Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΑ ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΑ ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ

Και εκεί που η χώρα είδε (λόγω χιονιού δηλαδή μη γελιόμαστε) μια «άσπρη μέρα», εκεί που πολύς κοσμάκης χάρηκε ρε παιδί μου γιατί «άσπρισαν» τα πάντα, βρήκε για ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ στο φως το «ρεζιλίκι του κρατικού μηχανισμού». Σε πάρα πολλές περιοχές, οι αρμόδιοι φορείς ήταν ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ και αντέδρασαν όπως έπρεπε, ενώ σε άλλες, δυο λαλούσαν και τρεις χόρευαν.
Πριν αναφερθώ στο κρατικό χάλι,
θα πρέπει να κάνω αναφορά στο ΧΑΛΙ των ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΔΗΓΩΝ, οι οποίοι ΔΥΣΤΥΧΩΣ σε μεγάλο ποσοστό ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΟΔΗΓΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την κρατική ανεπάρκεια, να δημιουργούν τα μύρια όσα προβλήματα. Είδαν πολλά τα μάτια μου όταν εργαζόμουν (μέχρι και πρόσφατα) σαν χειριστής εκχιονιστικών μηχανημάτων. Να αναφέρω μερικά;
ΜΟΝΙΜΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΙΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΙΤΕ ΟΧΙ….
Μη τήρηση αποστάσεων από τα εκχιονιστικά που εργαζόταν έχοντας λεπίδα στο οδόστρωμα, και ρίχνοντας αλάτι, και μάλιστα, πολλές «σφήνες», και….. φρεναρίσματα (άμα έχει κάποιος τυρόπιτα στον εγκέφαλο…..) ΜΠΡΟΣΤΑ στο μηχάνημα….
Οδηγοί που επειδή είχαν 4χ4, νόμιζαν πως ο πάγος στις άκρες του δρόμου δεν είναι πρόβλημα….. Και ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ άλλα.
Ηρθε λοιπόν ένα «χιονάκι», χειμώνας είναι, και αυτό που έπεσε σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη (τουλάχιστον), ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ δεν έχει με την «επιδρομή πρωτόγνωρων» φαινόμενων που έλεγαν ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΟΙ του διαδικτύου. Είναι ένα φυσιολογικό για την εποχή χιόνι, μόνο που έπιασε ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΥΣ τους «αρμοδίους» του κρατικού μηχανισμού. Μέχρι και τις 10:00 το πρωί, από το Λάκκωμα Χαλκιδικής μέχρι και τη Θεσσαλονίκη, χρειαζόταν αντιολισθητικές αλυσίδες, η περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης «χάθηκε» λόγω χιονιού, ενώ τα «κλαδιά» της, οι παραδρομοι, είχαν μετατραπεί σε παγοδρόμια.
Εργάζομαι στον αποχιονισμο δεκατρία χρόνια, και τέτοιο ΧΑΛΙ δεν ξαναείδα. ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ είναι το κύριο χαρακτηριστικό για όλα όσα συνέβησαν.
Άλλες χρονιές για παράδειγμα, στους σταθμούς αποχιονισμού της περιφερειακής οδού (θέση έξοδος προς Φιλίππειο – γήπεδο Αγίου Παύλου) αλλά και της Καρδίας, υπήρχαν ΠΑΝΤΑ αποχιονιστικά μηχανήματα έτοιμα να επέμβουν ΑΜΕΣΑ. Φέτος; ΤΙΠΟΤΑ.  
Και ενώ η περιφέρεια και ΟΛΟΙ ήταν ενήμεροι για το κύμα κακοκαιρίας, δεν έγινε ούτε «αντιπαγωτική», ούτε τίποτα! Και μάλιστα, να πούμε και το άλλο, οι περισσότεροι «αρμόδιοι», ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΟΙ ΔΗΜΟΙ, Η Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ…. Ανέφερα πιο πάνω πως πολλοί από τους φορείς, ΚΥΡΙΩΣ οι δήμοι, παρά τα οικονομικά προβλήματα λόγω κρίσης, ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή, σε αντίθεση  με την περιφέρεια στης οποίας την ΕΥΘΥΝΗ είναι οι δρόμοι και τα «κλαδιά» που είπα πιο πάνω. Δεν ξέρω φέτος τι έγινε με τις «δημοπρασίες» για τον αποχιονισμό, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, «κάθε φέτος και χειρότερα» σε αυτή τη χώρα.
Προσοχή Συνέλληνες στους δρόμους.

Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: