Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο Ιρλανδός δημιουργός Μαρκ Κάζινς, στο έργο του οποίου πραγματοποιεί αφιέρωμα η φετινή διοργάνωση. Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημήτρης Κερκινός, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η σχέση του Μαρκ Κάζινς με τον κινηματογράφο είναι πολυσχιδής: σκηνοθετεί, γράφει σενάρια, είναι κριτικός κινηματογράφου και προγραμματιστής φεστιβάλ. Σε ερώτηση για το τι είναι τελικά αυτό που διαφοροποιεί το ντοκιμαντέρ από τις ταινίες μυθοπλασίας, ο κ. Κάζινς είπε χαρακτηριστικά ότι το «ντοκιμαντέρ είναι μια ταινία που περιέχει την εκτός ημών πραγματικότητα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δημιουργικότητα δεν είναι μόνο το να μιλάς, είναι και το να ακούς» και επειδή «η αλήθεια είναι πιο παράδοξη από τη μυθοπλασία, το ντοκιμαντέρ έχει απείρως περισσότερες πραγματικότητες από ό,τι η μυθοπλασία, εξίσου συναρπαστικές». Ως προς το ίδιο θέμα μάλιστα, ο κ. Κάζινς χρησιμοποίησε μια παρομοίωση με την Ελλάδα που είναι σεισμογενής περιοχή, για να μιλήσει για τις τεκτονικές πλάκες της μυθοπλασίας και της πραγματικότητας που η μία ακουμπά τα όρια της άλλης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες Κριστόφ Μαγκντί Σαμπέρ (Η κοιλάδα του άλατος), Άρτο Χάλονεν (Λευκή οργή), Σταυρούλα Τόσκα (Κάτω από την ελιά) και Ζίμον Στάντλερ και Κατένια Λέρμερ (Η γη των φαντασμάτων) MASTERCLASS EDN
Στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki Pitching Forum 2016 του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, masterclass με τίτλο «Δημιουργώντας σειρές ντοκιμαντέρ με την παραγωγό Σίγκριντ Ντούκγιερ».
Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού - Εαρινή Ισημερία
Το Λιμάνι Θεσσαλονίκης υποδέχεται την Εαρινή Ισημερία…μια μέρα νωρίτερα, το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, με εικαστικά εργαστήρια στην Προβλήτα Α΄ στον χώρο του Caravan Project (yurts), στο πλαίσιο των δράσεων Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού. Στο πρόγραμμα της Εαρινής Ισημερίας εντάσσονται και τα αντίστοιχα εργαστήρια του Caravan Project που φιλοξενείται αυτό το διάστημα στους χώρους του Λιμανιού.
Πρόγραμμα εργαστηρίων
11:00-13:00 - μωσαϊκό ιστοριών
13:30-15:30 - κατασκευάζουμε τις δικές σας ιστορίες
16:00-19:00 - φτερουγίσματα της άνοιξης
20:00-21:00 - της άνοιξης τα παραμύθια
Έκθεση «Μίλτος Σκούρας. Black & White Stories»
Η έκθεση Μίλτος Σκούρας. Black & White Stories, η οποία περιλαμβάνει 44 ασπρόμαυρες ζωγραφικές συνθέσεις, θα παρουσιαστεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών) και αποτελεί διοργάνωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Συγκέντρωση ειδών για πρόσφυγες
Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, καλεί σε συγκέντρωση βρεφικών και άλλων ειδών για την υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών σε Ειδομένη και Διαβατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: