνωστική εμπειρία πολλών χρόνων, κείμενα άλλα δημοσιευμένα και άλλα ανέκδοτα, όλα όμως «ανασκολοπισμένα» (αναταγμένα και διορθωμένα) ώστε να αποτελούν εντελώς νέο υλικό, ιδού το περιεχόμενο αυτού του τόμου. Ο μοντερνισμός, ο μεταμοντερνισμός, η παράδοση, οι μεγάλοι σταθμοί της λογοτεχνίας που άλλαξαν τις αναγνωστικές μας έξεις, ο λεγόμενος ελληνοκεντρισμός και οι παθολογικές συμφύσεις του, οι διακειμενικές σχέσεις στο αρχιπέλαγος της γραφής, τα «λοξά» αιρετικά ή ανορθόδοξα έργα είναι τα θέματα που απασχολούν τον συγγραφέα στον παρόντα τόμο, με ψυχαναγκαστική μάλιστα ένταση. Ένταση που δεν σχετίζεται με κάποια έννοια αποστολικής διακονίας απέναντι στην τέχνη του γράφειν, αλλά με το στιλ (λίγο μπλαζέ, λίγο κυνικό) του γράφοντος που θεωρεί τη λογοτεχνία επικίνδυνη (αφού αντί να εξανθρωπίζει εξιδανικεύει) για τον κόσμο. Περισσότερα
 
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ - ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
Δημοσθένης Παπαμάρκος
ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

(2η έκδοση - Νέο εξώφυλλο)

Δώδεκα διηγήματα για την αδελφική αγάπη και την εκδίκηση, την ανία και την τρέλα, το παράδοξο της ταυτότητας και τη μοναχική πορεία προς το θάνατο. Αναμειγνύοντας το φανταστικό με το ρεαλισμό και το ανοίκειο με το καθημερινό, οι ιστορίες αυτές μιλούν για την αγωνιώδη αναμέτρηση με το χρόνο και την
πραγματικότητα, αλλά και για τη δημιουργική μεταποίησή τους.
Οι ήρωες της ΜεταΠοίησης, χωρίς να ζητούν κατανόηση ή συγχώρηση, αφηγούνται σε πρώτο ενικό, αιφνιδιάζοντας τον αναγνώστη με την παραδοξότητα, την αμεσότητα και τη βίαιη τρυφερότητά τους.
Περισσότερα
 
ΠΑΝΟΣ ΤΣΕΡΟΛΑΣ - ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
Πάνος Τσερόλας
ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

Σε μια χώρα και σε μια εποχή που δεν κατονομάζονται, ένας νεαρός άντρας περιπλανιέται σ' έναν ζοφερό τόπο, στις στάχτες μιας ανεξήγητης ολικής καταστροφής. Αναζητώντας προορισμό και νόημα στη ζωή του, θα επιδιώξει να ξανασυναντηθεί με το παρελθόν του και θα διασχίσει την καμένη ενδοχώρα για να εκπληρώσει ένα παράλογο ταξίδι: να περάσει τη θάλασσα για να βρει τα ίχνη ενός παλιού του έρωτα.
Η Ασημένια θάλασσα είναι ένα μυθιστόρημα για την άρνηση του ανθρώπου να πεθάνει την ώρα που ο κόσμος γύρω του καταρρέει. Μια ιστορία επιβίωσης και αντίστασης στην επιβαλλόμενη δυστοπία.
Περισσότερα
 
ΛΟΥΚΙΑ ΜΑΝΩΚΑ - ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Λουκία Μανώκα
ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Μια σύγχρονη γυναίκα που λατρεύει τα μαθηματικά και εκφράζεται μέσα από τους αριθμούς. Μια γυναίκα με σύνθετες σχέσεις με την οικογένειά της, όπως και με το φιλικό και εργασιακό της περιβάλλον, πάντα κάτω από τη σκιά των αριθμών. Ο έρωτας, οι εμμονές και οι προσωπικές της επιλογές σημαδεύουν τη ζωή της. Οδηγείται σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις και παγιδεύεται. Άραγε φταίνε τα γεγονότα ή ο ίδιος της ο εαυτός που την ωθεί στον αφανισμό; Ένα παιχνίδι αριθμών και συναισθημάτων. Ένας επικίνδυνος αγώνας δρόμου ανάμεσα στη λογική και στη φαντασία, γεμάτος απρόοπτα.
Περισσότερα
 
ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΗ-ΚΑΛΑΜΑΡΗ - ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ
Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη
ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ


Η Περεζιά, η πιστή παραμάνα της Μαντώς, της «Ηρωίδας της Μυκόνου», απογόνου της ένδοξης οικογένειας των Μαυρογένη, αφηγείται τη συναρπαστική ζωή της κυράς της. Μας οδηγεί σε ένα ταξίδι στους δρόμους της Ιστορίας και του θρύλου, πλημμυρισμένο με εικόνες και αποκαλύψεις που συγκλονίζουν.

Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει στο χαρτί μια αξέχαστη ηρωίδα της ελληνικής ανεξαρτησίας.
Περισσότερα
 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΙΤΤΑΣ - ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΑΪΚΟΥ
Ανδρέας Πίττας
ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΑΪΚΟΥ

(1966-2003)

Λίγα λόγια για τα χαϊκού
Θυμάμαι όταν πρωτοδιάβασα χαϊκού το 1965 στα γερμανικά. Η δύναμη της εικόνας, η αίσθηση του κεραυνοβόλου, η λακωνική αντιμετώπιση της εμπειρίας μέσα σε λίγες συλλαβές, η τρομακτική οικονομία των λέξεων με άφησαν κυριολεκτικά άφωνο. Οι μεγάλοι «μάστορες» με τον θρύλο που τους περιέβαλλε, ο Basho, ο Buson, ο Issa και αργότερα ο Shiki – σε μεταφράσεις φυσικά –, με γοήτευσαν και με γοητεύουν μέχρι σήμερα. Αν και ο τελευταίος «κλασικός», ο Masaoka Shiki, πέθανε στις αρχές του 20ού αιώνα, το χαϊκού από τότε έχει διαδοθεί σε πολλές χώρες και γλώσσες. Έχουν γραφτεί χιλιάδες ποιήματα, κυκλοφορούν πολυάριθμα περιοδικά, φυλλάδια, βιβλία από καινούργιες γραφές χαϊκού. Σκέφτομαι ότι αυτή η ποίηση είναι καθαρό προϊόν της ιαπωνικής παράδοσης και γλώσσας, ακόμα και θρησκείας – να μην ξεχνάμε πόσο βαθιά ήταν στο Ζεν ο Basho και οι άλλοι κλασικοί μάστορές του. Περισσότερα
για τους μικρούς μας φίλους
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΛΙΑΦΑ - ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ
Aλεξάνδρα Κλιάφα
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ

Εικονογράφηση: Ευτυχία Τσουκαλά
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Εποχή των παγετώνων. Οι άνθρωποι ζουν σ’ ένα περιβάλλον ιδιαίτερα εχθρικό και αντιμετωπίζουν καθημερινά σοβαρούς κινδύνους. Η δωδεκάχρονη Αλμάρ είναι κόρη της Σίλο, της σαμάνου της φυλής. Η νεαρή κοπέλα θέλει να γίνει κυνηγός, κι ας μην το επιτρέπουν οι κανόνες της φυλής της.
Χάρη στη βοήθεια του Κίμο - ενός άντρα που είχε χάσει ολόκληρη τη φυλή του σε μια επίθεση των Άλλων, αυτών των τρομερά άγριων ανθρώπων - η Αλμάρ θα διδαχτεί τα μυστικά του κυνηγιού και του πολέμου.

Ένα μυθιστόρημα που αποτυπώνει με ζωντάνια την ατμόσφαιρα της προϊστορικής εποχής και την καθημερινότητα των ανθρώπων της. Η ιστορία του βιβλίου είναι εμπνευσμένη από μια πραγματική παλαιοντολογική ανακάλυψη
. Περισσότερα
ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ - 33. ΕΦΤΑΣΕ... Η ΠΑΤΙ ΣΠΡΙΝΓΚ!
Τζερόνιμο Στίλτον
ΣΕΙΡΑ: ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
33. ΕΦΤΑΣΕ... Η ΠΑΤΙ ΣΠΡΙΝΓΚ!

Αγαπητά μου τρωκτικά,
Εδώ στην Ποντικόνησο, όλα τα βιβλία μου έχουν γίνει μπεστ σέλερ. Πρόκειται για ξεκαρδιστικές περιπέτειες, πιο τρυφερές από τη φέτα , πιο νόστιμες από τη γραβιέρα και πιο αρωματικές από την παρμεζάνα… Είναι ιστορίες που θα σας μείνουν αξέχαστες, σας το εγγυώμαι εγώ, ο Τζερόνιμο Στίλτον.

«Ένα πρωινό όπως όλα τα άλλα, βρισκόμουν στο γραφείο μου και εργαζόμουν, όταν δέχτηκα ένα τηλεφώνημα… Μα τα χίλια κεφαλοτύρια, ούτε που το φανταζόμουν ότι θα είχε τέτοια κατάληξη! Ξαφνική αναχώρηση για την Αυστραλία και… πριν καν το καταλάβω είχα χαθεί στο πυκνό δάσος. Μπρρρ, τι τρομάρα!»

 Περισσότερα
ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ - 34. Η ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΟΥ
Τζερόνιμο Στίλτον
ΣΕΙΡΑ: ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
34. Η ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
ΤΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΟΥ

«Η Ποντικούπολη κινδυνεύει! Χιλιάδες μπλε καβούρια έχουν κατακλύσει την πόλη και ορμάνε σε ό,τι μπορούν να αρπάξουν οι δαγκάνες τους. Την επίθεση αυτή έχει οργανώσει ο Θαλάσσιος Θαλασσομάχος, ένα τρομερά μοχθηρό πλάσμα, που διαθέτει ένα όπλο ακόμη πιο ισχυρό: ένα γιγάντιο μπλε καλαμάρι, που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τσουνάμι! Για να σώσουν την Ποντικούπολη, ο Τζερόνιμο Στίλτον και ο Ηρακλής Ποντιρό πρέπει να φτάσουν με το υποβρύχιό τους μέχρι... τα πιο βαθιά βάθη του ωκεανού!»
 Περισσότερα
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Η έκθεση ΑΪΒΑΛΙ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ πάει στη Λάρισα. Δείτε εδώ όλες τις εκδηλώσεις μας, για μικρούς και μεγάλους.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Η νικήτρια του μηνιαίου διαγωνισμού μας
είναι η κυρία
MΑΡΙΑ ΜΕΤΖΑΚΗ. Κέρδισε τα ακόλουθα πέντε βιβλία:
ΔΩΡΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: