Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Νέες κυκλοφορίες

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - NOIR

Άπληστε κόσμε, κάλπικε
Ιερώνυμος Λύκαρης
ISBN: 978-960-03-5990-9
Τιμή: 12,72 €
Άπληστε κόσμε, κάλπικε: Μια μαύρη κωμωδία, όπου κινητήρια δύναμη και καταλύτης των ανθρώπινων πράξεων είναι το θανάσιμο αμάρτημα της απληστίας
Πρωταγωνιστούν: Ο Βασίλης Γύπαρης ή Γύπας, ένα σαλεμένο, αδηφάγο όρνεο των διεθνών χρηματαγορών, ο οποίος θεωρεί ότι υπήρξε θύμα των τριών παραψυχολογικών συμβούλων του και γι’ αυτό αμφιβάλλει αν είναι αυτός που σκότωσε το ιδιοκτησιακό φετίχ του, την ανείπωτης ομορφιάς σύζυγό του Αντριάνα Ποπέσκου-Κιμ, κόρη Ρουμάνας και Βορειοκορεάτη, πρώην μοντέλο και ηθοποιό, την οποία εκθέτει βαλσαμωμένη σε φαραωνικό Οίκο Αιωνιότητας.
Συμμετέχουν: Η Μάρτζορι, ψυχαναλύτρια profiler, απολυμένη από το FBI επειδή ερωτεύτηκε παράφορα έναν κατά συρροήν δολοφόνο, ωροσκοπική και ονειροκριτική σύμβουλος· ο πατήρ Μαγδάλιος ή Πάτερ Κουκούλας, ψευδοκαλόγερος από το Άγιο Όρος, πρώην καταχραστής του Δημοσίου, εξομολογητής και εξορκιστής βασκανίας· οΦούμα Τσου, οπιομανής, ειδικός στον Κομφούκιο και στο κινεζικό ωροσκόπιο, μάγειρας· ο Τζακ Κλίβερ, απόστρατος της CIA, ειδικός στις προωθημένες τεχνικές ανάκρισης, υπεύθυνος ασφαλείας του Γύπα.
Συμπτωματικά εμπλέκονται: Ο Ζήσης Καρδαράς ήΚροταλίας, ορντινάντσα αρχιβασανιστή της Χούντας, μετέπειτα μεγαλέμπορος όπλων και ερεβώδης άρχων της διαπλοκής, που οργάνωσε τη μούφα κηδεία του για να αποφύγει το ξέσπασμα σκανδάλου· ο Γιάγκος Κασίδας ήΒοϊδόπουτσας, βασανιστής στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, μακρινός συγγενής του Κροταλία· και ο Ταρζάν, ένα θηριώδες ροτβάιλερ που απαρηγόρητο πενθεί την Αντριάνα Ποπέσκου-Κιμ

Σέντραλ Παρκ
Γκιγιόμ Μισό
Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη
ISBN: 978-960-03-5995-4
Τιμή: 16,96 €
Νέα Υόρκη, οχτώ το πρωί. Η Αλίς, Παριζιάνα αστυνομικός, και ο Γκάμπριελ, Αμερικανός πιανίστας της τζαζ, ξυπνούν δεμένοι μεταξύ τους με χειροπέδες, πάνω σ’ ένα παγκάκι του Σέντραλ Παρκ. Δε γνωρίζονται, ούτε και θυμούνται τη συνάντησή τους. Το προηγούμενο βράδυ η Αλίς διασκέδαζε με τις φιλενάδες της στα Ηλύσια Πεδία και ο Γκάμπριελ έπαιζε πιάνο σ’ ένα κλαμπ στο Δουβλίνο. Αδύνατον; Κι όμως! Τα ερωτήματα διαδέχονται την κατάπληξη. Πώς βρέθηκαν σε μια τόσο επικίνδυνη κατάσταση; Από πού προέρχονται οι κηλίδες αίματος στο πουκάμισο της Αλίς; Και γιατί λείπει μια σφαίρα από το όπλο της; Για να καταλάβουν τι ακριβώς τους συμβαίνει και να ξαναπιάσουν το νήμα απ’ την αρχή, η Αλίς και ο Γκάμπριελ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεργαστούν. Και όταν έρχονται αντιμέτωποι με την αλήθεια, συγκλονίζονται. Το Σέντραλ Παρκ είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ, απρόβλεπτο και συνταρακτικό, που κόβει την ανάσα ως το φινάλε. Ο Γκιγιόμ Μισό είναι ένας μάστορας του σασπένς, κυριεύει τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες, τον βυθίζει στην αγωνία και τον αφήνει συνεχώς έκθαμβο. Δύο αλησμόνητοι ήρωες που παρασύρονται από τη μια ανατροπή στην άλλη, από τη μια έκπληξη στην άλλη. Ένα δυνατό, κοφτερό, ακαταμάχητο μυθιστόρημα.
Μια ερωτική ιστορία που αψηφά τους νόμους του χρόνου, μια απίστευτη πλοκή που συνεπαίρνει τον αναγνώστη μέχρι τέλους.
BLAISE DE CHABALIER, Le Figaro littéraire
Γκιγιόμ Μισό: ο μάγος του σασπένς.
PIERRE VAVASSEUR, Le Parisien
Ένα έξυπνα γραμμένο βιβλίο! Εύγε! Μια αναγνωστική απόλαυση!
MICHEL FIELD, Au Field de la nuit
Ένα ψυχολογικό θρίλερ που σε καθηλώνει.
PHILIPPE VALLET, France Info
Μια εκπληκτική αστυνομική έρευνα που αγγίζει το φανταστικό, ένα βιβλίο που σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Το ρούφηξα!
WENDY BOUCHARD, Europe
Ένα ανεπανάληπτο μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί και του οποίου το φινάλε θα ήταν εγκληματικό ν’ αποκαλύψεις.
MARIANNE PAYOT, L’Express

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μικρή Αποτυχία
Γκάρι Στάινγκαρτ
Μετάφραση: Νίκος Α. Μάντης
ISBN: 978-960-03-5984-8
Τιμή: 19,08 €
Το 1979 ο επτάχρονος Ίγκορ Στάινγκαρτ και οι εβραϊκής καταγωγής γονείς του εγκατέλειψαν τη Σοβιετική Ένωση για τον καταναλωτικό παράδεισο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το συνεσταλμένο και ασθματικό αγόρι είχε την αίσθηση ότι μεγάλωνε με μια επίμονη λαχτάρα – για φαγητό, αποδοχή, λέξεις, για όλα όσα θα τον συντρόφευαν ως την ενήλικη ζωή του. Στα πέντε του έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα O Λένιν και η μαγική του χήνα και η γιαγιά του τον αντάμειψε με μια φέτα τυριού για κάθε σελίδα. Με τον καιρό, στη νέα του πατρίδα, ο παράξενος Ίγκορ έγινε Γκάρι ώστε να περιορίσει το ξύλο που έτρωγε από τα άλλα παιδιά στο σχολείο. Οι αταίριαστοι γονείς του έτρεφαν γι’ αυτόν μεγάλες φιλοδοξίες. Τους διέψευσε και τους γέμισε ντροπή. Η μητέρα του, αναμειγνύοντας τα ρωσικά με τα αγγλικά, επινόησε τον όρο Φέιλιουρτσκα, δηλαδή Μικρή Aποτυχία, για να ονοματίσει τον γιο της, μάλλον με αγάπη. Ο Γκάρι ήταν πεπεισμένος ότι η ζωή του θα ήταν μια αλυσίδα απογοητεύσεων και ματαιώσεων. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι. Ύστερα από τρία επιτυχημένα μυθιστορήματα ο Γκάρι Στάινγκαρτ στρέφεται στην αυτοβιογραφική πεζογραφία. Αναπολώντας και αναπλάθοντας τα περασμένα, με αυτοσαρκαστικό χιούμορ και πηγαία συγκίνηση, μοιράζεται μαζί μας την αγωνία ενός μετανάστη και ενός συγγραφέα που, μεταξύ δύο αντιφατικών κόσμων, προσπαθεί να βρει τη δική του θέση. Προκλητική και τρυφερή, η Μικρή Aποτυχία είναι ένα βιβλίο ξεκαρδιστικού γέλιου αλλά και λυτρωτικών δακρύων.
«Το περίμενα πως η αυτοβιογραφία του [...] θα ήταν ακριβώς τόσο ξεκαρδιστική, τόσο απροκάλυπτη και λεπτομερής όσο αποδείχθηκε· αυτό που δεν περίμενα ήταν η ψυχή αλλά και ο πόνος που υπάρχουν στο βιβλίο [...] Ο Πόρτνοϊ (του Φίλιπ Ροθ) συναντά τον Τσέχoφ που συναντά τον Στάινγκαρτ! Τι καλύτερο;»
ADAM GOPNIK
«Πώς [...] εξελίχθηκε σ’ έναν από τους πλέον αγαπημένους συγγραφείς στην Αμερική σήμερα [ο Γκάρι Στάινγκαρτ]; Με αγώνα, τόσο σε ιστορικό όσο και ατομικό επίπεδο, με πολύ χιούμορ και τσαγανό. Πάνω απ’ όλα όμως, εντείνοντας την προσοχή του: στον τρόπο που οι άνθρωποι μιλούν, συμπεριφέρονται, αγαπούν αλλά και πληγώνουν ο ένας τον άλλο. Αυτό είναι που δίνει στα μυθιστορήματά του την ευφρόσυνη ενέργειά τους και που κάνει τούτη την αυτοβιογραφία, κατά τη γνώμη μου, το καλύτερό του βιβλίο μέχρι σήμερα».
ZADIE SMITH
«Μια αυτοβιογραφία για την αιωνιότητα. Πήγα να πνιγώ από τα γέλια στην πρώτη σελίδα και έκλεισα το βιβλίο με μάτια υγρά απ’ τη συγκίνηση [...] Εδώ όμως το χιούμορ του [Γκάρι Στάινγκαρτ] αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός βαθύτατου ψυχολογικού ταξιδιού. Βιβλίο γενναίο και ατρόμητο, η Μικρή Αποτυχία είναι ό,τι καλύτερο έχει γράψει μέχρι τώρα».
MARY KARR
«Η ιστορία της οικογένειάς του είναι ξεχωριστή και την αφηγείται με το θάρρος, τη σύνεση και την εξυπνάδα που θα περιμέναμε από τον ίδιο, έναν από τους πιο αστείους και διασκεδαστικούς μυθιστοριογράφους της Αμερικής».
CARL HIAASE

Ο χορταριασμένος δρόμος
Ανν Ένραϊτ
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
ISBN: 978-960-03-5992-3
Τιμή: 16,96 €
Η βραβευμένη με Booker συγγραφέας Ανν Ένραϊτ επιστρέφει με ένα ρωμαλέο μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας, στις ακτές του Ατλαντικού. Ο χορταριασμένος δρόμος είναι μια ιστορία για την οικογένεια, τον αποχωρισμό, τον οίκτο και την ιδιοτέλεια, για τα κενά στην ανθρώπινη καρδιά και τον αγώνα μας να τα καλύψουμε. Στο βιβλίο ξεδιπλώνεται η ιστορία της Ρόζαλιν, κυρίαρχης προσωπικότητας στην οικογένεια των Μάντιγκαν που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την απόλυτη ένωση ή την ανεπανόρθωτη διάλυση. Όταν μεγαλώνουν, τα τέσσερα παιδιά της Ρόζαλιν εγκαταλείπουν τη δυτική Ιρλανδία για να βιώσουν ζωές που δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν – στο Δουβλίνο, στη Νέα Υόρκη και στο Μάλι της Αφρικής. Στις αρχές της τρίτης ηλικίας η δύστροπη, υπέροχη μητέρα τους, ανακοινώνει πως αποφάσισε να πουλήσει το σπίτι και να τους δώσει τα μερίδιά τους. Τα ενήλικα τέκνα της επιστρέφουν για τα τελευταία Χριστούγεννα στο σπίτι, με την αίσθηση ότι η παιδική τους ηλικία εξαφανίζεται, ότι οι προσωπικές τους ιστορίες γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας. Ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για την απέλπιδα προσπάθεια των μελών μιας οικογένειας να ανακτήσουν τις σχέσεις που έχασαν και να σφυρηλατήσουν όσες δεν είχαν ποτέ.
Ο χορταριασμένος δρόμος είναι το πιο ώριμο και ολοκληρωμένο μυθιστόρημα της Ανν Ένραϊτ, μιας επιβλητικής συγγραφέως που ενσωματώνει στο έργο της όλο τον δυναμισμό και την απαστράπτουσα ένταση της ιρλανδικής παράδοσης.
«Η Ένραϊτ διαθέτει μιαν ασυνήθιστη μείξη προτερημάτων. Είναι μια πλούσια, λυρική συγγραφέας [...] αφοριστική, μ’ έναν τρόπο αναζωογονητικό και σατυρικό, και αποκρύπτει συχνά περισσότερα από όσα αποκαλύπτει... Το έργο της διαθέτει εκείνη τη γνώριμη ιρλανδική προφορικότητα –εκφραστική, ζωηρή, μύχια–, η οποία συνδυάζεται με μια πικρή συστολή που παραπέμπει στη δραματουργία του Χάρολντ Πίντερ... Ο χορταριασμένος δρόμος είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο αλήθεια και μεταμέλεια, με μια φοβερή ωριμότητα ως προς τη σαφήνειά του, απολύτως συντονισμένη με τα βάσανα της οικογένειας Μάντιγκαν που πρωταγωνιστεί... Πρόκειται για ανθρώπους που τους συνδέουν μόνο οι αναμνήσεις, και η γραφή απλώνεται πανέμορφα για να ενσωματώσει ακριβώς και να τιμήσει αυτές τις αναμνήσεις».
JAMES WOOD, The New Yorker
«[Η Ένραϊτ] μας αποκαλύπτει τις ανείπωτες σκέψεις κάθε χαρακτήρα, σε βαθμό που καταλήγουμε να τους γνωρίζουμε καλύτερα και από τα αδέλφια μας. Η διαδικασία αυτή χαρακτηρίζεται από θέρμη και γενναιοδωρία... [Η Ένραϊτ] έχει τη δική της, ξεχωριστή φωνή. Είναι πνευματώδης, οξυδερκής, βαθυστόχαστη, διορατική και ενίοτε πολύ διασκεδαστική».
SUE GAISFORD, Financial Times
«Είναι ένα ιρλανδικό μυθιστόρημα που δεν φοβάται τίποτα».
BELINDA MCKEON, Irish Times
«Εξαιρετικά ευανάγνωστο... Το μυθιστόρημα αυτό επικυρώνει ότι η Ανν Ένραϊτ είναι μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς μας (τους;)».
JOHN SUTHERLAND, The Times
(Ηνωμένο Βασίλειο)

ΠΟΙΗΣΗ - ΠΟΙΗΤΙΚΗ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Ποίηση 1963-2011
Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
ISBN: 978-960-03-5989-3
Τιμή: 15,90 €
«Ο τόμος με τα άπαντά μου δεν είναι μόνο η συγκέντρωση των ποιημάτων μου αλλά κι ολόκληρης της ζωής μου, αφού δε θυμάμαι να έζησα ποτέ χωρίς ποίηση. Μικρή, μου διάβαζε ποίηση η μητέρα μου και, βέβαια, μεγάλωσα στη σκιά του νονού μου, του Νίκου Καζαντζάκη. Ήξερα πώς γράφονται τα ποιήματα, δηλαδή ότι δεν μπορείς να τα προγραμματίσεις. Εκείνα αποφασίζουν πότε θα σε κατακτήσουν. Αρκεί να ’χεις την όσφρηση που χρειάζεται για να τα συλλάβεις. Αυτό ίσως και να σημαίνει “ταλέντο”. Βέβαια, όταν είσαι νέος, τα κύματα της ποίησης πολλαπλασιάζονται, αφού ο έρωτας κυριαρχεί. Ένα άλλο στοιχείο της ποιητικής μου ενέργειας είναι ότι πρωτοδημιούργησα στη δεκαετία του ’60, εποχή αναγέννησης της νεοελληνικής ποίησης και τέχνης γενικότερα, ή, όπως λέει ο Καβάφης, “με μουσικές εξαίσιες, με φωνές”. Είδαμε την ποίηση της Ελλάδας να αποσπά τη διεθνή προσοχή, ενώ ως τότε μόνο οι αρχαίοι Έλληνες τους ενδιέφεραν. Ωραία εμπειρία ο συγκεντρωτικός τόμος».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ-ΡΟΥΚ

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

Η δύναμη της επιθυμίας
Μάσιμο Ρεκαλκάτι
Μετάφραση: Χρήστος Πονηρός
ISBN: 978-960-03-5954-1
Τιμή: 8,48 €
Όσο υπάρχει επιθυμία, υπάρχει ζωή.
Η επιθυμία επιμηκύνει τη ζωή.
Στο βαθμό στον οποίο η επιθυμία μάς διασχίζει, η επιθυμία διευρύνει τον ορίζοντα της ζωής μας.
Και όταν κάποιος αρνείται να ακούσει το κάλεσμα της επιθυμίας του, τότε η ζωή αρρωσταίνει.

ΨΗΦΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ | ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο χορταριασμένος δρόμος
Ανν Ένραϊτ
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
ISBN: 978-960-03-5993-0
Τιμή: 9,90 €

Η βραβευμένη με Booker συγγραφέας Ανν Ένραϊτ επιστρέφει με ένα ρωμαλέο μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας, στις ακτές του Ατλαντικού. Ο χορταριασμένος δρόμος είναι μια ιστορία για την οικογένεια, τον αποχωρισμό, τον οίκτο και την ιδιοτέλεια, για τα κενά στην ανθρώπινη καρδιά και τον αγώνα μας να τα καλύψουμε. Στο βιβλίο ξεδιπλώνεται η ιστορία της Ρόζαλιν, κυρίαρχης προσωπικότητας στην οικογένεια των Μάντιγκαν που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την απόλυτη ένωση ή την ανεπανόρθωτη διάλυση. Όταν μεγαλώνουν, τα τέσσερα παιδιά της Ρόζαλιν εγκαταλείπουν τη δυτική Ιρλανδία για να βιώσουν ζωές που δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν – στο Δουβλίνο, στη Νέα Υόρκη και στο Μάλι της Αφρικής. Στις αρχές της τρίτης ηλικίας η δύστροπη, υπέροχη μητέρα τους, ανακοινώνει πως αποφάσισε να πουλήσει το σπίτι και να τους δώσει τα μερίδιά τους. Τα ενήλικα τέκνα της επιστρέφουν για τα τελευταία Χριστούγεννα στο σπίτι, με την αίσθηση ότι η παιδική τους ηλικία εξαφανίζεται, ότι οι προσωπικές τους ιστορίες γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας. Ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για την απέλπιδα προσπάθεια των μελών μιας οικογένειας να ανακτήσουν τις σχέσεις που έχασαν και να σφυρηλατήσουν όσες δεν είχαν ποτέ.
Ο χορταριασμένος δρόμος είναι το πιο ώριμο και ολοκληρωμένο μυθιστόρημα της Ανν Ένραϊτ, μιας επιβλητικής συγγραφέως που ενσωματώνει στο έργο της όλο τον δυναμισμό και την απαστράπτουσα ένταση της ιρλανδικής παράδοσης.
«Η Ένραϊτ διαθέτει μιαν ασυνήθιστη μείξη προτερημάτων. Είναι μια πλούσια, λυρική συγγραφέας [...] αφοριστική, μ’ έναν τρόπο αναζωογονητικό και σατυρικό, και αποκρύπτει συχνά περισσότερα από όσα αποκαλύπτει... Το έργο της διαθέτει εκείνη τη γνώριμη ιρλανδική προφορικότητα –εκφραστική, ζωηρή, μύχια–, η οποία συνδυάζεται με μια πικρή συστολή που παραπέμπει στη δραματουργία του Χάρολντ Πίντερ... Ο χορταριασμένος δρόμος είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο αλήθεια και μεταμέλεια, με μια φοβερή ωριμότητα ως προς τη σαφήνειά του, απολύτως συντονισμένη με τα βάσανα της οικογένειας Μάντιγκαν που πρωταγωνιστεί... Πρόκειται για ανθρώπους που τους συνδέουν μόνο οι αναμνήσεις, και η γραφή απλώνεται πανέμορφα για να ενσωματώσει ακριβώς και να τιμήσει αυτές τις αναμνήσεις».
JAMES WOOD, The New Yorker
«[Η Ένραϊτ] μας αποκαλύπτει τις ανείπωτες σκέψεις κάθε χαρακτήρα, σε βαθμό που καταλήγουμε να τους γνωρίζουμε καλύτερα και από τα αδέλφια μας. Η διαδικασία αυτή χαρακτηρίζεται από θέρμη και γενναιοδωρία... [Η Ένραϊτ] έχει τη δική της, ξεχωριστή φωνή. Είναι πνευματώδης, οξυδερκής, βαθυστόχαστη, διορατική και ενίοτε πολύ διασκεδαστική».
SUE GAISFORD, Financial Times
«Είναι ένα ιρλανδικό μυθιστόρημα που δεν φοβάται τίποτα».
BELINDA MCKEON, Irish Times
«Εξαιρετικά ευανάγνωστο... Το μυθιστόρημα αυτό επικυρώνει ότι η Ανν Ένραϊτ είναι μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς μας (τους;)».
JOHN SUTHERLAND, The Times
(Ηνωμένο Βασίλειο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: