Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 
 
FestivalNews#527
Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015, στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με θέμα την Αποθήκη 1 (αίθουσες Σταύρος Τορνές και Τζον Κασσαβέτης), η διαχείριση της οποίας περνά στο Φεστιβάλ. Η εκδήλωση, με ομιλητές την Αργυρώ Μεσημέρη, υπεύθυνη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, και τον Παναγιώτη Φόρσο, διευθυντή αιθουσών ΦΚΘ, έλαβε χώρα παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί από φέτος το Φεστιβάλ θα έχει στη διάθεσή του την Αποθήκη 1 στο λιμάνι, φέρνοντας κλασικά αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά και τις καλύτερες ταινίες του σύγχρονου ανεξάρτητου κινηματογράφου ακόμη πιο κοντά στο κοινό της πόλης» επεσήμανε ο διευθυντής του ΦΚΘ, Δημήτρης Εϊπίδης. Όπως είπε ο ίδιος, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, οι προβολές της οποίας μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου, θα στεγάζεται από εδώ και στο εξής στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, «δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους θεατές να παρακολουθήσουν τα επιτυχημένα αφιερώματά της», όπως σημείωσε ο ίδιος. Παράλληλα, οι ταινίες πρώτης προβολής θα φιλοξενούνται πλέον και στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, εκτός από τις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας.
 
 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΚ - CREATIVE EUROPE MEDIA DESKK GREECE

Η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον κινηματογράφο αποτέλεσε το θέμα παρουσίασης που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με το Creative Europe Media Desk Greece, στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015, στην Αποθήκη Γ’. Ομιλητής στην παρουσίαση ήταν ο Thierry Baujard, διευθύνων σύμβουλος της ευρωπαϊκής εταιρείας peacefulfish, με εμπειρία στην ανάπτυξη κινηματογραφικών κινήτρων σε χώρες όπως η Μάλτα, η Κροατία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Λιθουανία.
 
 
 
 
Έναρξη Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads
Το 11ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, με επικεφαλής τη γαλλίδα παραγωγό Marie-Pierre Macia, θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 14 Νοεμβρίου 2015 στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Φέτος το Crossroads επέλεξε 14 κινηματογραφικά σχέδια βάσει της ποιότητας του σεναρίου, της δημιουργικής ομάδας και των πιθανοτήτων ολοκλήρωσης της ταινίας, από τα οποία τα 4 είναι ελληνικά. Τα υπόλοιπα κινηματογραφικά σχέδια αποτελούν είτε παραγωγές ή συμπαραγωγές μιας χώρας της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, είτε συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Τα επιλεγμένα σχέδια προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες: Αλβανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Λίβανος, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία.   
 
Metropolis - Προβολή με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Αίθουσα Φίλων Μουσικής» (11/11, 21:00)
Το Μετρόπολις είναι μία θρυλική ταινία του βωβού κινηματογράφου που γυρίστηκε την περίοδο της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» (1919-1933) από τον σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ. Περιγράφει μία μελλοντική αστική ουτοπία σ’ ένα ψυχρό βιομηχανικό περιβάλλον, όπου οι πλούσιοι ζούνε ανέμελη ζωή εις βάρος των φτωχών. Η ταινία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην ολοκληρωμένη της μορφή, μετά την ανακάλυψη χαμένων τμημάτων της στην Αργεντινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: