Λίγα λόγια για το βιβλίο
Tο BBC Radio 4 οργανώνει κάθε χρόνο τις «Διαλέξεις Reith», καλώντας έναν επιστήμονα να μιλήσει για το επιστημονικό του πεδίο και την έρευνά του. Οι Διαλέξεις ηχογραφούνται ενώπιον κοινού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται κορυφαίοι επιστήμονες του Βασιλικού Ιδρύματος του Λονδίνου. Οι ακροατές του Radio 4 υποβάλλουν αθρόα ερωτήσεις προς τον σταθμό σχετικά με το θέμα της διάλεξης, ενώ, στο τέλος της διάλεξης, μια επιλογή από τις ερωτήσεις αυτές υποβάλλονται «διά ζώσης» από τους αντίστοιχους ακροατές και απαντώνται από τον ομιλητή.
Στις φετινές (2016) Διαλέξεις Reith, προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Stephen Hawking, διάσημος κοσμολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Στις δύο δεκαπεντάλεπτες ομιλίες του, ο καθηγητής Hawking:
• συνοψίζει τις ανακαλύψεις της σύγχρονης φυσικής σχετικά με τις μαύρες τρύπες, τα εξωτικά ουράνια αντικείμενα που η ύπαρξή τους αμφισβητεί την ίδια τη φύση του χώρου και του χρόνου,
• κάνει μια αναδρομή στις δικές του έρευνες, ένα επίπονο και παθιασμένο έργο ολόκληρης ζωής, και
• μας πληροφορεί για τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο, ενθαρρυντικές για την κατανόηση των νόμων που διέπουν το Σύμπαν μας, στις οποίες συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά.
Ακόμη, εξετάζει τον προβληματισμό της αστροφυσικής κοινότητας για τις μαύρες τρύπες και τις προκλήσεις εκ της ιδέας ότι όλη η ύλη και η πληροφορία καταστρέφονται οριστικά στο εσωτερικό τους. Μας εξηγεί την υπόθεσή του ότι οι μαύρες τρύπες μπορεί να εκπέμπουν ένα είδος ακτινοβολίας, αυτή που ονομάζεται ακτινοβολία Hawking. Συζητά σχετικά με την έρευνα για τις μίνι μαύρες τρύπες, που ίσως θα μπορούσαν να παρατηρηθούν στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή του CERN. Τέλος, διατυπώνει τη θεωρία ότι η πληροφορία μπορεί να επιστρέφει από το εσωτερικό της μαύρης τρύπας και να μένει αποθηκευμένη στον ορίζοντα γεγονότων της, σε μια κωδικευμένη μορφή.
Για εκείνους που κατέχονται από περιέργεια αλλά σαστίζουν, που σαγηνεύονται από τις ιδέες αλλά νιώθουν φόβο για τα θέματα της επιστήμης, το διάβασμα του παρόντος βιβλίου αποτελεί μια καλή παρώθηση προβληματισμού και ενημέρωσης.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου