Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Διάλεξη για τα Βαρυτικά Κύματα στο ΑΠΘ, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου

Βαρυτικά
              Κύματα στο ΑΠΘ


Διάλεξη για τα Βαρυτικά Κύματα
«Βαρυτικά Κύματα» είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν, Κωνσταντίνος Κόκκοτας, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 18.30, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Πρυτανεία και το Τμήμα Φυσικής.
Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Κόκκοτας κατέχει την έδρα Θεωρητικής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν της Γερμανίας, από το 2007. Υπήρξε Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, με αντικείμενο τη Θεωρία της Σχετικότητας, απ’ όπου παραιτήθηκε, το 2014. Από το 2010, είναι Καθηγητής (Adjunct) και στο «Georgia Institute of Technology» των ΗΠΑ.
Γεννήθηκε το 1959 στη Θεσ/νίκη και έλαβε πτυχίο στα Μαθηματικά από το ΑΠΘ, στη συνέχεια Μάστερ στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Αστρονομία από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και Διδακτορικό απο το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ.
Υπηρέτησε από το 1982 το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ διαδοχικά σ’ όλες τις βαθμίδες (Επιστ. Συνεργάτης, Λέκτορας, Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής και Καθηγητής).
Εξελέγη το 2006 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν, Γερμανίας και το 2007 στη Θεσ/νίκη.

Είναι εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ της «Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας για τη Βαρύτητα, Σχετικότητα και Κοσμολογία», Πρόεδρος (2010-14) της «Ελληνικής Εταιρείας για τη Βαρύτητα, Σχετικότητα και Κοσμολογία», Αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας» (2004-6) και μέλος σε πολλές εθνικές και διεθνείς επιστημονικές ενώσεις.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την εφαρμογή της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας στη μελέτη της δυναμικής των αστέρων νετρονίων και των μελανών οπών αλλά και τις διαδικασίες παραγωγής βαρυτικών κυμάτων.
Ο κ. Κόκκοτας ήταν επιστημονικός υπεύθυνος, για την Ελλάδα, στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την έρευνα στα Βαρυτικά Κύματα (1999-2003), επιστημονικός υπεύθυνος, για όλη την Ευρώπη, στον τομέα της Θεωρίας Βαρυτικών Κυμάτων το Δικτύου ILIAS (2004-9) και αναπληρωτής υπεύθυνος του Γερμανικού Δικτύου «Πηγές Βαρυτικών Κυμάτων» (2008-14).
Είναι επιστημονικός εκδότης του περιοδικού «Journal of Modern Physics D», από το 2009.
Έχει λάβει βραβείο/έπαθλο Ιδρύματος Εμπειρίκου 1997 για την καλύτερη επιστημονική εργασία στις Θετικές Επιστήμες.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ
190 δημοσιευμένες εργασίες
5700 αναφορές
87 ομιλίες σε διεθνή συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής
46 ομιλίες σε Πανεπιστήμια/Ινστιτούτα
50+ οργάνωση εθνικών και διεθνών συνεδρίων
34 επιστημονικά περιοδικά – κριτής
8 διδακτορικές διατριβές (επίβλεψη)
25 μετα-διδακτορικοί ερευνητές (επίβλεψη)


Στο τέλος της εκδήλωσης θα γίνει συζήτηση με το κοινό.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
1.- Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει μέσω skype η καθηγήτρια κ. Βίκυ Καλογερά, η οποία συμμετείχε στο πείραμα LIGO.
2.-LIVE STREAMING: Όσοι βρίσκονται εκτός Θεσσαλονίκης μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση από τις διευθύνσεις:
http://www.auth.gr/video/19884   
http://www.auth.gr/news/audiovisual
3.- Μετά την εκδήλωση ο καθηγητής κ. Νίκος Στεργιούλας, θα ανοίξει το τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου και θα γίνει παρατήρηση του ουρανού.



ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Αλεξανδρείας 113, περιοχή Μαρτίου, τηλ: 2310 423133
www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: