Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Νέες κυκλοφορίες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Καπνισμένα ερείπια
Βασίλης Κουνέλης
ISBN: 978-960-03-6455-2
Τιμή: 15,90 €
Ο δικηγόρος Φίλιππος Γιαννόπουλος αφηγείται τη γέννηση, την ενηλικίωση και την εξέλιξη του πελάτη του, τρομοκράτη Ηρακλή Κοντού, μέλους της διαβόητης Επαναστατικής Οργάνωσης των Οκτώ. Η προσωπική ιστορία του ξεκινά σε μια οικογενειακή παράγκα στο νησί Αιγίλειψος, προτού τα φτερά του συναπαντήσουν τις άγριες παρέες του λιμανιού, έναν πρώιμο έρωτα και εντεύθεν μια νέα ζωή στον θορυβώδη Πειραιά. Η αγάπη για τη μουσική, η βαριά οικογενειακή ιστορία, οι συνεχείς ανατροπές και οι συγκρούσεις σ’ έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο περίγυρο μεταμορφώνουν σταδιακά το αβέβαιο εφηβικό κουκούλι σε επαναστάτη. Στο πλάι συντρόφων, αλλά και του ηγέτη της οργάνωσης Φώτη, ο ήρωας έχει το χρόνο να διδαχτεί και να ανιχνεύσει όλο το φάσμα των μεγάλων αντιφάσεων, ενώ η ωμή βία, η οποία τον κατακλύζει, συγκλονίζει και διαμελίζει την ύπαρξή του.
Η αποκάλυψη της Οργάνωσης και η κατάρρευση του «επαναστατικού» οικοδομήματος μετατρέπουν την ανάκριση που ακολουθεί, εν μέσω παραισθήσεων, σε ταγκό αναμνήσεων και εκμυστηρεύσεων με παρτενέρ-είδωλο έναν ιδιόμορφο ανακριτή.
Μια ιστορία συλλογική και ατομική, στην οποία η προσωπική αγωνία επιμένει να αναζητά ταυτότητα αλλά και διαφυγή.

Το μυστικό
Ντομινίκ Ανδρεάδου-Μολίν,
Γιάννης Γορανίτης,
Γιολάντα Γραμματικάκη,
Ευγενία Δούρου,
Κατερίνα Καζολέα,
Ευδοκία Κατσουρού,
Όλγα Κοζάκου-Τσιάρα,
Λένα Κομίνη,
Αλεξάνδρα Κωνσταντιδέλλη,
Ηλιάνα Κωτσίλα,
Δήμητρα Λουκά,
Άννα Μερτζάνη,
Αθηνά Μπαλή,
Εύη Μυλωνάκη,
Χριστίνα Ντούση,
Μυρτώ Σεϊζάνη,
Μαρίνα Τουπάι
ISBN: 978-960-03-6466-8
Τιμή: 14,84 €
Στην καρδιά κάθε ενδιαφέρουσας αφήγησης κρύβεται ένα μυστικό, κάτι που δεν γνωρίζει ο αφηγητής, ή ο αναγνώστης, ή και οι δυο τους. Ένας ρευστός, απροσδιόριστος πυρήνας που μας κάνει να σκιρτούμε όταν κάποιος ψιθυρίζει.Η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου ζήτησε από 17 νέους συγγραφείς, μαθητές της στη δημιουργική γραφή, να γράψουν ιστορίες γύρω από κάποιο μυστικό που αποκαλύφθηκε ή έμεινε για πάντα κρυμμένο. Συγκεντρώθηκαν έτσι 17 διηγήματα για μυστικά που δημιούργησαν ενοχές, θυμό, επιθυμία για εκδίκηση, ακόμα και απρόβλεπτη αδράνεια. Μυστικά μικρά και μεγάλα που ανατέμνουν την κρυφή ζωή, την παραβατικότητα, την ιερότητα της εξομολόγησης. Μυστικά που μας ενθαρρύνουν να ξεσκεπάσουμε νοερά, καθώς διαβάζουμε, τα δικά μας μυστικά και τον τρόπο με τον οποίο επέδρασαν στη ζωή μας και στη ζωή των άλλων. Η συλλογή συμπληρώνεται από ένα ακόμα μυστικό, εκείνο της συμβίας στο διήγημα του Ροΐδη «Ψυχολογία Συριανού συζύγου». Η «Ψυχολογία Συριανής συζύγου» είναι μια απόπειρα να παρακολουθήσουμε τη μυστική ζωή των παραμελημένων δευτεραγωνιστών στην ιστορία της λογοτεχνίας. Αλλά κι ένα παιχνίδι των νέων συγγραφέων που διασκεδάζουν ακόμα γράφοντας, που μεταμορφώνονται σε Homo Ludens.
Γράφουν οι: Γιάννης Γορανίτης, Γιολάντα Γραμματικάκη, Ευγενία Δούρου, Κατερίνα Καζολέα, Ευδοκία Κατσουρού, Λένα Κομίνη, Αλεξάνδρα Κωνσταντιδέλλη, Ηλιάνα Κωτσίλα, Δήμητρα Λουκά, Άννα Μερτζάνη, Ντομινίκ Ανδρεάδου-Μολίν, Αθηνά Μπαλή, Εύη Μυλωνάκη, Χριστίνα Ντούση, Μυρτώ Σεϊζάνη, Μαρίνα Τουπάι και Όλγα Κοζάκου-Τσιάρα.
Τα έσοδα από την πρώτη έκδοση θα διατεθούν για τις υπηρεσίες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Μέριμνα».

Άγιον Όρος
Θανάσης Θ. Νιάρχος
ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ
ISBN: 978-960-03-5393-8
Τιμή: 26,50 €
Ο τόμος Άγιον Όρος, η άσβεστη φλόγα θέλει να διασώσει κάτι από την ευγένεια, τη χάρη, τη μαγεία, αλλά και την αυστηρότητα μιας «ανορθοδοξίας» όπως είναι ο μοναχισμός, καθώς η ύπαρξη του τελευταίου μεγαλώνει «επικίνδυνα» το περιθώριο ο κόσμος να μπορεί να μεταβάλλεται κάθε στιγμή σε ποιητικό γεγονός. Δεν έχει παρά να προσέξει κανείς τα ονόματα των συγγραφέων που υπογράφουν τα κείμενα του τόμου αυτού: Παπαδιαμάντης, Καζαντζάκης, Θεοτοκάς, Ουράνης, Κόντογλου, Πρεβελάκης και άλλοι πολλοί σπουδαίοι εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Θρησκευόμενοι ή άθεοι, θαυμαστικοί ή επιφυλακτικοί, αστοί ή περιθωριακοί, νιώθεις να αισθάνονται τα εκφραστικά τους εργαλεία ανεπαρκή, προκειμένου να διατυπώσουν μιαν αποκάλυψη που τους γίνεται και που ανατρέπει τα δεδομένα της ζωής τους, όπως έχουν διαμορφωθεί ως την ώρα που επισκέπτονται το Άγιον Όρος. Τι άλλο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θαύμα στη ζωή του κάθε ανθρώπου, παρά ο ενδοιασμός αρχικά και η προθυμία στη συνέχεια να αλλάξει το βαθύτερό του εαυτό, που τον μεταβάλλει σε ένα από Θεού γέννημα; Ο τόμος Άγιον Όρος, η άσβεστη φλόγα, με τη χρονική διάρκεια ενός αιώνα που καλύπτει η συγγραφή και η δημοσίευση των κειμένων του, σεμνύνεται πως συμβάλλει στην ενεργοποίηση του θαύματος αυτού σε εξαιρετικά δύσκολους και χθαμαλούς καιρούς.

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Σημάδια πριν το τέλος του κόσμου
Γιούρι Ερέρα
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μπονάτσου
ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ
ISBN: 978-960-03-6428-6
Τιμή: 16,96 €
Στις Δουλειές του Βασιλείου εισχωρούμε στα άδυτα ενός καρτέλ και παρακολουθούμε την καθημερινότητα στο παλάτι ενός βαρόνου ναρκωτικών μέσα από τα μάτια ενός συνθέτη κορίδο. Ο αφηγητής τούτης της ιστορίας, ο Λύκος, πολλά γράμματα δεν ξέρει, ωστόσο ξεχειλίζει από ένα ταλέντο που του επιτρέπει να μεταπλάθει σημαντικά γεγονότα σε τραγούδια, κι αυτό τον κάνει Καλλιτέχνη. Στα Σημάδια πριν το τέλος του κόσμου πρωταγωνιστεί η αξέχαστη Μακίνα, μια νεαρή γυναίκα που ξέρει να επιβιώνει στον βίαιο κόσμο των αντρών. Αφήνοντας πίσω τη ζωή της στο Μεξικό προκειμένου να αναζητήσει τον αδελφό της, και επιχειρώντας να διασχίσει μια επικράτεια από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή, εισέρχεται λαθραία στις ΗΠΑ με δύο μυστικά μηνύματα – ένα από τη μητέρα της και ένα από τον υπόκοσμο. Στη Μετοικεσία των σωμάτων δύο αντίπαλες εγκληματικές οικογένειες χρειάζονται εξίσου τον ήρωα, τον Απολυτρωτή, για μια επιβεβλημένη εκεχειρία. Το ένστικτό του αλλά και οι οδηγίες της κυβέρνησης τον προειδοποιούν να μείνει κλεισμένος μέσα, όμως αυτός γλιστράει στο υπογάστριο της πόλης με σκοπό να κανονίσει την ανταλλαγή των σωμάτων που κρατούνται εκατέρωθεν σε ομηρία.
«Με μια πρόωρη σοφία που έρχεται μόνο μέσα από τον πόνο, ο Γιούρι Ερέρα αποκαλύπτει τις ανθρώπινες πλάνες, τον κόσμο των παραγκουπόλεων, των μπαρ, των οίκων ανοχής και τις μάστιγές τους, τα ναρκωτικά, τα όπλα, τον θάνατο».
Ελένα Πονιατόφσκα
«Ο Γιούρι Ερέρα είναι ο σπουδαιότερος πεζογράφος του Μεξικού».
Φρανσίσκο Γκόλντμαν
«Οι Δουλειές του Βασιλείου, ένα λογοτεχνικό διαμαντάκι, είναι μια νουβέλα για τα καρτέλ ναρκωτικών και παράλληλα μια έμμεση κριτική των βιβλίων για τα καρτέλ ναρκωτικών. Με τα Σημάδια πριν το τέλος του κόσμου ο Γιούρι Ερέρα, και πάλι κύριος των πηγών του, τις οδηγεί στο απώτατο άκρο της εκφραστικότητας και της καλλιέπειας. Είναι σαν τα εγγόνια του Πέδρο Πάραμο ή της Σουσάνα Σαν Χουάν να έχουν γίνει οι “βρεγμένες πλάτες” –οι παράνομοι Μεξικανοί μετανάστες στις ΗΠΑ– των αρχών του εικοστού πρώτου αιώνα».
Χόρχε Βόλπι
«H Μετοικεσία των σωμάτων αντιπροσωπεύει ένα αποκορύφωμα για την τέχνη της μυθοπλασίας».
Άλβαρο Ενρίγκε
«Ο Γιούρι Ερέρα πρέπει να ζει εδώ και χίλια χρόνια. Πρέπει να έχει δει την κόλαση, και τον παράδεισο, και να έχει επιστρέψει. Πρέπει να έχει υπάρξει γυναίκα, ζώο, βράχος... Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η απέραντη ενσυναίσθηση που τον διακρίνει».
Βαλέρια Λουισέλι

Την ώρα που ξυπνάμε μαζί
Κίρμεν Ουρίμπε
Μετάφραση: Βασιλική Κνήτου
ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ
ISBN: 978-960-03-6425-5
Τιμή: 18,00 €
Ο εμφύλιος πόλεμος βρίσκει την Καρμέλε Ουρέστι στη γενέτειρά της, την Οντάροα. Ενώ οι κάτοικοι της περιοχής αναζητούν καλύτερη τύχη στην εξορία, εκείνη αποφασίζει να μείνει περιθάλποντας τους τραυματίες και προσπαθώντας να ελευθερώσει τον πατέρα της που έχει φυλακιστεί. Στο τέλος της σύρραξης αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα της για τη Γαλλία, όπου γίνεται μέλος της πολιτιστικής πρεσβείας των Βάσκων. Εκεί γνωρίζει τον μέλλοντα σύζυγό της, τον μουσικό Τσομίν Λεταμέντι. Μαζί ταξιδεύουν στη μισή Ευρώπη αλλά, λίγο πριν το Παρίσι πέσει στα χέρια των Γερμανών, φεύγουν για τη Βενεζουέλα. Η Ιστορία, όμως, μπαίνει και πάλι στη ζωή τους. Κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου, όταν ο Τσομίν έχει αποφασίσει να ενταχθεί στις βασκικές μυστικές υπηρεσίες, η οικογένεια θα επιστρέψει εκ νέου στην Ευρώπη, όπου εκείνος δρα πλέον ως κατάσκοπος ενάντια στους ναζί, μέχρι τη στιγμή που συλλαμβάνεται στη Βαρκελώνη από τους πράκτορες της δικτατορίας. Η Καρμέλε δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και φεύγει, μόνη αυτή τη φορά, με την τυφλή ελπίδα του ανθρώπου που αφήνει πίσω του ό,τι περισσότερο αγαπά. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αλήθεια.
«H σπουδαία πρόζα του, ώριμη πλέον, πλησιάζει περισσότερο στο ύφος των Τζ. Μ. Κουτσί και Β. Γκ. Ζέμπαλντ, τους οποίους ο Κίρμεν Ουρίμπε θαυμάζει απεριόριστα, συγγραφείς που συνδυάζουν την πραγματικότητα με τη φαντασία για να φτάσουν στην καρδιά μιας χώρας ή ενός λαού».
El País
«Η αμεσότητα της γραφής του Κίρμεν Ουρίμπε δεν πρέπει να μας ξεγελάει, είναι καρπός της ακρίβειας. Είναι κοσμοπολίτης και διαθέτει εκλεπτυσμένη καλλιέργεια. Είναι ένας συγγραφέας με μεγάλο και αυθεντικό ταλέντο. Αυτό το μυθιστόρημα είναι ένας συναισθηματικός δυναμίτης».
La Vanguardia
«Το Την ώρα που ξυπνάμε μαζί αναφέρεται στην πολιτική και την ιστορία, αλλά τις ξεπερνάει. Είναι μια αφήγηση βαθιάς ανθρωπιάς, με χαρακτήρες που έχουν σάρκα και οστά, είναι ονειροπόλοι και ηττημένοι, άνθρωποι που, αν και ζουν σε σκοτεινές εποχές, ποτέ δεν αφήνονται στην απελπισία».
El Correo
«Οι ήρωες εδώ είναι πραγματικά πρόσωπα. Η πόλη όπου όλα αρχίζουν και τίποτα δεν τελειώνει είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα».
Diari ARA

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Καραμανλής μού είπε...
Γιώργος Α. Λεονταρίτης
ISBN: 978-960-03-6446-0
Τιμή: 9,54 €
Η σύγκρουση Καραμανλή-Ανακτόρων το 1963 σηματοδότησε μια πολιτική κρίση που είχε αποτέλεσμα, σε πρώτη φάση, την αποχώρηση του ιδρυτή της ΕΡΕ από την πολιτική και, σε δεύτερη, το κατρακύλισμα προς τη δικτατορία. Τα γεγονότα μπορεί να είναι γνωστά, όμως, δεν έχει επισημανθεί σε βάθος η τρικυμία που προκλήθηκε στους κόλπους της συντηρητικής παράταξης από τη διάσταση μεταξύ των απόψεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Βασιλέα Παύλο και κυρίως με τη Βασίλισσα Φρειδερίκη – κι ακόμα, η έντονη διαμάχη μεταξύ των δημοσιογραφικών οργάνων που στήριζαν τον Καραμανλή.
Ο Γιώργος Α. Λεονταρίτης είχε την ευκαιρία –λόγω προσωπικών γνωριμιών– να συζητήσει τα παρασκήνια αυτής της κρίσιμης περιόδου με τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Σπύρο Θεοτόκη, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Γεώργιο Ράλλη και άλλους πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης. Οι μαρτυρίες τους παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι –ενώ τότε είχαν εμπιστευτικό χαρακτήρα– σήμερα φωτίζουν την «αθέατη πλευρά» της ταραγμένης περιόδου που σημάδεψε την πορεία του τόπου. Στοιχεία από το απόρρητο αρχείο του κορυφαίου αρθρογράφου της Δεξιάς Σάββα Κωνσταντόπουλου αλλά και μαρτυρίες άλλων προσωπικοτήτων του Τύπου που στάθηκαν στο πλευρό της ΕΡΕ, όπως του εκδότη της Βραδυνής Γεωργίου Αθανασιάδη και του Βάσου Βασιλείου, όχι μόνο συμπληρώνουν το παζλ του τότε πολιτικού σκηνικού, αλλά φέρνουν στο φως και τις ενδοκομματικές διαφορές που προκάλεσε η φυγή του Καραμανλή στο Παρίσι.

ΔΟΚΙΜΙΑ

Η αυτοτέλεια του αισθητικού και το χαμένο πολίτευμα της αρετής
Θάνος Βερέμης
ISBN: 978-960-03-6370-8
Τιμή: 10,60 €
Η συλλογή αποτελείται από δοκίμια δύο κατηγοριών: εκείνα που αποδίδουν το προνόμιο της αυτοτέλειας στην καλλιτεχνική δημιουργία –αυτοτέλεια από κάθε πολιτική σκοπιμότητα– και όσα προβληματίζονται για την απουσία αναζήτησης της αρετής στη σύγχρονη πολιτική σκέψη.
Καθώς ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης θεωρούν ότι τα χρηστά πολιτεύματα δεν νοούνται χωρίς την ύπαρξη της αρετής, τόσο στους ηγέτες όσο και στους πολίτες, είναι αδιανόητο το ότι ουδείς σκεπτόμενος ασχολείται με το κεφαλαιώδες αυτό πρόβλημα. Οι ιδεολογίες, δεξιές και αριστερές αναζητούν τον Homo Economicus και αγνοούν τη σημασία του ήθους σε κάθε πολιτεία σήμερα.
Ο συγγραφέας προσπαθεί να συνδυάσει την αισθητική με την ενάρετη κοινωνία και να εξηγήσει την παθογένεια της σημερινής απουσίας της αρετής από τον δημόσιο προβληματισμό.

ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

365 ημέρες γονιός
Δάφνη Φιλίππου
ISBN: 978-960-03-5977-0
Τιμή: 13,48 €
Τα πολυτιμότερα δώρα που μπορείς να δώσεις στο παιδί σου είναι: αγάπη, ποιοτικός χρόνος, ενσυναίσθηση, προσεκτική ακρόαση, διαθεσιμότητα, κατανόηση, άνευ όρων αποδοχή. Στις σελίδες του ημερολογίου οι γονείς θα ανακαλύψουν πολλά ακόμη δώρα για τους ίδιους και για τα παιδιά τους: νέες πληροφορίες και πιθανές απαντήσεις σε ερωτήματα που τους απασχολούν για τη σχέση τους, τα όρια, το διάβασμα, την τηλεόραση, την τιμωρία, το διαζύγιο, την υιοθεσία, την εγκυμοσύνη, την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας, της συναισθηματικής νοημοσύνης κ.ά. Οι ειδικοί θα εμπλουτίσουν τη θεματολογία τους για τα σεμινάρια των γονιών που εμψυχώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: