Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


-- Ο Αλεξάντερ Πέιν στο 58ο ΦΚΘ --
Αγαπημένος φίλος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του ελληνικού κοινού, ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Αλεξάντερ Πέιν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το νέο του φιλμ Μικρόκοσμος / Downsizing, που προβάλλεται στο 58ο ΦΚΘ. Με αυτή την αφορμή, ο Πέιν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017, στην Αποθήκη Γ’, έχοντας δίπλα του τον στενό συνεργάτη του, διεθνούς φήμης διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ.

«Είναι η έκτη φορά που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, ίσως η έβδομη. Στο παρελθόν έχω φέρει στο φεστιβάλ 4 ταινίες, ενώ δύο φορές υπήρξα μέλος της κριτικής επιτροπής και μία φορά πρόεδρός της. Περνάω πάρα πολύ καλά, είμαι πανευτυχής εδώ. Χαίρομαι πάντα που παρά την κρίση και τις περικοπές στη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ, η Θεσσαλονίκη διατηρεί ζωντανό τον κινηματογραφικό της πολιτισμό».
-- Πολυξένη της Δώρας Μασκλαβάνου--

«Μια νέα γυναίκα, στην Κωνσταντινούπολη της δεκαετίας του 1970, θυσιάζεται ανελέητα στο «πανηγύρι της ματαιοδοξίας» ενός περιβάλλοντος σκληρών, αθλίων ανθρώπων. Αγαπήσαμε μια αληθινή ιστορία. Αληθινή σε όλα. Γιατί συνέβη και γιατί δεν μπορούσαμε και δεν θέλαμε να την ξεχάσουμε. Και αποφασίσαμε να την ζωντανέψουμε. Να κάνουμε μια ταινία. Ένα δυνατό, καθαρό ελληνοτουρκικό μελόδραμα. Να τιμήσουμε την πικρή, άδοξη ζωή ενός άσημου κοριτσιού, που πετάχτηκε χωρίς λύπη και χωρίς ντροπή. Αγαπάμε την Πολυξένη γιατί είναι μια μοιραία γυναίκα που έζησε όλη τη ζωή της, με την αθωότητα και την καθαρότητα της παιδικής της ηλικίας. Επέμεινε σ’ αυτά που αγάπησε. Δεν αναγνώρισε, και με τον τρόπο της περιφρόνησε, τον παραλογισμό των ανθρώπων, την ιδιοτέλεια, την αδιαφορία τους. Και αγωνίστηκε άνισα, για μια αδιέξοδη αγάπη. Κι όλα αυτά τα αισθήματα, είναι μεταδοτικά»
Δώρα Μασκλαβάνου, σκηνοθέτις
Προβολές: Παρασκευή 10/11, 19:45, Σάββατο 11/11, 15:00 (αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη)
--Συναυλία «Σινεμά ο Παράδεισος»--

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με κινηματογραφική μουσική με ελληνική και ιταλική υπογραφή. Το πρόγραμμα αποτελείται από το «Sweet Suite», έναν φόρο τιμής του Νίκου Κυπουργού στον Μάνο Χατζιδάκι που βασίζεται σε θέματα ταινιών για τις οποίες είχε γράψει μουσική ο αξέχαστος συνθέτης, και από συνθέσεις δύο εμβληματικών Ιταλών δημιουργών, των Νίνο Ρότα και Ένιο Μορικόνε, που συνέδεσαν την πορεία τους με την Έβδομη Τέχνη.
Διεύθυνση ορχήστρας: Gioele Muglialdo.
Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 στις 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Εισιτήρια:Πλατεία 15€, Εξώστης 10€, Μειωμένα 5€
-- Συζήτηση: Φεστιβάλ της διασποράς και εναλλακτική διανομή ελληνικών ταινιών --
Το Φεστιβάλ διοργανώνει μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα την εναλλακτική διανομή των ελληνικών ταινιών μέσω των Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και των πανεπιστημίων στην Αμερική και στην Αυστραλία. Κεντρικοί ομιλητές είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου του κινηματογράφου: Βασίλης Λουλές (σκηνοθέτης), Jimmy DeMetro (Διευθυντής Ελληνικού Φεστιβάλ Νέας Υόρκης), Αριστοτέλης Κατωπόδης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ελληνικού Φεστιβάλ Λος Άντζελες), Κυβέλη Σορτ (Συνδιευθύντρια Ελληνικού Φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο), Νία Καρτέρη (Πρόεδρος Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ), Λίζα Λινάρδου (Προώθηση και Φεστιβάλ Hellas Film – Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου).
Η συζήτηση θα γίνει στα Ελληνικά.
Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Παρασκευή 10/11 στις 11:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: