Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

To αβγό του Μουσικού Χωριού - οι χειμερινές δράσεις

το αβγό
του Μουσικού Χωριού
forum δημιουργίας
Παράλληλα με την ενδεκαετή του συνεχή δράση στον Άγιο Λαυρέντιο και για 5η συνεχή χρονιά, το δίκτυο καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσικού Χωριού συγκεντρώνεται στην αστική έδρα της διοργάνωσης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 
Το «αβγό» είναι ένας πρώην βιοτεχνικός, ενιαίος χώρος 150 τετραγωνικών μέτρων που έχει ανακαινιστεί για να φιλοξενεί εργαστήρια, ζωντανές μουσικές ακροάσεις και ποικίλες ομαδικές δράσεις. 
Ειδικότερα, ασκούνται η «δια βίου» μουσική και κινητική πράξη, ο καλλιτεχνικός στοχασμός και η επίγνωση, μέσα από έναν ετήσιο κύκλο τακτικών συμβιωτικών εργαστηρίων, ομαδικών συνεδριών, σεμιναρίων και άλλων παράλληλων δράσεων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα ανακοινώνονται τα residencies, οι θεματικές συζητήσεις, οι συναυλίες, οι προβολές και οι παραστάσεις που θα πραγματοποιούνται στο χώρο.
ΚΥΚΛΟΣ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 2016/17 (Oκτώβριος – Ιούνιος)
(κλικ στους τίτλους για περισσότερα)
Ανιχνεύουμε και ερευνούμε τις περιοχές εκείνες του ανθρωπίνου σώματος και πνεύματος που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για καινούργιους ορίζοντες ύπαρξης και διεύρυνσης του ανθρώπινου ήχου.
Πάνος Λαμπρόπουλος
Το Μουσικό Σώμα
Καλλιεργούμε συστηματικά συγκεκριμένες αρχές όσον αφορά στη σωματική διαχείρηση και τους τρόπους πρόληψης κi εξισορρόπησης της όποιας σωματικής και ψυχικής καταπόνησης. Παράλληλα θέλουμε να προσεγγίσουμε μια πιο αβίαστη σχέση με τη μουσική διαδικασία. Θα μάθουμε να κουρδίζουμε το σώμα και τον εαυτό σαν ένα μουσικό όργανο και να βιώνουμε τη μουσική σαν μία οργανική σωματική λειτουργία.
Βιωματικές φωνητικές ασκήσεις μέσα από συλλογικές δράσεις, ως προς την εξερεύνηση της φωνής, την εξοικείωση με τις φωνητικές τεχνικές, το συντονισμό και τη συνεργατικότητα στο επίπεδο τόσο της ερμηνείας ενός απλού τραγουδιού, όσο και της τελετουργικής προσέγγισης ενός αυτοσχεδιαστικού δρώμενου. Για αρχάριους και προχωρημένους.
Η διδασκαλία έχει σαν άξονα ένα ολιστικό σύστημα που με όχημα το διαλογισμό εξισορροπεί  όλες τις πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης: τη φυσική, τη συναισθηματική, τη νοητική και την πνευματική.
Χρησιμοποιώντας τεχνική και αυτοσχεδιασμό από την γραμμή παράδοσης του Πολωνικού θεάτρου και του Ιαπωνικού Βutoh στην παρούσα εκπαιδευτική διαδικασία θα δουλέψουμε με τα μέσα εκείνα που μας βοηθούν να επαναπρογραμματίσουμε την εσωτερική πλοήγηση προς μια εύρυθμη λειτουργία του σώματος και του νου με στόχο την ανάδυση αυτού που ονομάζουμε Ποιητική του Σώματος Μεσα απο τεχνικες συντονισμού κινησης και φώνησης εξερευνούμε το θέατρο και τον χορό ως μια οντότητα.
Η διαδικασία σέβεται την προώθηση της προσωπικής ευημερίας και την ενθάρρυνση για μάθηση και προσωπική ανάπτυξη.Θα εστιάσουμε στη βιωματική εξερεύνηση πτυχών του εαυτού και των σχέσεων, στην ενεργή φυσική παρουσία και τις βαθιές συνδέσεις με το σώμα μας, στην αναγνώριση και διάνθιση της σχέσης με τον εαυτό και τους άλλους, στην υποστήριξη της αλληλεπίδρασης και τηn ανάπτυξης της "ενσυναίσθησης". Αυτή τη χρονιά κεντρικό σημείο αναφοράς θα είναι το αρχέτυπο του Λαβυρίνθου ως σημείο αναφοράς, προβληματισμού και έμπνευσης. Το εργαστήριο είναι βασισμένο σε τεχνικές και μεθόδους Χοροθεραπείας (Laban Movement Analysis (LMA), αυθεντικής κίνησης, χρήσης συμβολισμού, αυτοσχεδιασμού, σωματικής επίγνωσης κ.α) και της Εμψύχωσης των Ομάδων με την προσέγγιση της Παρεμβαίνουσας μη-Κατευθυντικής (NDI).
Μαρία Λάππα - Αγγελική Μπιτζαράκη 
Φως και σκιά
Στην παρούσα ερευνητική διαδικασία αναζητούμε το σώμα εκείνο που κρύβεται μέσα στο κοινωνικό μας σώμα, εκείνο το σώμα που ποθεί να περιστρέφεται, να χοροπηδά, να πετά, το σώμα εκείνο που επιθυμεί συνεχώς αλλά λογοκρίνεται από καθημερινούς ρυθμούς και πεποιθήσεις, εκείνο το σώμα που ζει στην σκιά.Το εργαστήριο θα κινηθεί δημιουργικά μέσα από εξειδικευμένες ασκήσεις που προέρχονται από τον χώρο του Ιαπωνικού χορού butoh, του ψυχοσωματικού θεάτρου, (μέσα από ποιητικές φόρμες και τον αυτοσχεδιασμό) και μέσα από τις αρχές της Χοροθεραπείας με παράλληλη υποστήριξη από τη προσέγγιση της Παρεμβαίνουσας μη-Κατευθυντικής εμψύχωσης των ομάδων.

Ανθή Θάνου Εργαστήρι Αφήγησης για το Λαϊκό Παραμύθι
Στον κύκλο αυτών των συναντήσεων γνωρίζουμε βαθύτερα το λαϊκό παραμύθι και τα μυστικά του. Πειραματιζόμαστε πάνω στις παραλλαγές του ίδιου μοτίβου, δουλεύουμε τους παραμυθιακούς τύπους φτιάχνοντας τη δική μας παραλλαγή παραμυθιού.Ανακαλύπτουμε αρχετυπικά σύμβολα και τη σημασία τους.Σχεδιάζουμε την δική μας παράσταση αφήγησης, βρίσκουμε το υλικό και ζωντανεύουμε την αφήγηση με τη φωνή και το σώμα.
Θεόφιλος Σωτηριάδης
Η Τέχνη της Αναπνοής
Το εργαστήριο απευθύνεται σε: μουσικούς, ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς αλλά και σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα της αναπνοής τους. θα πραγματοποιείται μία φορά κάθε μήνα από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο (έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα αφομοίωσης των ασκήσεων). 
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
http://avgo.music-village.gr/gr/εργαστήρια
Eκδήλωση ενδιαφέροντος και συμμετοχή για όλα τα εργαστήρια:
18 Σεπτεμβρίου – 10 Οκτωβρίου 2016
Πληροφορίες: www.music-village.gravgo@music-village.gr 
Διεύθυνση:
Bαλαωρίτου 4 // 8ος όροφος // ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
www.music-village.gr
www.facebook.com/toavgo

Δεν υπάρχουν σχόλια: