Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ


Μέση Ανατολή: «Κήρυξη πολέμου» η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, λένε οι Παλαιστίνιοι

Στα πρόθυρα ανάφλεξης βρίσκεται η Μέση Ανατολή λόγω της πρόθεσης Τραμπ να αναγνωρίσει σήμερα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανατρέποντας ουσιαστικά κατ' αυτόν τον τρόπο την προσεκτική αμερικανική πολιτική ως προς αυτό το ακανθώδες ζήτημα επί δεκαετίες. [...]

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, ακολουθήστε το link





«Ο τόπος είναι η αρχή της μνήμης», δηλώνει ο Whittemore και μας δείχνει, επανειλημμένα, πώς η ιστορία ενός συγκεκριμένου τόπου είναι τόσο η αιτία των γεγονότων όσο και κάθε απλό πολιτικό γεγονός.
Η Ιερουσαλήμ χτισμένη ψηλά στα Ιουδαϊκά υψώματα είναι μια από τις Μεγάλες Πόλεις του κόσμου, με μακριά ιστορία, μοναδική αρχιτεκτονική και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Η περιτοιχισμένη Παλιά Πόλη είναι χωρισμένη σε τέσσερα τεταρτημόρια -το Μουσουλμανικό, το Εβραϊκό, το Χριστιανικό και το Αρμενικό- τα οποία συμβολίζουν την πολιτισμική σημασία της για τις κύριες θρησκευτικές και εθνικές ομάδες της περιοχής.
Με τις «ατελείωτες κατεδαφίσεις και ανοικοδομήσεις της Ιερουσαλήμ» αυτοί οι τόποι παίρνουν ζωή και ανασαίνουν –όπως και οι χαρακτήρες του Whittemore- σ’ ένα φανταστικό κόσμο όπου το δυνατόν προηγείται σταθερά του πιθανού και γίνονται κεντρικοί πρωταγωνιστές στην αφήγηση.
Για να διαβάσετε περισσότερα για το κουαρτέτο, ακολουθήστε τo link.


Ζωοδόχου Πηγής 73, 10681 Αθήνα. Τηλ2103822251 - 2103815433 - 2103816661 - Fax: 2103815882email: info@govostis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: