Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Τα νέα του Πολυχώρου




ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Γράμματα στον αδερφό μου της Ιωάννας Μπουλντούμη
Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 8 ετών
Γεια σας, παιδιά! Είμαι ο Γρηγόρης. Έχω μια ιδέα: μέχρι να έρθει επιτέλους ο αδερφός μου,
θέλετε να έρθετε εσείς το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016 στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για να γνωριστούμε, να παίξουμε και να τα πούμε; Αφορμή για όλα είναι τα «Γράμματα στον αδερφό μου» που στέλνω και ξαναστέλνω και χαμπάρι δεν παίρνει αυτός! Σκασίλα μας όμως! Μια χαρά θα περάσουμε μεταξύ μας. Μέχρι και γενεαλογικό δέντρο θα φτιάξουμε: όχι με κλαδιά και φύλλα. Ούτε χώματα θα έχει – μην ανησυχείτε.
Σας περιμένω λοιπόν.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).



ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Ασφάλεια και πρόληψη ατυχημάτων στο σχολικό περιβάλλον
Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Δευτέρα 25 και Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, 6:30-9:30 μ.μ.
Η πολύωρη παραμονή των παιδιών στο σχολείο σε μια ηλικία που η προσπάθεια ένταξης και επιβολής τους στην ομάδα των συνομηλίκων είναι αυτοσκοπός έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ενός σημαντικού ποσοστού ατυχημάτων κυρίως στον προαύλιο χώρο, αλλά και στη διαδρομή σπίτι-σχολείο σπίτι. Είναι λοιπόν εύλογη η σημασία της συστηματικής πρόληψης η οποία δύναται να μειώσει σε σημαντικό ποσοστό τον αριθμό και τη σοβαρότητα των παιδικών ατυχημάτων.
Στο εντατικό σεμινάριο που θα διαρκέσει συνολικά έξι ώρες (δύο τρίωρα) θα μιλήσουμε για τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στο σχολείο και τη δημιουργία σκέψης (νοοτροπίας) πρόληψης στους μαθητές. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η πληροφόρηση και η εκπαίδευση του διδακτικού προσωπικού και των δύο βαθμίδων στην αναγνώριση και αντιμετώπιση κινδύνων ατυχημάτων σε σχολικά συγκροτήματα, αλλά και σε ό,τι αφορά την προσέλευση και την αποχώρηση των μαθητών. Επίσης, προσφέρονται πληροφορίες και για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων και εκτός σχολείου (παιδικές χαρές, κίνδυνοι από αλκοολούχα ποτά).
Μερικά από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι γιατί είναι αναγκαία αυτή η εκπαίδευση, η πυροπροστασία στο σχολείο, η αντιμετώπιση των κινδύνων και η ασφάλεια στις εκδρομές, ο χώρος του διαλείμματος, η συμπεριφορά των παιδιών στην τροχαία κυκλοφορία κ.ά.
Κύριο μέλημα του σεμιναρίου αυτού είναι η εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων και κανόνων στην καθημερινή και σχολική πρακτική και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού με τελικό στόχο την απόκτηση γνώσεων και την αλλαγή συμπεριφοράς για την πρόληψη ατυχημάτων στο σχολικό περιβάλλον.
Σε κάθε τρίωρο συμπεριλαμβάνεται και χρόνος για συζήτηση με τους συμμετέχοντες.
Το σεμινάριο, που αποτελεί μια παραλλαγή των διαλέξεων και της εκπαίδευσης δημοσίων υπαλλήλων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) από δύο εισηγητές με εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα που έχουν επιμορφώσει πολλούς εκπαιδευτικούς, προορίζεται για εκείνους που έχουν ευθύνη ή αρμοδιότητα για την ασφάλεια του σχολείου (κτίριο, εξοπλισμός, συμπεριφορά μαθητών), όπως τα μέλη του διδακτικού προσωπικού και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, αλλά και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών.
Εισηγητές:
Ιωάννης Στ. Παπαδόπουλος, τέως Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής
Δημήτρης Κρεντήρης, γενικός γιατρός-επιμελητής Α΄ στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας-εκπαιδευτής στο ΕΚΔΔΑ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail:polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Αφιέρωμα στον ΡΕΪΜΟΝΤ ΚΑΡΒΕΡ
Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016, στις 8 μ.μ.
Μια βραδιά αφιερωμένη στον σπουδαίο αμερικανό διηγηματογράφο που κατόρθωσε να
ανανεώσει την αμερικανική λογοτεχνική σκηνή της δεκαετίας του ’80, δίνοντας στο διήγημα μία εντελώς νέα πνοή.
Για τον συγγραφέα και το έργο του θα μιλήσουν ο συγγραφέας Χρίστος Κυθρεώτης, ο συγγραφέας-μεταφραστής Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης και ο Νίκος Ξένιος, κριτικός λογοτεχνίας και θεάτρου-συγγραφέας.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας και διευθυντής της BOOK PRESS.
Σε συνεργασία με τη διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφόρησε πρόσφατα συγκεντρωτικός τόμος, όπου συμπεριλαμβάνονται οι τρεις κύριες συλλογές διηγημάτων του συγγραφέα σε μετάφραση του Γιάννη Τζώρτζη:
1. Λοιπόν, θα πάψεις σε παρακαλώ;
2. Αρχάριοι (η αποκατεστημένη εκδοχή της συλλογής που είχε κυκλοφορήσει με τον τίτλο Για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για αγάπη)
3. Καθεδρικός ναός
Τα διηγήματα, τα αντιπροσωπευτικότερα από το σύνολο του έργου του, πλαισιώνονται από εκτενή εισαγωγή και αναλυτικές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης με αφορμή το βιβλίο Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος τηςΛίνας Μουσιώνη
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά 7-9 ετών
Ένας διαφρετικός ζωγράφος μάς ξεναγεί στη μικρή του πινακοθήκη. Ελάτε να βρούμε το κρυμμένο μυστικό του, να παίξουμε με ζωγραφιές και να φτιάξουμε πολύχρωμες ιστορίες.
Καλεσμένος μας θα είναι και ένας σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος, ο Γιάννης Γαΐτης,
για να γνωρίσουμε το έργο του και να πειραματιστούμε με τις τεχνικές του.
Τα παράξενα πινέλα του Ασπρόμαυρου σας περιμένουν για πολλά πολύχρωμα παιχνίδια.
Πάρτε μόνο μαζί το κέφι και τη φαντασία σας!
Το εργαστήρι εμψυχώνει η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη με αφορμή το βιβλίο της Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην αγορά είναι η αγορά του βιβλίου Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος (λιανική τιμή: 6,57 €), πριν από την έναρξη του εργαστηρίου. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο του εργαστηρίου και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής
Ένα εργαστήρι οκτώ συναντήσεων για παιδιά 8-10 ετών με την εκπαιδευτικό Άλκηστη Χρονάκη
Ημερομηνίες: Σάββατο 30 Ιανουαρίου, 13 και 27 Φεβρουαρίου, 19 Μαρτίου, 2 και 16 Απριλίου, 14 και 28 Μαΐου 2016
Κόστος: 80 € για κάθε παιδί -70 € για αδέρφια- (και για τις οκτώ συναντήσεις)
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 1,5 ώρα, από τις 10:30 έως τις 12:00
Το εργαστήρι χρησιμοποιεί ασκήσεις που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να εξοικειωθούν με τη λογοτεχνική γραφή. Βασικός του στόχος ωστόσο δεν είναι να δημιουργήσει μικρούς συγγραφείς, αλλά να διαμορφώσει απαιτητικότερους και επαρκέστερους αναγνώστες μέσω της συγγραφής. Για να γίνει κανείς συγγραφέας άλλωστε πρέπει πριν από όλα να είναι αναγνώστης, ενώ η συγγραφή ως βιωματική δραστηριότητα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα τις λογοτεχνικές συμβάσεις και να αγαπήσουν τη γραφή. Σκοπός του δεύτερου αυτού εργαστηρίου είναι να ασκηθούν οι συμμετέχοντες στη σύνθεση ολοκληρωμένων κειμένων έχοντας όμως συγκεκριμένους περιορισμούς και κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν.
Θα βρείτε ΕΔΩ αναλυτικά τη δομή και το περιεχόμενο κάθε συνάντησης.
Κάθε παιδί θα πάρει δώρο με την εγγραφή το βιβλίο 1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο του Φιλίπ Μπρασέρ.
Απαραίτητη η προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά)
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού, τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), καθώς και τον τίτλο του εργαστηρίου.

ΝΕΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ είναι πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1(Κε.Δι.Βι.Μ.1). Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) έχει χορηγήσει τη σχετική άδεια στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για τα σεμινάρια εκπαιδευτικού και επαγγελματικού χαρακτήρα που διοργανώνονται στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ και απευθύνονται σε ενηλίκους.
Τα σεμινάρια-εργαστήρια που έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο τετράμηνο του 2016 είναι:
1. Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: Μυθιστόρημα / Διήγημα (διάρκεια: 24 ώρες / 8 συναντήσεις) με τον Κωνσταντίνο Τζαμιώτη, συγγραφέα
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του εργαστηρίου: 16/2/2016, στις 6 μ.μ.
2. Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής Παιδικού Βιβλίου – για αρχαρίους (διάρκεια: 20 ώρες / 8 συναντήσεις) με την Ιωάννα Μπαμπέτα, συγγραφέα παιδικών βιβλίων
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του σεμιναρίου: 8/2/2016, στις 6 μ.μ.
3. Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής Εφηβικού - Νεανικού Βιβλίου (διάρκεια: 25 ώρες / 10 συναντήσεις) με την Αγγελική Δαρλάση, συγγραφέα
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του σεμιναρίου: 21/1/2016, στις 7 μ.μ.
4. Κατάρτιση Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων (διάρκεια: 50 διδακτικές ώρες / 15 συναντήσεις) με την Άννα Ιορδανίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του σεμιναρίου: 11/2/2016, στις 5 μ.μ.
5. Η Δημιουργική Γραφή στο Σχολείο: Μαθαίνουμε παίζοντας (διάρκεια: 5 ώρες / 2 συναντήσεις) με τη Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέα-φιλόλογο
6. Εντατικό Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: Πώς έρχονται οι λέξεις – Η αρχή της ιστορίας (διάρκεια: 6 ώρες / 2 συναντήσεις) με τη Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέα
Δείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για το αντικείμενο, τους διδάσκοντες, τις μέρες και τις ώρες των μαθημάτων, το κόστος των διδάκτρων, καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο εγγραφής σας. Στις ενημερωτικές συναντήσεις οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια σύντομη παρουσίαση για το περιεχόμενο κάθε σεμιναρίου - εργαστηρίου από τον/την εισηγητή/τριά του, ο οποίος/η οποία στη συνέχεια μπορεί να απαντήσει σε πιθανές ερωτήσεις. Τέλος, θα βρείτε σε ποιο σεμινάριο μπορείτε από φέτος να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 211 3003580 ή να στείλετε e-mail στο polychoros@metaixmio.gr. Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mailpolychoros@metaixmio.gr. Στο θέμα του ηλεκτρονικού σας μηνύματος θα πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του σεμιναρίου και στο σώμα του να σημειώνονται τα πλήρη στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας).
ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: