Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Το Νεκροταφείο των Ιδεών 1917-2017, παρουσίαση Αθήνα


Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου του Λεωνίδα Χατζηπροδρομίδη:
«Το Νεκροταφείο των Ιδεών 1917-2017»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην
ΕΣΗΕΑ
(Ακαδημίας 20, Αθήνα)
την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, στις 19:00.
Με τον συγγραφέα συζητούν για το βιβλίο οι:
Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Τάκης Λαζαρίδης, συγγραφέας
Δημήτρης Ψυχογιός, δημοσιογράφος, συγγραφέαςΤη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, εκδότης, συγγραφέας.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης, ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του λενινοσταλινισμού και της ιδεολογικής πλευράς του μαρξισμού, συμβάλλει με αυτό το έργο στη συζήτηση σχετικά με την καθολική αποτυχία των επαγγελιών της Οκτωβριανής Επανάστασης, που ελάχιστα έχει απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα.
Παρά τη βιωματική του σχέση με την Αριστερά, που του κόστισε πολλά χρόνια διώξεων και φυλακίσεων από τη δικτατορία των συνταγματαρχών, δεν διστάζει να τοποθετηθεί με σαφήνεια και επιχειρήματα σχετικά με το θεμελιώδες αίτιο της αποτυχίας του κομμουνισμού, που δεν ήταν η ατελέσφορη εφαρμογή του από λάθος πρόσωπα ή λάθος χώρα, αλλά η ίδια η κοσμοθεωρία του μαρξισμού, που στον πυρήνα της εμπεριέχει το γονίδιο του Ολοκληρωτισμού.
Η μεσσιανική αντίληψη του Μαρξ για την άνοδο στην εξουσία του προλεταριάτου και την πορεία από την αναγκαιότητα στην ελευθερία, οδήγησε σύντομα στο λενινιστικό δόγμα για το κόμμα νέου τύπου, που θα εκπλήρωνε αυτή την αποστολή. Στις συνθήκες της Ρωσίας το κόμμα υποκατέστησε την τάξη και η εξουσία έγινε αυτοσκοπός. Ο Λένιν ήταν ο θεμελιωτής του νέου ολοκληρωτισμού, ενώ ο Στάλιν εξόντωνε τους εσωκομματικούς «αντιπάλους» του, καταργώντας την ιδεολογία. Το λενινο-σταλινικό πρότυπο επιβλήθηκε στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα έτσι που το μέσον, η εξουσία, κατάργησε το σκοπό, την κοινωνική απελευθέρωση.
Με τον Λένιν, το 1917, όλες οι κατακτήσεις των αστικών επαναστάσεων, όπως η τυπική ισότητα του πολίτη απέναντι στο νόμο, η διάκριση των εξουσιών, οι ελευθερίες του λόγου, των συγκεντρώσεων, του Τύπου, των συνδικάτων και των κομμάτων καταργήθηκαν επειδή ήταν αστικές, για να τις υποκαταστήσει και να τις εξαφανίσει η δικτατορία του προλεταριάτου, που ήταν η εξουσία του κομματικού μηχανισμού. Η ελευθερία καταργήθηκε επειδή ήταν πηγή αντιδραστικών προθέσεων, για να επιβληθεί η μοναδική αλήθεια και η ελευθερία του ηγέτη του κόμματος.
Στην Ελλάδα, η προσπάθεια κομματικής επιβολής, με τον Ζαχαριάδη, από το 1931 ως το 1956, οδήγησε σε τραγικές συνέπειες, με τη δεκαετία 1940-50 να αφήνει βαριά την κληρονομιά της στην κοινωνία. Η ετερόφωτη κομματική εξουσία, χωρίς στρατηγική, οδηγούσε και ενίσχυε τα αδιέξοδα. Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. είναι το τελευταίο σύμπτωμα πολιτικού καιροσκοπισμού, όπου ο αυτοσκοπός της εξουσίας εκφράζεται με ακραία γελοίο τρόπο, με τη διπλή γλώσσα, στο εξωτερικό ως συναίνεση, στο εσωτερικό ως «αντίσταση». Για μια ακόμη φορά η εξουσία προσπαθεί να χειραγωγήσει τον λαό, αλλά τώρα δρα εκτός τόπου και χρόνου.
Η ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και η δημιουργική παρουσία του πολίτη είναι η απαίτηση των καιρών.
Ο Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης έζησε στο Βελιγράδι από το 1975 ως το 1989 όπου αποφότησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου και υπήρξε ανταποκριτής των εφημερίδων «Αυγή» και «Ελευθεροτυπία», ενώ συνεργάστηκε με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την Athens Review of Books. Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορούν τα βιβλία του «Ο Σταλινισμός και οι μεταμοντέρνοι θαυμαστές του», «Η δολοφονία της Γιουγκοσλαβίας», «Η επιβολή της βαρβαρότητας στη Γιουγκοσλαβία» (επιμ.) ενώ έχει μεταφράσει και επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του βιβλίου «Ο Δερβίσης και ο θάνατος» του Μέσα Σελίμοβιτς.
Εκδόσεις Επίκεντρο,
Καμβουνίων 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54621
τηλ. 2310-256146, Fax 2310-256148
books@epikentro.gr
www.epikentro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: