Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Δρόμοι του Δεκεμβρίου, βιβλιοπαρουσίαση

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου:
«Δρόμοι του Δεκεμβρίου»
επιμέλεια: Θανάση Δ. Σφήκα, Λουκιανού Ι. Χασιώτη, Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη .
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο
Free Thinking Zone
(Σκουφά 64 & Γριβαίων, Αθήνα)
την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017, στις 7:00 μ.μ.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
Φίλιππος Κάραμποτ, Ιστορικός Ερευνητής
Σωτήρης Ριζάς, Διευθύνων Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού Ακαδημίας Αθηνών
Λουκιανός Χασιώτης, Επίκουρος Καθηγητής τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου ΑθηνώνΤη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εβδομήντα χρόνια μετά, τα Δεκεμβριανά και η ανάλυση των γεγονότων της ταραγμένης αυτής περιόδου παραμένουν πηγή αντιπαράθεσης στο δημόσιο και επιστημονικό λόγο. Τα τεκμήρια, οι αφηγήσεις και οι κάθε είδους μαρτυρίες ενδείκνυνται, με την κατάλληλη επιλογή, διάταξη και συναρμολόγηση, για την υποστήριξη διαφορετικών ερμηνειών.
Ο συλλογικός αυτός τόμος έχει ως στόχο τη «φωτογράφιση» της τρέχουσας έρευνας για το ιστορικό πλαίσιο, τα χαρακτηριστικά, τις διαφορετικές όψεις και τις συνέπειες της σύγκρουσης, την ώσμωση μεθοδολογικών και ερμηνευτικών τάσεων και τη διερεύνηση της δυνατότητας να διατυπωθούν νέες συνθέσεις και ερμηνευτικά σχήματα. Μέσα από τα κείμενα του βιβλίου διατυπώνονται συνεκτικά ερμηνευτικά σχήματα για τα αίτια, τη φύση και τα αποτελέσματα των Δεκεμβριανών, τις πολιτικές και κομματικές στρατηγικές από την επομένη της απελευθέρωσης έως το τέλος της σύγκρουσης, τον ρόλο του στρατού και της διπλωματίας, τις διαστάσεις της σύγκρουσης στην Αθήνα και την επαρχία, τον αντίκτυπο των γεγονότων στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, αλλά και την ιστοριογραφία, τις αναπαραστάσεις, τις προσλήψεις και τις χρήσεις των Δεκεμβριανών.
Η αναζήτηση συνολικών ερμηνευτικών σχημάτων για το τι ήταν τα Δεκεμβριανά παραμένει σε εκκρεμότητα όσο ο κατακερματισμός και ο αναγωγισμός υπερισχύουν της σύνθεσης και της πολυπλοκότητας. Το βιβλίο αναζητά τα πολλαπλά διακυβεύματα του Δεκέμβρη, διερευνώντας διαφορετικές όψεις της διεθνούς διάστασης των Δεκεμβριανών, αποτιμώντας την εμπειρία της σύγκρουσης σε τοπικό επίπεδο –στην πρωτεύουσα και την επαρχία– και, τέλος, αναδεικνύοντας τις αναπαραστάσεις της στην ιστοριογραφία, τη λογοτεχνία και τον δημόσιο λόγο στη σύγχρονη Ελλάδα.
Εκδόσεις Επίκεντρο,
Καμβουνίων 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54621
τηλ. 2310-256146, Fax 2310-256148
books@epikentro.gr
www.epikentro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: