Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 
FestivalNews #526
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 στην Αποθήκη Γ’, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Εϊπίδη.Φέτος, η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τη γαλλίδα παραγωγό Μισέλ Ρέι-Γαβρά, αποτελείται από τους Κορνέλιου Πορουμπόιου (σκηνοθέτης, σεναριογράφος), Τζέι Oυάισμπεργκ (κριτικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος), Ελίζ Ζαλαντό (παραγωγός) και Ευθύμη Φιλίππου (σεναριογράφος, συγγραφέας). Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Κρασσακόπουλος.

Τη συνέντευξη Τύπου προλόγισε ο κ. Εϊπίδης λέγοντας: «Σας παρουσιάζουμε σήμερα την κριτική επιτροπή του 56ου Φεστιβάλ, τους οποίους με μεγάλη χαρά καλωσορίζω στη φετινή διοργάνωση. Είμαι ευτυχής γιατί έχουμε κοντά μας καταξιωμένους εκπροσώπους του κινηματογραφικού χώρου. Ο καθένας από την πλευρά του βοηθά ουσιαστικά τον ανεξάρτητο κινηματογράφο σε διεθνές επίπεδο. Εύχομαι να έχουν μία εξαιρετική συνεργασία και να χαρούν τη διαδικασία, γιατί το Φεστιβάλ είναι μία γιορτή για όλους. Κι εύχομαι επίσης κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους».
 
 
 
  ΜΙΡΤΣΕΑ ΝΤΑΝΕΛΙΟΥΚ
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015, στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Μίρτσεα Ντανελιούκ, φετινός τιμώμενος του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια». Καλωσορίζοντας τον Μίρτσεα Ντανελιούκ, ο διευθυντής του φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης τον χαρακτήρισε ως έναν «τολμηρό δημιουργό που επηρέασε βαθιά το νέο ρεύμα του ρουμανικού κινηματογράφου». Ο κ.  Εϊπίδης σημείωσε επίσης ότι οι ταινίες του Ντανελιούκ καθρεφτίζουν ολόκληρο το ρουμάνικο λαό, προσθέτοντας ότι «με την αιχμηρή  ματιά του ο σκηνοθέτης κατέγραψε τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που συνέβησαν στη χώρα του και αποτελούν σημαντική ανακάλυψη για όλους μας».
 
 
 
 
Ειδική προβολή Σαντάλ Άκερμαν
Αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη, Τρίτη 10/11, 13:00
Η σπουδαία Βελγίδα σκηνοθέτις που όρισε ένα απόλυτα μοντέρνο σινεμά, μα που αρνιόταν πεισματικά οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση, έφυγε από τη ζωή στις 5 Οκτωβρίου, μόλις στα 65 της χρόνια. Η Σαντάλ Ακερμάν διετέλεσε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της 37ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο, ως ένα αντίο, προβάλλει φέτος την τελευταία ταινία μυθοπλασίας που γύρισε η Ακερμάν το 2011, με τίτλο Η μωρία του Αλμάιερ, βασισμένη στο πρώτο μυθιστόρημα του Τζόζεφ Κόνραντ.
 
Συνάντηση Meet ‘n’ Mingle
Τρίτη 10/11
Pasta Flora darling! (Ζεύξιδος 6)
22:00
Είσοδος ελεύθερη
 
Metropolis - Προβολή με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Αίθουσα Φίλων Μουσικής» (11/11, 21:00)
Το Μετρόπολις είναι μία θρυλική ταινία του βωβού κινηματογράφου που γυρίστηκε την περίοδο της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» (1919-1933) από τον σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ. Περιγράφει μία μελλοντική αστική ουτοπία σ’ ένα ψυχρό βιομηχανικό περιβάλλον, όπου οι πλούσιοι ζούνε ανέμελη ζωή εις βάρος των φτωχών. Η ταινία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην ολοκληρωμένη της μορφή, μετά την ανακάλυψη χαμένων τμημάτων της στην Αργεντινή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: