Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Άνθρωπος στον Άρη στους κινηματογράφους



ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
Το διεθνές best seller του Andy Weir στους κινηματογράφους
Βασισμένη στο μυθιστόρημα όπου το «Apollo 13» συναντά το «Ναυαγό» και με τον Matt Damon στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η κινηματογραφική ταινία «Η διάσωση» κάνει πρεμιέρα 1η Οκτωβρίου από την ODEON και σε 3D. Το διεθνές best seller του Andy Weir «Άνθρωπος στον Άρη» μεταφέρθηκε στο κινηματογράφο από τον διάσημο σκηνοθέτη Ridley Scott και κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία με νέο εξώφυλλο με το εικαστικό της ταινίας.

Έξι μέρες πριν, ήταν από τους πρώτους που περπάτησαν στον πλανήτη Άρη. Τώρα φαίνεται πως θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα πεθάνει εκεί. Ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνι ξυπνάει τραυματισμένος και μόνος, μέσα σε μια αμμοθύελλα. Τα υπόλοιπα μέλη της τρίτης διαστημικής αποστολής στον Άρη τον θεώρησαν νεκρό και τον εγκατέλειψαν, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της NASA. Οι πιθανότητές του τώρα να επιζήσει είναι ανύπαρκτες. Όμως ο Μαρκ δεν το βάζει κάτω. Συνδυάζοντας μοναδικά την ευρηματικότητα με την επιστημονική γνώση, μας αφήνει άφωνους για τις δυνατότητες του είδους μας να επιβιώνει. Θα μπορέσει να ξεπεράσει τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που παρουσιάζονται κάθε στιγμή μπροστά του;
Ευανάγνωστο, γραμμένο με χιούμορ κι αυτοσαρκασμό και γεμάτο με ακριβή επιστημονικά δεδομένα, το μυθιστόρημα του Andy Weir βρίσκεται στην κορυφή των ευπώλητων βιβλίων και έχει κερδίσει φανατικούς αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Αν θέλετε μία μικρή γεύση από την ταινία μπορείτε να απολαύσετε το trailer.

Ο συγγραφέας Andy Weir είναι προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών που λάτρευε ανέκαθεν ό,τι είχε να κάνει με την ιστορία των διαστημικών αποστολών και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις εκτεταμένες γνώσεις του σε μια δική του ιστορία. Έχοντας επενδύσει εκατοντάδες ώρες έρευνας για να προσδώσει όσο το δυνατόν περισσότερη αληθοφάνεια στην ιστορία όσον αφορά το επιστημονικό της κομμάτι, ο συγγραφέας θεωρούσε ότι το βιβλίο του ήταν μόνο για λίγους: «ένα τεχνικό βιβλίο για τεχνικούς ανθρώπους. Δεν φανταζόμουν ότι θα ενδιέφερε το γενικό κοινό, ή ότι θα τους άρεσε τόσο. Απλώς ήθελα να φανταστώ πώς θα ξεπερνούσε κανείς τα πάμπολλα σενάρια αποτυχίας μιας τέτοιας αποστολής, με τα εργαλεία και υλικά που είχε διαθέσιμα». Έτσι, η ιστορία διαδραματίζεται περίπου 12-15 χρόνια από τώρα αλλά κάθε μία επιστημονική πτυχή της μπορεί να υποστηριχθεί από τις υπάρχουσες σημερινές θεωρίες. Θεωρώντας το βιβλίο ως απλώς ένα πρότζεκτ-χόμπι του, ο Andy Weir ανέβαζε ένα-ένα τα κεφάλαια της ιστορίας στην προσωπική του ιστοσελίδα και μετά από τρία χρόνια, και έντονη πίεση από τους αναγνώστες του, ανέβασε την τελική μορφή του βιβλίου, το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον εκδοτικών οίκων και τελικά έγινε παγκόσμιο best seller, κάτι που τράβηξε την προσοχή και του Χόλιγουντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: