Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Τα νέα του Πολυχώρου




ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Εκπαιδευτική Ρομποτική με WeDo σε συνεργασία με το STEM Education (Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών)
Για παιδιά από 8 ετών
Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, 6:30-7:30 μ.μ.
Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα LEGO WeDo επιτυγχάνεται η εισαγωγή των μαθητών που φοιτούν στο Δημοτικό στην Εκπαιδευτική Ρομποτική. Τα παιδιά κατασκευάζουν με δομικά στοιχεία (τουβλάκια) μηχανικές κατασκευές που μπορούν να αποτελέσουν τους ήρωες της δικής τους φανταστικής περιπέτειας, επιλύοντας όμως ταυτόχρονα πραγματικά προβλήματα από τον φυσικό κόσμο που τα περιβάλλει.
Μαθαίνουν πώς μπορούν να δώσουν «ζωή – κίνηση» στις κατασκευές τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, αποκτώντας δεξιότητες προγραμματισμού, engineering (σχεδιασμός και κατασκευή) και επίλυσης προβλημάτων (problem solving). Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες 2-3 μελών και με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή:
• μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά και να υλοποιούν projects,
• ακολουθούν οδηγίες κατασκευής 2D σχεδίων για την κατασκευή ενός 3D μοντέλου,
• κατανοούν βιωματικά βασικές έννοιες της Φυσικής, χρησιμοποιώντας άξονες, γρανάζια, τροχαλίες κ.λπ.,
• μαθαίνουν να προγραμματίζουν αλγοριθμικά, με μια γραφική γλώσσα προγραμματισμού, η οποία καθιστά προσιτό τον προγραμματισμό στα παιδιά (από 7 ετών),
• αποκτούν και αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες χειρισμού και επικοινωνίας καθώς και οργανωτικές δεξιότητες.
Το εργαστήρι διαρκεί 60 λεπτά και μπορεί να φιλοξενήσει έως 20 παιδιά.
Κόστος εργαστηρίου: 11 € για κάθε παιδί

Εργαστήρι Μυθολογίας με αφορμή τα Μυθολογικά Παραμύθια
Σάββατο 14 Μαΐου 2016, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 5 ετών
Ιστορίες για τέρατα και Αμαζόνες, για Σφίγγες και Μινώταυρους ζωντανεύουν μέσα από τις πιο διαφορετικές αφηγήσεις και τα πιο πρωτότυπα παιχνίδια. Οι αγαπημένοι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας μας συστήνονται ξανά μέσα από τα Μυθολογικά Παραμύθια και εμείς δεν έχουμε παρά να διασκεδάσουμε μαζί τους παίζοντας! Ελάτε να τους γνωρίσετε, να παίξετε και ποιος ξέρει...; Ίσως και να κρύβουν κάποιο μυστικό που μόνο εσείς θα ανακαλύψετε!
Το εργαστήρι εμψυχώνει η Γεωργία Σουβατζή.
Είσοδος ελεύθερη
Στις εκδηλώσεις και στα εργαστήρια είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για να δηλώσετε συμμετοχή, στείλτε μήνυμα στοpolychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης ή του εργαστηρίου και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).



ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
«Μαγειρεύοντας... στο μουσείο!»
Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς προσχολικής αγωγής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και θέμα την επίσκεψη μιας σχολικής ομάδας σε μουσείο
Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, στις 7 μ.μ.
Οι μουσειακές επισκέψεις είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά εργαλεία για τον εκπαιδευτικό και θα έπρεπε να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός ολοκληρωμένου παιδαγωγικού προγράμματος. Αποδεσμεύουν τα παιδιά από το -πολύ συχνά στείρο- περιβάλλον της σχολικής αίθουσας παρέχοντας ευκαιρίες για διδασκαλία έξω και πέρα από το σχολείο, προάγουν την ενεργητική, βιωματική και ερευνητική μάθηση και επιτρέπουν στους μαθητές να αποκτήσουν μια συνολική θεώρηση ενός φαινομένου ή μιας εποχής. Ωστόσο, συχνά αντιμετωπίζονται διεκπεραιωτικά από μαθητές και, δυστυχώς, από ορισμένους εκπαιδευτικούς, προγραμματίζονται αποσπασματικά και δεν αξιοποιούνται επαρκώς.
Ποια είναι τα εκπαιδευτικά οφέλη μιας μουσειακής επίσκεψης; Πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο, ώστε να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των μαθητών; Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου, συζητάμε την προετοιμασία και τη σωστή εκπαιδευτική αξιοποίηση μιας μουσειακής επίσκεψης. Οι συμμετέχοντες θα φύγουν με ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες που μπλέκουν τη φαντασία, το μυστήριο, την ιστορία, τη δημιουργική γραφή και άλλα μαθήματα του σχολείου και βοηθούν τους μαθητές να αντιληφθούν πόσο διασκεδαστική μπορεί να γίνει η επίσκεψη σε ένα μουσείο!
Ελάτε να μάθουμε πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε με τα παιδιά μέσα σε μουσεία! Με υλικά όπως το χαρτί και το μολύβι, γράφουμε ιστορίες που αξιοποιούν τόσο τις προϋπάρχουσες γνώσεις όσο και αυτές που αποκομίζουμε από την παρατήρηση των εκθεμάτων. Μαθαίνουμε να δημιουργούμε διαδρομές παρατήρησης στο μουσείο για τους μαθητές μας, οι οποίες μπορούν να τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν το νόημα σε αυτά που φαίνονται ανοίκεια.
Θα μιλήσει η Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. Συμμετέχει η ομάδα CSI Kids. Συγκεκριμένα η Φιλιώ Λαζανά, συγγραφέας-θεατρική παραγωγός-καθηγήτρια τουριστικών επιχειρήσεων, και η Λουίζα Καλλία, ηθοποιός και πρωταγωνίστρια της παράστασης «CSI Kids: Το μυστήριο του Πάρκου» θα παρουσιάσουν πώς στήνεται μια παράσταση-ιστορία-παιχνίδι μυστηρίου με τη συμμετοχή των παιδιών.
Περισσότερα για την ομάδα CSI Kids θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.csikids.gr
Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά του βιβλίουΜαγειρεύοντας ιστορίες: Πώς να γράψεις τα δικά σου κείμενα (λιανική τιμή: 7,66 €) ή ενός βιβλίου της σειράς «Μυστήρια στην πόλη» της Ελένης Σβορώνου. Τα βιβλία που εντάσσονται στη σειρά είναι: Πιάστε τους γκραφιτάδες!, Τα δεκατρία φτερνίσματα, Όλα για τη φανέλα (λιανική τιμή: 8,76 € το καθένα). Όλες οι υποθέσεις των βιβλίων ξετυλίγονται σε κάποιο μουσείο ή χώρο πολιτιστικής σημασίας.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail:polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα και) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ». Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Λιλιπούτειοι Μηχανικοί
Σε συνεργασία με το STEM Education (Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών)
Για παιδιά 4-6 ετών
Παρασκευή 20 και 27 Μαΐου 2016, 6:30-7:30 μ.μ.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Λιλιπούτειοι Μηχανικοί είναι σχεδιασμένο για παιδιά 4-6 ετών. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, τα παιδιά μαθαίνουν πώς λειτουργούν οι απλές μηχανές και τι σημασία έχουν στην καθημερινή μας ζωή. Με στόχο πάντα να δώσουν τη λύση σε κάποιο πρόβλημα, μαθαίνουν να συνεργάζονται, συναρμολογώντας γρανάζια, μοχλούς, τροχαλίες, τροχούς και άξονες. Έτσι τα παιδιά κατανοούν όλα τα φυσικά μεγέθη της Μηχανικής (ταχύτητα, δύναμη, ροπή, τριβή, έργο κ.λπ.) διασκεδάζοντας.
Οι κατασκευές πραγματοποιούνται με τα απόλυτα ασφαλή τουβλάκια LEGO® DUPLO®.
Εκπαιδευτικά οφέλη του προγράμματος:
• Εξερεύνηση βασικών αρχών μηχανικής: γρανάζια, τροχαλίες, τροχοί και άξονες
• Διερεύνηση δύναμης, πλεύσης και ισορροπίας
• Επίλυση προβλημάτων μέσω σχεδιασμού
• Συνεργασία με άλλους και ανταλλαγή συμπερασμάτων
Το κάθε εργαστήρι διαρκεί 60 λεπτά και μπορεί να φιλοξενήσει έως 25 παιδιά.
Κόστος εργαστηρίου: 11 € για κάθε παιδί – 13 € για κάθε παιδί που επιθυμεί να πάρει την κατασκευή του μετά το τέλος του εργαστηρίου

Ομιλείτε πλουτωνικά; της Κατερίνας Ζωντανού
Σάββατο 21 Μαΐου 2016, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 6 ετών
Χωρίς διάβασμα, χωρίς γράψιμο, χωρίς αντιγραφή κι ορθογραφία. Χωρίς τετράδια και βιβλία. Τα πλουτωνικά μαθαίνονται πανεύκολα. Ίσως τα μιλάτε ήδη…
Παρέα με τη συγγραφέα Κατερίνα Ζωντανού και τη θεατροπαιδαγωγό Ιουλία Πύρρου
μπαίνουμε σε πλουτωνική τροχιά και με άφθονο θεατρικό παιχνίδι ανακαλύπτουμε μαζί την πιο φανταστική γλώσσα του σύμπαντος!
Αντουί μπα ντιξ;
*Δεν απαιτείται διαστημόπλοιο.
Είσοδος ελεύθερη
Το βιβλίο τιμήθηκε φέτος από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με το Βραβείο καλύτερου παιδικού βιβλίου από πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα.
Στις εκδηλώσεις και στα εργαστήρια είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για να δηλώσετε συμμετοχή, στείλτε μήνυμα στοpolychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης ή του εργαστηρίου και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: