Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


 



Περισσότεροι από 2.500 μαθητές βρέθηκαν στις αίθουσες του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσουν μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες τεκμηρίωσης, που έχουν γυριστεί ειδικά για παιδιά και εφήβους. Οι φετινές ταινίες της ενότητας Docs for Kids ήρθαν από την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, τη Νορβηγία, τη Νικαράγουα, την Ισπανία και οι ήρωές τους - ο Αμάντ, η Σάρον, ο Τσε, η Φαριντά, ο Γιέσερ, η Μέρνα και όλοι οι άλλοι - συγκίνησαν τα παιδιά. Τα ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκαν σε ειδικές προβολές για σχολεία με ελεύθερη είσοδο, καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά και τα σαββατοκύριακα για γονείς και παιδιά.  
 
 
 ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ
Η Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος: από αριστερά ο πρόεδρος Πολ Πάουελς, και τα μέλη Ντίνα Ιορντάνοβα, Λωράν Ριγκουλέ, Ταλάλ Ντερκί και Μαριάννα Οικονόμου.
Αύριο Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, στην τελετή λήξης του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο Ολύμπιον, θα απονείμουν τον «Χρυσό Αλέξανδρο» και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, που καθιερώθηκαν για πρώτη φορά φέτος! 
 
Οι ελληνικές ταινίες στο Festivalscope.com
Για πρώτη φορά φέτος οι 34 Ελληνικές ταινίες του επίσημου προγράμματος και του διεθνούς διαγωνιστικού θα είναι διαθέσιμες στο Festivalscope.com έως τις 23 Μαρτίου για το κοινό σε όλο τον κόσμο. Θα διατεθούν 200 on line δωρεάν εισιτήρια για την κάθε ταινία και οι κάτοχοι των εισιτηρίων θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις ταινίες on line.
 
Home New Home - Πρόσφυγες και πολίτες σε 6 χώρες υποδοχής κινηματογραφούν την προσφυγική κρίση
Την προσφυγική κρίση και την ματιά των πολιτών έξι χωρών - σταθμών στη διαδρομή των προσφύγων προς ένα καλύτερο μέλλον, επιχειρεί να διερευνήσει και να καταγράψει σε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, το πρότζεκτ Home New Home. Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου η παρουσίαση αυτής της ιδιαίτερης πρωτοβουλίας, όπου συμμετέχουν πολιτιστικές οργανώσεις, πανεπιστήμια και ΜΚΟ από έξι χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστίνη). Την εκδήλωση διοργάνωσε το StoryDoc με την υποστήριξη του 19ου ΦΝΘ.
 
«Μικρές υιοθεσίες - ένα αφιέρωμα στο έργο του Σταύρου Ψυλλάκη»
Η παρουσίαση του βιβλίου Μικρές υιοθεσίες - ένα αφιέρωμα στο έργο του Σταύρου Ψυλλάκη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η έκδοση, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων προς τιμή του σκηνοθέτη Σταύρο Ψυλλάκη, είναι πλούσια σε φωτογραφικό και αρχειακό υλικό και φιλοξενεί 15 κείμενα, ειδικά γραμμένα για το αφιέρωμα, που προσεγγίζουν από διάφορες οπτικές τον δημιουργό και τη διαδρομή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: