Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΤΣΙΒΑΚΟΥ

Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ
              

ΝΕΑ  ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

 

 
 
Ο ΗΓΕΤΗΣ ΩΣ ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ 
Ο άξιος να φέρει τον τίτλο του ηγέτη της πολιτείας, όπως προβάλλει από τις σελίδες του βιβλίου, δεν είναι απλώς η προσωπικότητα που εκπροσωπεί το κράτος, αλλά η πνευματική ύπαρξη που με όλες τις σωματικές της δυνατότητες χαρίζει υπόσταση και δυναμική στους θεσμούς για λογαριασμό των οποίων ομιλεί. Ακριβώς γι’ αυτό, το μέτρο αξιοσύνης του ηγέτη δεν θα πρέπει να εξαντλείται στις διοικητικές του δεξιότητες, αλλά, κυρίως, να συκροτείται από την ικανότητά του να ενσαρκώνει σ’ ένα ανώτατο επίπεδο και να προωθεί τα ιδεώδη και τους σκοπούς των πολιτειακών θεσμών. Το βιβλίο εμβαθύνει στη σχέση ηγεσίας, δηλαδή στη σχέση «κυβερνήτη-κυβερνωμένων», όπως αυτή προδιαγράφεται πάνω στο αντιληπτικό υπέδαφος που διαμορφώνει η σωματική τους διαμεσολάβηση. Η προβληματική της σωματικής αντίληψης ως πρώτης, αυθόρμητης αντίδρασης στις σχέσεις μας με τους άλλους και η απορρέουσα από αυτήν θεωρία της ενσώματης γνώσης, προσφέρουν το υπόστρωμα μιας ανάλυσης που δίνει στη σχέση ηγεσίας όχι μόνο ηθική και ιδεολογική διάσταση, αλλά και βιωματική. Υποστηρίζει, δε, πως μια κοινωνία οφείλει να εντρυφήσει στο ιστορικό παρελθόν αυτής της σχέσεως, εφόσον επιθυμεί να κατανοήσει τη σύγχρονη στάση της απέναντι στους θεσμούς και τους ηγέτες της. Υπ’ αυτή τη συλλογιστική, στην εντρύφηση των διαχρονικών ελληνικών εμπειριών ως προς τις σχέσεις ηγεσίας και τους πολιτειακούς θεσμούς, εκτός των άλλων, έρχεται να συμβάλει το βιβλίο.
Δείτε περισσότερα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ     
Σόλωνος 116, Αθήνα



Το πρόσωπο του ηγέτη, η στάση, ο λόγος και το ύφος του, αναδεικνύονται ως εκφάνσεις του πνευματικού του αναστήματος, ως ενδείξεις των τρόπων με τους οποίους αφομοίωσε τα ιδεώδη της κοινωνίας του.
Πίσω από κάθε προβληματισμό της ελληνικής κοινωνίας για την έξοδό της από την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση, υποκρύπτεται σαν κρυφός καημός το αίτημά της για έναν άξιο πολιτικό ηγέτη.
ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΒΑΚΟΥ
Η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Ιωάννα Τσιβάκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διδασκαλίας της, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αρχικά και του Παντείου εν συνεχεία, αλλά και κατά την επαγγελματική της ενασχόληση ως σύμβουλος σε διαφόρους οργανισμούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εντρύφησε στην κοινωνική διάσταση των θεσμών και των τυπικών οργανώσεων. Συνεργάστηκε με γνωστά ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής διεθνών περιοδικών. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Θεμέλιο», «Νεφέλη» και
«Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: