Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Τα νέα του Πολυχώρου


www.metaixmio.gr/polychoros


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η Μιμή η Νευρική δεν έχει νεύρα της Μέγκαν ΜακΝτόναλντ
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 7 ετών
Η Μιμή είναι νευρική. Χάνει την ψυχραιμία της και... ουφ! κάνει τη ζωή της δύσκολη. Κι όχι μόνο τη δική της! Ίσως κάποιοι, κάποιοι σαν εμάς που είμαστε ειδικοί -ειδικοί στο να λύνουμε προβλήματα- μπορούμε να τη βοηθήσουμε, αν πρώτα την καταλάβουμε.
Ραντεβού στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Θα είναι και η Μιμή εκεί. Μην το ξεχάσετε. Είναι σοβαρό!
Μέσα από τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος θα διερευνήσουμε τις αιτίες, αλλά και τη διαχείριση του συναισθήματος του θυμού.
Εμψυχώνει η θεατροπαιδαγωγός Ιουλία Πύρρου.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).



ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ – ΝΕΑ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Συζήτηση με αφορμή το νέο βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου Βερονάλ
• Μπορούν τα κλασικά γράμματα να ανακτήσουν τον ρόλο που κάποτε είχαν στην παιδεία;
• Ποιος ήταν ο ρόλος τους στον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό;
Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016, στις 7 μ.μ.
Ο Ιωάννης Συκουτρής είναι μυθικό πρόσωπο για την πνευματική ζωή της χώρας. Χαρισματικός φιλόλογος, οραματιστής της αναγέννησης του σύγχρονου κόσμου μέσα από την κλασική παιδεία, μυθοποιήθηκε με την αυτοκτονία του το 1937. Στα τριάντα έξι του χρόνια είχε ήδη αναγνωρισθεί ως ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της κλασικής αρχαιότητας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο. Πάλεψε να βγάλει την κλασική σκέψη από τα εργαστήρια ανατομίας όπου την είχε εγκλωβίσει η τυπολατρία των φιλολόγων. Δρώντας με στόχο μια σύγχρονη πολιτισμική αναγέννηση, προκαλούσε τρόμο στον απολιθωμένο πανεπιστημιακό μικρόκοσμο της Αθήνας.
Με αφορμή το νέο του βιβλίο Βερονάλ ο Τάκης Θεοδωρόπουλος σας προσκαλεί σε μια συζήτηση που δεν θα περιοριστεί στην αινιγματική όσο και χαρισματική προσωπικότητα του ήρωά του, αλλά θα επεκταθεί στον ρόλο, την αξία και τη σημασία της κλασικής παιδείας στις μέρες μας. Γιατί η Ευρώπη, όποτε έκανε τα ιστορικά της άλματα, όπως στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, πάντα γυρνούσε το βλέμμα της στον ελληνορωμαϊκό κόσμο; Θα υπήρχε ο Θερβάντες χωρίς τον Θουκυδίδη ή ο Κάφκα χωρίς τον Όμηρο;
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail:polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail), καθώς και την ένδειξη ΒΕΡΟΝΑΛ.
Λέσχη Ανάγνωσης δοκιμίων και μελετών με συντονιστή τον συγγραφέα και δημοσιογράφοΤάκη Θεοδωρόπουλο
Όταν η Ευρώπη συνομιλεί με τον ελληνορωμαϊκό κόσμο
Απ’ τον Μακιαβέλι ως τη Ζακλίν ντε Ρομιγί κι απ’ τον Τζόναθαν Σουίφτ ως τον Γκαίτε, τον Νίτσε και τον Μπόρχες η σύγχρονη ευρωπαϊκή σκέψη δεν έχει πάψει να συνομιλεί με την παρακαταθήκη του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού. Εστιάζοντας περισσότερο στην ανάγνωση δοκιμίων, μη αποκλείοντας όμως και την καθαρή λογοτεχνία, η Λέσχη προτείνει μια απογραφή των ευρημάτων αυτής της συνομιλίας και τον τρόπο με τον οποίον επηρέασε τη σύγχρονη δημιουργία. Μπορούμε ακόμη τον 21ο αιώνα να θεωρούμε τους έλληνες και τους λατίνους κλασικούς ως μέρος της συλλογικής μας ευαισθησίας ή μήπως πρέπει να τους αφήσουμε στα εργαστήρια των ειδικών;
O αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Αν θέλετε να συμμετάσχετε και να γίνετε μέλη, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΔΟΚΙΜΙΩΝ καθώς και τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο). Τα μέλη της Λέσχης θα συναντιούνται μία φορά τον μήνα στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, για να συζητήσουν το βιβλίο που συμφώνησαν να διαβάσουν. Η ημερομηνία της πρώτης συνάντησης θα ανακοινωθεί σύντομα.
Προτεραιότητα έχουν όσοι παρευρεθούν στη συζήτηση με αφορμή το Βερονάλ του Τάκη Θεοδωρόπουλου και επιθυμούν παράλληλα να γίνουν μέλη της Λέσχης.

ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
«Επικοινωνία δίχως βία στο σχολείο και την οικογένεια»
Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016, στις 7 μ.μ.
Ανοιχτή συζήτηση με γονείς και εκπαιδευτικούς με την ομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτωνΑέρινη Πόλη
Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε εκτενώς για τη βία στα σχολεία και στην οικογένεια, έχουν δοθεί αριθμοί, έχουν δημοσιευτεί έρευνες με δεδομένα και θεωρίες, έχουμε πια καταλάβει τι συμβαίνει στα παιδιά στην εποχή μας. Τα κρούσματα βίας υποδεικνύουν ένα τεράστιο έλλειμμα στην επικοινωνία και την ενσυναίσθηση μεταξύ των παιδιών, μεταξύ εκπαιδευτικών και παιδιών, γονέων και παιδιών. Η επικοινωνία, όσο και αν η αγάπη είναι δεδομένη, μαθαίνεται. Με απουσία ενσυναίσθησης, ακόμα και την καλύτερη πρόθεση να έχει κάποιος, ειδικά στη συναναστροφή με τα παιδιά είναι εύκολο να ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος βίας.
Στη συνάντησή μας θέλουμε να συζητήσουμε για το πώς σπάμε αυτόν τον κύκλο. Τι εργαλεία χρησιμοποιούμε για να μην πυροδοτήσουμε τον κύκλο της βίας. Τι είναι ενσυναίσθηση, πώς την αντιλαμβανόμαστε και την επικοινωνούμε, πόσο σημαντικό είναι να ενσωματωθεί στην εκπαίδευση στο σχολείο, αλλά και στην οικογένεια.
Ο Αντώνης Μπέρτος, ψυχολόγος ΕΚΠΑ-ιδρυτής της «Αέρινης Πόλης», θα μιλήσει για τα θέματα αυτά και θα κατευθύνει τη συζήτηση.
Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, με αφορμή το βιβλίο της Κατερίνας Χριστόγερου Εγώ είμαι εγώ... και μου αρέσω!, 101 δραστηριότητες για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών, θα δουλευτούν με τους συμμετέχοντες βιωματικές ασκήσεις που συνδυάζουν τις θεματικές της αυτοεκτίμησης και της επικοινωνίας δίχως βία ως δύο απόλυτα συγκοινωνούντων δοχείων!
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail:polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ». Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος της εκδήλωσης θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ποιος έκανε πιπί στον Μισισιπή και Ένα φτυάρι στον Άρη του Ευγένιου Τριβιζά
Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016, στις 12:30 το μεσημέρι
Δραματοποιημένη αφήγηση με την ηθοποιό Μαρία Τερζάκη
Για παιδιά από 4 ετών
Παιδιά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να εξιχνιάσουμε δύο σοβαρότατες υποθέσεις: Να ανακαλύψουμε ποιος έκανε πιπί στον Μισισιπή και να καταλάβουμε τι δουλειά έχει ένα φτυάρι στον Άρη.
Όλοι μαζί θα μεταμορφωθούμε σε παπάκια και θα απολαύσουμε ένα ταξίδι στον Μισισιπή
ώσπου ένα απρόοπτο γεγονός θα μετατρέψει το ήσυχο ταξίδι σε ξεκαρδιστική περιπέτεια!
Στη συνέχεια, θα γίνουμε Αρειανοί, παίζοντας ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με εικόνες, θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό το περίεργο αντικείμενο στον πλανήτη μας,
πώς βρέθηκε εκεί και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.
Η ηθοποιός Μαρία Τερζάκη αφηγείται τα Παραμύθια Ντορεμύθια του Ευγένιου Τριβιζά με ζωντανή μουσική και διαδραστικά παιχνίδια.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

ΝΕΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ είναι πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1(Κε.Δι.Βι.Μ.1). Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) έχει χορηγήσει τη σχετική άδεια στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για τα σεμινάρια εκπαιδευτικού και επαγγελματικού χαρακτήρα που διοργανώνονται στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ και απευθύνονται σε ενηλίκους.
Τα σεμινάρια-εργαστήρια που έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο τετράμηνο του 2016 είναι:
1. Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: Μυθιστόρημα / Διήγημα (διάρκεια: 24 ώρες / 8 συναντήσεις) με τον Κωνσταντίνο Τζαμιώτη, συγγραφέα
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του εργαστηρίου: 16/2/2016, στις 6 μ.μ.
2. Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής Παιδικού Βιβλίου – για αρχαρίους (διάρκεια: 20 ώρες / 8 συναντήσεις) με την Ιωάννα Μπαμπέτα, συγγραφέα παιδικών βιβλίων
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του σεμιναρίου: 8/2/2016, στις 6 μ.μ.
3. Κατάρτιση Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων (διάρκεια: 50 διδακτικές ώρες / 15 συναντήσεις) με την Άννα Ιορδανίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του σεμιναρίου: 11/2/2016, στις 5 μ.μ.
4. Η Δημιουργική Γραφή στο Σχολείο: Μαθαίνουμε παίζοντας (διάρκεια: 5 ώρες / 2 συναντήσεις) με τη Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέα-φιλόλογο
5. Εντατικό Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: Πώς έρχονται οι λέξεις – Η αρχή της ιστορίας (διάρκεια: 6 ώρες / 2 συναντήσεις) με τη Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέα
Δείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για το αντικείμενο, τους διδάσκοντες, τις μέρες και τις ώρες των μαθημάτων, το κόστος των διδάκτρων, καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο εγγραφής σας. Στις ενημερωτικές συναντήσεις οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια σύντομη παρουσίαση για το περιεχόμενο κάθε σεμιναρίου - εργαστηρίου από τον/την εισηγητή/τριά του, ο οποίος/η οποία στη συνέχεια μπορεί να απαντήσει σε πιθανές ερωτήσεις. Τέλος, θα βρείτε σε ποιο σεμινάριο μπορείτε από φέτος να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 211 3003580 ή να στείλετε e-mail στο polychoros@metaixmio.gr. Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mailpolychoros@metaixmio.gr. Στο θέμα του ηλεκτρονικού σας μηνύματος θα πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του σεμιναρίου και στο σώμα του να σημειώνονται τα πλήρη στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας).
ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ

CINEMA THERAPY
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
με τις ψυχολόγους Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων
Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο 2016, μία Δευτέρα τον μήνα.
Λατρεύετε το σινεμά όσο κι εμείς;
Με σινεφίλ διάθεση συνεχίζεται το βιωματικό εργαστήριο στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ. Με πρώτη ύλη μια κινηματογραφική σεκάνς (λιγότερο ή περισσότερο γνωστή), συζητάμε, μοιραζόμαστε συναισθήματα, προσωπικές εμπειρίες, διλήμματα και προβληματισμούς, βγάζουμε τα… ξίφη μας και τα διασταυρώνουμε σε δημιουργικούς καβγάδες κινηματογραφικής φύσης. Έτοιμοι; Μπείτε στο παιχνίδι.
Τον Φεβρουάριο: Μύθοι και στερεότυπα για τον έρωτα Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016
Μόλις μία μέρα μετά τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και πάντοτε με αφορμή ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό απόσπασμα, θα αναρωτηθούμε αν υπάρχουν μύθοι για τον έρωτα και πόσο βοηθητικοί ή περιοριστικοί μπορεί να είναι. Θα συζητήσουμε για τον ρόλο του κινηματογράφου στη γέννηση στερεοτύπων για τον έρωτα και θα μοιραστούμε τις δικές μας σκέψεις και εμπειρίες σε σχέση με έννοιες, όπως «το έτερον ήμισυ», «ο κεραυνοβόλος έρωτας» και «η αιώνια αγάπη». Απομυθοποίηση τώρα!
Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης αξίας 9 ευρώ πριν από κάθε συνάντηση.
Διαβάστε περισσότερα, δείτε τις υπόλοιπες θεματικές και δηλώστε συμμετοχή στο e-mail:polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Μαγειρεύοντας ιστορίες
Εργαστήριο παιχνιδιού και δημιουργικής γραφής με τη συγγραφέα Ελένη Σβορώνου
Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016, στις 10:30 το πρωί
Για παιδιά από 8 ετών
Δίωρο εργαστήριο βασισμένο στο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου Μαγειρεύοντας ιστορίες, κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά, με τη συντροφιά ηρώων της κλασικής και σύγχρονης λογοτεχνίας, θα ζήσουν περιπέτειες στον βυθό, στο δάσος, στο σχολείο, στην Ιστορία, παντού. Και θα ανακαλύψουν πώς οι λέξεις μπορεί να γίνουν αεροπλάνα και βαπόρια, αερόστατα και ποδήλατα για να μας πάνε μακριά.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι η αγορά του βιβλίου Μαγειρεύοντας ιστορίες (λιανική τιμή: 7,66 €), πριν από την έναρξη του εργαστηρίου. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο του εργαστηρίου και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).


ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Το TEDxAthens επιστρέφει στις 6 Φεβρουαρίου με περισσότερους από 15 ομιλητές και γενικό θέμα Origins ή Αφετηρίες. Τη φετινή διοργάνωση θα κλείσει η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων Άλκη Ζέη με την ομιλία της «Οι αφετηρίες: στη ζωή και στη δουλειά μου», μια γυναίκα που έζησε τις πιο έντονες περιόδους της ιστορίας και τις αποτύπωσε με την πένα της, έτσι ώστε εμείς οι «τυχεροί» αναγνώστες να ζήσουμε μέσα από τις αφηγήσεις της όλα αυτά που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας, όλα αυτά που όρισαν ως «Αφετηρίες» το σήμερα.
Διαβάστε περισσότερα.

Το βιβλιοπωλείο Book and Art στη Μυτιλήνη συγκεντρώνει παιχνίδια για τα παιδιά των προσφύγων που συρρέουν κατά χιλιάδες στο νησί. Θέλοντας να συμβάλουμε ενεργά στη συγκινητική πρωτοβουλία Ένα παιχνίδι για ένα χαμόγελο, καλούμε τους γονείς που θα μας επισκεφτούν σε κάποια/ες από τις επόμενες παιδικές εκδηλώσεις του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ να φέρουν μαζί τους, εφόσον το επιθυμούν, παιχνίδια ξεχασμένα που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και θα κρατήσουν συντροφιά κατά τη διάρκεια ενός πολύ δύσκολου ταξιδιού στους μικρούς μας φίλους που το έχουν τόση ανάγκη. Εμείς θα φροντίσουμε για τη μεταφορά των παιχνιδιών στη Μυτιλήνη.
Μάθετε περισσότερα για την πρωτοβουλία ΕΔΩ.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: