Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


 
FestivalNews#614
Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έριξε αυλαία την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 στο Ολύμπιον, με την απονομή των βραβείων στην τελετή λήξης, την οποία παρουσίασε ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος. Το κοινό και τους επισήμους καλωσόρισαν στην εκδήλωση η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό και ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης. «Δεν έχουμε λόγους και χαιρετισμούς σήμερα, αλλά μόνο τα βραβεία και ευχαριστίες. Ευχαριστούμε λοιπόν τους υποστηρικτές και τους χορηγούς μας, το υπέροχο προσωπικό του Φεστιβάλ και τους καταπληκτικούς εθελοντές. Και βέβαια ευχαριστούμε το κοινό της Θεσσαλονίκης, το οποίο αγκαλιάζει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και μας δίνει ελπίδα», σημείωσαν οι ίδιοι. 
 
 
 19ο ΦΝΘ: ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 
Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» της διεθνούς κριτικής επιτροπής απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Αυτοκρατορία ονείρων σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν (Δανία). Όπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Πολ Πάουελς, «το ντοκιμαντέρ μάς γοήτευσε, λόγω του ευφάνταστου τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται η ιστορία, από μια απλή κατάσταση σε ένα συναρπαστικά διορατικό ταξίδι στην παγκόσμια δυναμική ενός κόσμου σε ανάπτυξη – ή μήπως σε κρίση; Εκτιμήσαμε το χιούμορ, τον ισχυρό χαρακτήρα και την αισθητική, που κάνουν την ταινία απολαυστική για το θεατή, αλλά και τον ευαισθητοποιούν απέναντι σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν όλους μας».
 
Οι ελληνικές ταινίες στο Festivalscope.com
Για πρώτη φορά φέτος οι 34 Ελληνικές ταινίες του επίσημου προγράμματος και του διεθνούς διαγωνιστικού θα είναι διαθέσιμες στο Festivalscope.com έως τις 23 Μαρτίου για το κοινό σε όλο τον κόσμο. Θα διατεθούν 200 on line δωρεάν εισιτήρια για την κάθε ταινία και οι κάτοχοι των εισιτηρίων θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις ταινίες on line.
 
Τζον Μπέρτζερ: ένας ριζοσπάστης ουμανιστής
Τριάντα σχέδια και ζωγραφιές του Τζον Μπέρτζερ, παρουσιάζονται για πρώτη φορά, δύο μόλις μήνες μετά τον θάνατό του, στην έκθεση Τζον Μπέρτζερ: ένας ριζοσπάστης ουμανιστής, που φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι). Η έκθεση, που πλαισίωσε το αφιέρωμα που οργάνωσε για τον δημιουργό το 19ο ΦΝΘ, συμπληρώνεται με προβολές ταινιών, βίντεο, και εκπομπών για τον Μπέρτζερ, καθώς και με βιβλία του και θα διαρκέσει έως τις 13 Απριλίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: